اجلاس کازان/ دوستان بریکس هم آمدند؛ رهبران ۳۶ کشور در تکاپوی تغییر جهان
به گفته مقامات میزبان، علاوه بر ۹ کشور عضو بریکس، نمایندگان ۲۷ کشور دیگر نیز که علاقهمند به توسعه همکاری با گروه بریکس هستند، در نشست بریکس پلاس شرکت میکنند.
همانند اجلاس سران کشورهای بریکس در روز چهارشنبه دوم آبان، اجلاس سران کشورهای بریکس پلاس در روز پنجشنبه با عکس یادگاری رؤسای هیأتهای شرکتکننده آغاز شد.
اجلاس بریکس پلاس قرار است با موضوع محوری «بریکس و جنوب جهانی، ساخت مشترک دنیای بهتر» برگزار شود و در آن توجه ویژهای به وضعیت خاورمیانه خواهد شد.
نشست در قالب بریکس پلاس روز پنجشنبه با حضور نمایندگانی از کشورهای آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای لاتین برگزار خواهد شد.
بنا بر گزارشهای قبلی منابع خبری، رؤسای جمهور ترکیه، ونزوئلا، بلاروس، بولیوی، قزاقستان، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، موریتانی، کنگو، صربسکا، لائوس، تاجیکستان، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و نخست وزیران ارمنستان و ویتنام از مقامات ارشد کشورهای دوست بریکس پنجشنبه در نشست بریکس پلاس حضور خواهند داشت.
بر این اساس، وزیران امور خارجه عربستان، کوبا، تایلند، مالزی، بحرین، بنگلادش، اندونزی، رئیس دفتر رئیس جمهور مغولستان، نماینده ویژه رئیس جمهور نیکاراگوئه و معاون اول وزیر امور خارجه سریلانکا نیز قرار است به کازان سفر کنند.
به گفته دستیار رئیس جمهور روسیه قرا راست که روسای سازمان ملل متحد، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، کشورهای مستقل مشترک المنافع، سازمان همکاری شانگهای، اتحادیه روسیه و بلاروس و بانک توسعه نوین نیز در این نشست شرکت کنند.
پوتین: از اوکراین برای تحمیل شکست بر روسیه استفاده میشود
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، امروز، پنجشنبه، در نشست «بریکس پلاس/اوتریچ» (BRICS plus/outreach) در شهر کازان اظهار داشت که اوکراین صرفاً برای ایجاد تهدیدهای حیاتی علیه امنیت روسیه مورد استفاده قرار گرفته است.
پوتین در سخنرانی خود خطاب به شرکتکنندگان در نشست گفت: «گذر به نظم جهانی عادلانهتر در حال حاضر به آسانی پیش نمیرود. این فرآیند توسط قدرتهایی که به منطق سلطهگری عادت کردهاند و در تلاشاند تا رقبا را مهار کنند، کند میشود. آنها برای دستیابی به این اهداف، از ابزارهایی چون تحریمهای غیرقانونی یکجانبه، حمایتگرایی آشکار، دستکاری در بازارهای مالی و ارزی، و دخالت در سیاست داخلی کشورها به بهانه حمایت از دموکراسی استفاده میکنند.»
وی افزود: «این روشهای ناسالم منجر به بروز درگیریهای جدید و تشدید مناقشات موجود میشود. یکی از نمونههای این روش، وضعیت اوکراین است که برای ایجاد تهدیدهای حیاتی علیه امنیت روسیه به مورد استفاده قرار گرفته شده و در این روند، منافع حیاتی و نگرانیهای مشروع ما درباره حقوق روسزبانها نادیده گرفته شده و اکنون نیز بدون هیچ پردهپوشی، هدفشان وارد کردن شکست استراتژیک بر کشور ماست.»
رئیس جمهور روسیه همچنین تاکید کرد که در نشست امروز بهطور ویژه به موضوعات مرتبط با حلوفصل مسالمت آمیز درگیریهای جهانی، از جمله وضعیت بحرانی کنونی در منطقه خاورمیانه، پرداخته خواهد شد. وی تأکید کرد: «مهم است که اعضای بریکس این موضوعات را با همفکرانی از کشورهای جنوب و شرق جهان مورد بحث قرار دهند.»
پوتین افزود: «در نظم جهانی، اصول کلی باید شامل احترام به منافع مشروع و انتخابهای حاکمیتی ملتها، رعایت حقوق بینالملل، و تمرکز بر همکاری صادقانه و متقابلاً سودمند باشد.»
روسیه آماده همکاری با کشورهای جنوب جهانی و شرق است
ولادیمیر پوتین یادآور شد که روسیه، مانند تمامی اعضای بریکس، آماده همکاری با کشورهای جنوب جهانی و شرق برای ساختن جهانی بهتر است. او گفت: «میخواهم بار دیگر تأکید کنم که روسیه آماده همکاری با تمامی کشورهای جنوب جهانی و شرق برای ترویج توسعه پایدار و فراگیر بهمنظور ساخت جهانی بهتر است.»
به گفته رئیسجمهور روسیه، در چنین جهانی، نظرات و منافع همه ملتها مورد توجه قرار خواهد گرفت، حق توسعه حاکمیتی محترم شمرده میشود، و ارزشهای همه فرهنگها، آداب و رسوم و ادیان به رسمیت شناخته خواهد شد. او ابراز امیدواری کرد که این گفتوگوها سازنده و مؤثر بوده و به حل و فصل مسائل مهم امروزی جهان کمک کند.
تاکید پوتین بر لزوم اصلاح بیعدالتی تاریخی علیه ملت فلسطین
رئیسجمهور روسیه همچنین ابراز عقیده کرد که حلوفصل بحران خاورمیانه تنها با اصلاح بیعدالتی تاریخی و ایجاد کشور مستقل فلسطین امکانپذیر است و این امر نیازمند اجرای فرمول موجودیت دو کشور است. او گفت: «مسلماً خشونت باید متوقف شود، کمکهای حیاتی به آسیبدیدگان ارائه شود و رنجهای آنها کاهش یابد. حلوفصل این بحران باید بر اساس اصول حقوق بینالملل و ایجاد کشور مستقل فلسطین که بهصورت مسالمت آمیز در کنار اسرائیل زندگی کند، انجام شود.»
پوتین تأکید کرد که اصلاح بیعدالتی تاریخی علیه ملت فلسطین میتواند تضمینی برای برقراری صلح در خاورمیانه باشد. او هشدار داد که «چرخه معیوب خشونت» ادامه خواهد یافت مگر اینکه این مسئله حل شود. وی افزود: «مردم همچنان در فضایی از بحران دائمی و بازگشتهای اجتنابناپذیر خشونت گسترده زندگی خواهند کرد. بار دیگر تأکید میکنم که شرط کلیدی برای بازگرداندن صلح و ثبات در سرزمینهای فلسطینی، اجرای فرمول دو کشور فلسطین و اسرائیل است که در قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل نیز تأیید شده است.»
سخنان پوتین در بریکس پلاس؛ از ضرورت جلوگیری از گسترش درگیری خاورمیانه تا توسعه کریدور
ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ در سخنانی در اجلاس سران بریکس پلاس متشکل از رهبران مقامات کشورهای عضو بریکس – از جمله دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران – و کشورهای علاقهمند به همکاری با این اتحاد در کازان، وضعیت در خاورمیانه را نگرانکننده خواند.
وی با تأکید براینکه خشونت در خاورمیانه باید متوقف شود، اظهار داشت: شدت گرفتن سطح درگیری در خاورمیانه، منطقه را در آستانه یک جنگ تمام عیار قرار می دهد.
رئیسجمهور روسیه با بیان اینکه مسکو به دنبال کمک به ثبات اوضاع در خاورمیانه است، گفت: با اصلاح بی عدالتی های تاریخی علیه فلسطین می توان به صلح در خاورمیانه دست یافت.
وی تأکید کرد: حل و فصل مسائل در خاورمیانه باید بر اساس روند مسالمت آمیز برای حل و فصل اوضاع خاورمیانه و اصول پذیرفته شده بینالمللی صورت گیرد.
پوتین خاطرنشان کرد: همه کشورهای بریکس نگران وضعیت غزه هستند و انتظار دارند از همه گزینه ها برای کاهش تنش استفاده شود.
رئیسجمهور روسیه با تأکید بر لزوم پیگیری راه حل ایجاد دو دولتی (در سرزمینهای اشغالی) تأکید کرد: سازمان ملل باید به ایفای نقش محوری در تضمین صلح و امنیت ادامه دهد
دعوت به همکاری در کریدور شمال – جنوب
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود از همه کشورهای علاقه مند به همکاری در کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب و مسیر دریای شمال دعوت کرد.
وی ادامه داد: موج بعدی رشد اقتصاد جهانی در کشورهای اکثریت جهانی در حال ظهور است، بنابراین کشورهای بریکس برای فعالسازی ظرفیت اقتصادهای در حال رشد به چارچوبی نیاز دارند.
رئیسجمهور روسیه گفت:در این راستا، ایجاد فرایندهای جایگزین و قابل اعتماد مالی چندجانبه، زنجیره های تولید و لجستیک، ایجاد تبادل فناوری و دانش پیشرفته، توسعه و افزایش ظرفیت کریدورهای حمل و نقل بین المللی جدید مهم است.
پوتین ادامه داد: روسیه، مانند همه کشورهای عضو بریکس، آماده همکاری با کشورهای جنوب و شرق جهانی برای ترویج توسعه فراگیر و پایدار به منظور ساختن جهانی بهتر است، جهانی که در آن نظرات و منافع همه مردم مورد توجه قرار گیرد.
رئیسجمهور روسیه تأکید کرد: برای توسعه پایدار در جهان آینده باید اصالت همه مردمان به رسمیت شناخته شود و همه فرهنگ ها، سنت ها و مذاهب بدون استثنا مورد احترام قرار گیرند.
پوتین هدف از برگزاری اجلاس بریکس پلاس را افزایش جریان سرمایه گذاری به کشورهای بریکس، جنوب جهانی و شرق و تمرکز بر سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ زیرساختی و فناوری عنوان کرد.
رئیس جمهور روسیه در ادامه با اشاره به مناقشه اوکراین گفت: غرب از اوکراین برای ایجاد تهدیدهای حیاتی علیه امنیت روسیه استفاده میکند.
وی اظهار داشت: آنها می خواهند شکستی راهبردی به روسیه وارد کنند که این موضوع مبتنی بر محاسبات واهی است که فقط کسانی می توانند درباره آن فکر کنند که از تاریخ روسیه مطلع نیستند.
یک روز پس از برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو بریکس و تعیین خط مشی و رویکردهای این گروه، سران و مقامات ارشد کشورهای دوست بریکس روز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ به جمع آنها پیوستند تا درباره ساخت مشترک دنیای بهتر و عادلانه تر شدن مناسبات بین المللی گفتوگو کنند.
دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهوری اسلامی ایران که به دعوت رئیسجمهور روسیه و برای نخستین بار به عنوان عضو رسمی بریکس در این اجلاس شرکت کرده است، به همراه رؤسای هشت کشور دیگر عضو بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی در نشست بریکس پلاس حضور یافته است.
به گفته مقامات میزبان، علاوه بر ۹ کشور عضو بریکس، نمایندگان ۲۷ کشور دیگر نیز که علاقهمند به توسعه همکاری با گروه بریکس هستند، در نشست بریکس پلاس شرکت کردهاند.
همانند اجلاس سران کشورهای بریکس در روز چهارشنبه دوم آبان، اجلاس سران کشورهای بریکس پلاس در روز پنجشنبه با عکس یادگاری رؤسای هیأتهای شرکتکننده آغاز شد.
موضوع محوری این اجلاس، «بریکس و جنوب جهانی، ساخت مشترک دنیای بهتر» است و بنا بر پیشبینی، در آن توجه ویژهای به وضعیت خاورمیانه خواهد شد.
قرار است ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه عصر پنجشنبه سوم آبان در نشستی خبری، نتایج اجلاس سران بریکس و بریکس پلاس را تشریح کند.این کنفرانس مطبوعاتی، پایان بخش رسمی این اجلاس محسوب میشود. بیانیه نهایی اجلاس سران پیش از این روز چهارشنبه منتشر شده است.