وقتی اختلال به قدرت تبدیل می‌شود: چه کسی پس از…

Wahidullah Noorzai Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) مقدمه: هرمز؛ میدان سنجش قدرت،…

آلزایمر

آلزایمرم که بیدار می‌شود نمی‌دانم امروز، دیروز است! یا که دیروزم، فردا!!! به…

دوران خونین حفیظ‌الله امین و سرکوب رهبران حزب دموکراتیک خلق…

https://www.youtube.com/watch?v=pxhsNfqSXRE افغانستان پس از قیام ثور؛ دوران خونین حفیظ‌الله امین و…

افغانستان و بحران سیاست‌زدگی؛ جامعه‌ای گرفتار منازعه و محرومیت

 نویسنده: مهرالدین مشید سیاست‌زدگی در افغانستان؛ ریشه‌های ساختاری و پیامدهای انسانی سیاست…

نصیب الله سیماب

*** له پښتو ژبې او پښتني فرهنګ تکړه شاعر، ادبپوه، څېړونکی،…

دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=2d326hWQtcQ&t=12s دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

از فرسایش دولت تا سرایت جنگ: زنجیرهٔ راهبردی بحران در…

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer | Military and…

د سیستمونو ډولونه

نور محمد غفوری د سیستمونو د وېش عمده معیارونه سریزه په تېرو دوو…

سکوت پشتون‌ها در برابر طالبان؛ آتشی زیر خاکستر

 نویسنده: مهرالدین مشید تحلیلی دربارهٔ سکوت سیاسی، نارضایتی اجتماعی و امکان…

کابل چه زمانی می‌تواند ۹۹ درصد آب مورد نیاز خود…

نوشته : کریم پوپل مورخ ۲عقرب ۲۰۲۶ ** پیشنهاد کریم پوپل به…

ژورنالیست یا میکروفونِ خاموش؟

ژورنالیست واقعی نه سخنگوی قدرت، بلکه صدای مردم است؛ کسی…

فوتوریسم ادبی؛ میان توفان انقلاب و هورای فاشیسم

Futurism.   آرام بختیاری فوتوریسم؛ جنبشی ادبی هنری، آینده گرا اعتراضی، و شورشی…

انسان؛ در جست ‌وجوی خویشتن (1)

تهیه و تدوین : فرشید یاسائی پیشگفتار : انسان از نخستین…

انوره دو بالزاک

هغه د (۱۹)مې پېړۍ د فرانسوي ادبیاتو د مخکښانو په…

سیستم څنګه کار کوي؟

نور محمد غفوری د سیستم د فعالیت څرنګوالی - دوهمه برخه سریزه په…

طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

«
»

تحولات سوریه توطئه‌ای آمریکایی- صهیونیستی- ترکی است

عبدالباری عطوان

حملاتی که گروه‌های تروریستی به فرماندهی هیئت تحریرالشام با هماهنگی برخی جریان‌های خارجی انجام می‌دهند، به صورت ناگهانی شکل نگرفته است؛ بلکه بخشی از طرح آمریکایی- صهیونیستی- ترکی است که آماده سازی آن در اتاق‌های محرمانه عملیات چندین ماه به طول انجامیده است.

عطوان می‌افزاید که ما بار دیگر شاهد تکرار تحولات اولیه سناریوی سال ۲۰۱۱ هستیم که همین گروه‌ها در آن سهیم بودند. در این روند نیمی از شهر حلب در کمتر از یک روز به تصرف گروه‌های تروریستی درآمده و ارتش عربی سوریه بنا به دلایل تاکتیکی از شهر عقب نشینی کرد تا با عملیات مجدد بار دیگر کنترل شهر را در دست بگیرد.

وی خاطرنشان کرد که اتفاقی که امروز در سوریه رخ می‌دهد، تکرار دقیق سناریویی بود که پیش از این و در سال ۱۹۹۱ برای عراق ترسیم شده بود، سناریوی مبتنی بر محاصره ظالمانه و گرسنه نگه داشتن مردم تا زمان اشغال نظامی آن بعد از ۱۲ سال. اما این سناریو در سوریه قابلیت اجرا ندارد، چرا که این کشور ارتش قوی دارد و دولت آن از بستر مردمی برخوردار بوده و متحدانی استراتژیک نظیر روسیه و ایران در رأس محور مقاومت دارد که شامل گروه‌های مسلحی است که در لبنان و عراق یمن و فلسطین اشغالی حضور دارند. لذا ما بعید نمی‌دانیم که این سناریو بار دیگر مانند تلاش اول آنها با شکست مواجه شود.

عطوان، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی را نیز به صورت مستقیم در این تجاوز دخیل دانست، چرا که بشار اسد با ادامه حمایت از حزب الله تسلیم شدن در برابر فشارها و تهدیدهای آمریکا در روند انتقال سلاح‌های ایرانی برای حزب الله، به مانعی در برابر طرح‌های وی تبدیل شد.

وی با اشاره به ادعاهای هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه و رئیس سابق سرویس اطلاعاتی این کشور که دیروز مدعی شده بود آنکارا ارتباطی با تحولات نظامی در منطقه حلب و ادلب واقع در شمال سوریه ندارد، تاکید کرد که این ادعاها کسی را قانع نمی‌کند، چرا که تمامی گروه‌های مسلح شرکت کننده در این حمله بدون اطلاع و موافقت سرویس اطلاعاتی ترکیه که وظیفه تأمین و تجهیز و حمایت از این گروه‌ها را بر عهده دارد، حتی نمی‌توانند یک گلوله شلیک کنند.

عطوان خاطرنشان کرد که این تحولات احتمالاً برای رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و کابینه وی و امنیت ملی این کشور و مناسبات آن با دولت روسیه تأثیرات منفی داشته باشد. این حملات نه تنها نقض توافق‌های آستانه و سوچی به شمار می‌رود، بلکه حملات مشترک سوریه و روسیه علیه این گروه‌های تروریستی که باعث هلاکت بیش از ۵۰۰ نظامی آنها شده است، می‌تواند مقدمه‌ای برای تقابل نظامی ترکیه و سوریه باشد.

به نوشته این مقاله، اردوغان هیچ گاه طمع ورزی خود نسبت به شهرهای حلب در سوریه و موصل در عراق را پنهان نکرده و آنها را جزو اراضی ترکیه می‌داند، اما این ارزیابی‌ها کاملاً اشتباه است و ممکن است نتیجه‌ای معکوس داشته باشد و بار دیگر صدها هزار نفر از آوارگان سوری به سمت مرزهای ترکیه گسیل شوند.

عطوان افزود: در دیدار شخصی و ۵ ساعته‌ای که سال ۲۰۲۳ با بشار اسد رئیس جمهور سوریه در منزل وی داشتم، اسد تاکید کرد که هرگز به اردوغان اطمینان ندارد و جز با عقب نشینی تمامی نیروهای ترکیه از اراضی سوریه با وی دیدار نخواهد کرد. لذا من از رد درخواست‌ها برای آشتی ترکیه با سوریه از سوی اسد غافلگیر نمی‌شدم.

وی شانس پیروزی طرح مشترک آمریکایی –صهیونیستی- ترکی برای تجزیه سوریه و تغییر حاکمیت آن در چارچوب سناریوی نتانیاهو برای ترسیم مجدد نقشه منطقه بر اساس پرچم رژیم صهیونیستی را صفر درصد یا بسیار محدود خواند و تاکید کرد که ایران و روسیه در برابر این اقدامات دست بسته نخواهند ماند، چرا که معتقدند شکست سوریه مقدمه‌ای بر شکست این دو کشور و همچنین عراق خواهد بود.