از روایت سازی تا مهندسی نفوذ و تاثیر گذاری بر…

 نویسنده: مهرالدین مشید     سفید سازی، معامله و مهار؛ الگوهای نوین تعامل…

د ارواښاد سمیع الدین « افغاني » د پنځم تلین…

نن  د ارواښاد  سمیع الدین « افغاني »  چې  د…

از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

«
»

تحریر شام سوریه را بکدام سو خواهد برد ؟

                  نوشته ی : اسماعیل فروغی 

       تحولات سریع تاریخی درسوریه که باعث سرنگونی رژیم پنجاه و چهارساله ی خانواده ی اسد و سقوط حاکمیت حزب بعث درسوریه شد ، هنوز که هنوز است ناظران عربی و بین المللی را درباره ی این کشوروآینده ی غیرقابل پیش‌بینی آن مشغول جر وبحث های داغ نگهداشته است . هنوز نزد همه این پرسش و تردید وجود دارد که آیا سوریه ی پس از اسد بسوی ثبات و صلح خواهد رفت یا میدان رقابت‌های بین المللی – منطقه ای و نبردهای داخلی خواهد شد ؟ 

       گروهی به این باوراند که هیات تحریرشام با آغاز خوب و نرم و با اکت های مردمی و متمدنانه ، درحالی که ازحمایت کامل امریکا و ترکیه نیز بهره مند استند ، سرزمین های ازهم گسیخته ی سوریه را تحت سیطره وکنترول خود درخواهند آورد و همانند طالبان افغانستان با زور یا باخدعه و نیرنگ براوضاع و جغرافیای سوریه مسلط خواهند شد .

       گروهی دیگر به این باوراند که هم فطرت افراطی وغیرقابل تغیرتحریرشام ، هم اختلافات عمیق درونی میان گروهها، اقوام و مذاهب گونه گون درسوریه و هم تضاد منافع میان کشورهایی چون امریکا، ترکیه ، اسراییل و ایران سبب خواهندشد تا سوریه باردیگر به میدان رقابت میان قدرت ها وعرصه ی رویارویی میان گروه های مختلف مبدل گردد. باور دومی توجه ما را بیشتربه خود جلب کرده ومحتمل تربه نظر می رسد ؛ زیراهمین هیات تحریر شام اساساً خود گروهی متحد و یکدست و دارای ساختمان منسجم نیست . همین تحریرشام که حالا قدرت را بدست گرفته است خود مجموعه ای از گروههای کوچک و بزرگ افراطی اسلامیست که نقطه ی اتحاد شان مبارزه بخاطر سرنگونی اسد بوده است . وحالا که این نقطه ی اشتراک و اتحاد از میان رفته است ، چه کسی می تواند مطمئن باشد که اینهمه گروه تندرواسلامی سودجو تا آخر درکنارهم بمانند و برسر منابع و منافع نزاع ها و جنگ های خونین تازه براه نیندازند . ( درست همانند مجاهدین سر به کف افغانستان پس از سقوط حکومت داکتر نجیب الله ) 

      در اولین روزهای پیروزی و تسلیم شدن قدرت دردمشق ، رهبر تحریرشام ، آقای ابو محمدجولانی که حالا  محمد شرع می خوانندش ، درحالی از آزادی میخانه ها ، حجاب اختیاری ، آزادی زنان ، آزادی مذاهب و اندیشه های مخالف وحفاظت ازاستقلال وتمامیت ارضی سوریه می گوید که اسراییل اشغالگر صدها کیلومتر خاک سوریه را بی آن که به مقاومتی روبروشود ، با زور به تصرف درآورده و با پرتاب هزاران تن بمب برفرودگاهها و تقریباً تمام تاسیسات نظامی سوریه ،همه را با خاک یکسان کرده است . 

      و درست به سلسله ی همین توضیحات و وعده های فریبنده ی محمد شرع است که دو روزپیش ایشان به مقایسه ی تحریرشام سوریه با طالبان افغانستان پرداخته ، ما را قبیله ای و دورازعلم و خویشتن را متمدن وعلم پرورمعرفی نموده است . اگر آقای شرع کمی ازتاریخ  منطقه و جهان و سهم برازنده ی خردمندان ، دانشمندان و شاعران ما چون مولانا جلال الدین محمد بلخی ، البیرونی ، ابن سینای بلخی ، سنایی غزنوی و دیگران در تاریخ تمدن انسانی می دانست و اگر جنابعالی طالبان را که از جنس خودشان استند با ملت با وقار وعلم دوست افغانستان اشتباه نمی گرفت ؛ بی تردید به چنین مقایسه ای وقیحانه نمی پرداخت .

       بهرحال ، آقای شرع با هر چهره و نامی و با هر اکت و طرز فکری که ظاهر شود ، همان احمد الشرع بنیادگرا ، مذهبی ‌و برخاسته از زمین خونین القاعده و داعش است که دیر یا زود ملت بیدار سوریه به حقیقت آن پی خواهند برد .

                                                                   فروغی