«سازش» و «سازشکاری» یعنی چه؟

‫ رفیق نورالدین کیانوری ــ پرسش و پاسخ، شمارهٔ ۲۰، دی‌ماه ۱۳۵۹ــ…

دو کلمه؛ همچون دو پرخاش

Eklektism, Dogmatism. آرام بختیاری التقاطی و دگماتیسم؛ دو واژه یا دو سیستم…

«اسپینوزا در ترازوی مکتب من بیش از این نه‌می‌دانم: فیلسوفی،…

تذکر ضروری و تازه و بکر!در پایان هر بخش لینک…

                 یک گرفتاری با مافیا

        و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و مدنی                          (قسمت دوم)                        چرا…

ژئوپولیتیک ساختار قدرت؛ تنوع قومی و آیندهٔ دولت‌سازی در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از رویای فدرالیسم تا کابوس بالکانیزه شدن…

آیا محمد اشرف غني د بیا راڅرګندېدو په درشل کې…

نور محمد غفوری لنډیز د ۲۰۲۱م کال د اګست له سیاسي بدلون وروسته…

برگردان، یا همان واژه‌ی شناسای عربی ترجمه

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب دینی-فلسفی من بیش از این نه می‌دانم از گذشته‌‌های…

چرا صدای گاندی ها در کوهستان‌های افغانستان پژواک نیافت ؟

نویسنده: مهرالدین مشید جغرافیای خشونت، سیاست قبیله‌ای و غیبت ماندلاها در…

جمعبندی غیر تحلیلی از جریانات اخیر نظامی و دپلماتیک افغانستان…

آنچه سیاسیون و نظامی های پاکستان پس از حملات هوایی…

                     یک گرفتاری با مافیا

محمد عالم افتخار         و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و…

فلسفه سیاسی فردوسی و روانشناسی ترس در شاهنامه

دکتر بیژن باران نتیجه‌گیری. شاهنامه فردوسی چیزی بیش از یک…

سناریوی براندازی طالبان؛ از سوی پاکستان و ایران!؟

نویسنده: مهرالدین مشید براندازی طالبان واقعیت ژیوپولیتیک یا توهم تحلیل گران دراین…

دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

عالم تنهایی 

رسول پویان  آزاد و ســرافـــرازم در عـالـم تـنهـایی  عشق و دل بیدار است تا…

هرمشکل حل گردد

امین الله مفکرامینی           2025-10-11! نازم آن قامت رسـا که نگردد خـــــــم زاِدبــــار همــتـــــــی…

جګړه او ورور وژنه د هېواد ستونزې نه شي حل…

 نور محمد غفوری سریزه نیمه پېړۍ کېږي چې په افغانستان کې جګړه…

پاکستان؛ درگیر جنگ نیابتی هند یا اسیر میراث تروریست‌پروری های…

نویسنده: مهرالدین مشید پیاله کافی؛ دیروز زهری به کام مردم افغانستان…

«
»

تحریم نوروز ، روسیاهی تاریخی طالبان

                 نوشته ی : اسماعیل فروغی

       در لیست کارنامه های سیاه طالبان ، یکی هم حرام خواندن نوروز و منع تجلیل و بزرگداشت ازاین جشن بزرگ باستانی است ، که شاید یکی ازسیاه ترین و ننگین ترین کارنامه ی های آنان باشد. 

      طالبان با جهالت و بی پرواییِ تمام ، تجلیل رسمی نوروز باستانی ، این میراث ارجمند نیاکان ما و این جشن رویش و زایش را از سال 1401 خورشیدی به اینسو در افغانستان ممنوع اعلان کرده وطی فرمان مشخصی نوروز را از لیست رخصتی های عمومی درتقویم حذف نموده اند. وزارت امربه معروف ونهی ازمنکرحکومت طالبان ، با نشراعلامیه های مکرر رسمی ، نوروز را جشن مجوسیان وغیراسلامی خوانده ؛ اکیداً فرمان داده است تاهمه ازتجلیل آن اجتناب بورزند .  

      گرامیداشت ازنوروزبه عنوان میراث بزرگ فرهنگیِ انسان های خردمندِ تاریخ که ازفبروری سال 2010 ازسوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم به عنوان یک مناسبت جهانی به رسمیت شناخته شده است ، با روح و قلب میلیونها انسان سرزمین ما ، گره خورده است . نه تنها با روح و قلب ما بلکه با روح وقلب بیش از 300 میلیون مردمان تمام سرزمین‌های فارسی زبان ( افغانستان ، ایران ، تاجیکستان ) ، بخش های بزرگی ازهندوستان ، پاکستان ، اوزبیکستان ، قزاقستان، قرغیزستان، ترکمنستان ، کردستان ها، آلبانیا ، چین ، بنگله دیش، آذربایجان، گرجستان ، بوتان،  نیپال و برخی کشورهای دیگرهم گره خورده است .

     صدها میلیون انسان دراقصی نقاط جهان ، بخود می بالند تا با نوروز این میراث گرانبهای جهانی که سرآغازتاریخ تقویم سازی بشری هم است ، پیوند داشته باشند ؛ اما طالبان که به ارزش‌های فرهنگی اهمیت  نمی دهند ، آنرا حرام پنداشته ،  به دستور پاکستانیان می خواهند ما را ازین ارزش بزرگ فرهنگی ما هم دورنگهدارند.

    طالبان با نگاه قومی ــ دینی که به تمام ارزش های بزرگ تاریخی ــ فرهنگی ما  دارند ، به دو دلیل ، تجلیل از نوروز را ممنوع اعلام نموده اند : یکی اینکه آنان نوروز را بیشترمربوط به اقوام دیگرمی پندارند تا قوم خودشان و دوم اینکه ازنظرفکری ، طالبان نوروز راجشن فرهنگی قدیمی مشترک میان مردمان غیرعرب وغیرمسلمان می دانند که در ایران ، تاجیکستان ، آذرباییجان ، ارمنستان ، کردستان ، ترکیه ، وبخش هایی از افغانستان ، پاکستان و هندوستان از آن به گرمی تجلیل بعمل آمده است .

  از یاد نبریم ، سومین دلیلی که طالبان نوروز را تحریم نموده اند ،  قصد ونیت شوم آنان برای نابودی تمام ارزشهای تاریخی و فرهنگی ما ست . آنان همانگونه که بدستور حامیان شان ارزشهای ملی چون سرود ملی ، درفش ملی ، اتن ملی  وغیره را نابود کرده اند ، آرزشهای تاریخی و فرهنگی را هم ریشه کن خواهند کرد .

      در چنین وضعیت ، راهی به جزمقاومت وجود ندارد. برتمام مردم است که با برپایی جشن های شکوهمند نوروزی ، دربرابراین اقدام طالبان بپا خاسته ، ازین میراث بزرگ فرهنگی نیاکان شان پاسداری نمایند .

    بزرگداشت وپاسداری ازنوروز، مشت کوبنده ایست بردهان طالبان این گروه بی ریشه و فرهنگ ستیزکه به قصد و نیت نابودی ما و نابودی فرهنگ و تاریخ ما کمر بسته اند  .