تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

تحولات بدخشان؛ نشانه‌های سقوط یا پایان مأموریت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید جرقه‌ای که آتش مقاومت را در سراسر افغانستان…

بردی کربابایف

برگردان . رحیم کاکایی روسلان سمیاشکین نویسنده براستی مردمی و یکی از  بنیان…

ژورنالیست، راوی حقیقت است، نه مبلغ یک روایت

نور محمد غفوری هر حرفه‌ای چارچوب، قواعد، اصول و معیارهای خاص…

پر له خەمم!

[خه‌م] پر له خەمم! پر لە خەم... خەم له سینگمە، پر لە بەخەڵم‌و پر لە…

یاداشت انتقادی بر یک مصاحبه تلویزیونی

نور محمد غفوری ژورنالیسم، رسالتش پرسیدن است، نه دفاع کردن؛ روشن…

بنیادگرایی دینی و لیبرال‌دموکراسی؛ از سوخت‌رسانی تا امتم دهی به…

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه متقابل افراط‌گرایی دینی، بحران‌های نظم لیبرال و…

راز ارقام در هستی

رسول پویان جهان با رمز و رازش در دل ارقام پنهان…

بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

رسول حمزتف شاعر شوروی و مردم داغستان

مترجم:  رسول حمزتف از مهم‌ترین شاعران داغستان و یکی از چهره‌های…

                                      نسل فراسو

 نویسنده: مهرالدین مشید نسلی که پیوندهای انسانی را بر مرزبندی‌های قومی…

سیاست ماجراجویانه و هزینه‌ای که ملت‌ها می‌پردازند

 نور محمد غفوری  تاریخ بشر بارها ثابت کرده است که ملت‌ها…

آمانج جبار

آقای "آمانج جبار" (به کردی: ئامانج جەبار) شاعر معاصر کرد،…

افغانستان؛ بن‌بست مشروعیت و بازی قدرت‌ها

 نویسنده: مهرالدین مشید           فغانستان؛ از انزوای سیاسی تا بحران اجتماعی و…

«
»

کابوس نویسندگان و هنرمندان ترک

نویسنده:
فرانسواز ژرمن‌ـ‌روبن‬، خبرنگار
برگرفته از :
اومانیته، ۱۶ نوامبر ۲۰۱۶‬

فقط نویسندگان نیستند که با آن‌ها این‌گونه رفتار می‌شود. هر کس که اندیشه‌ای انتقادی داشته باشد اردوغان او را به چشم یک دشمن می‌نگرد. هر روز او یک محاکمه جدید برای تهمت یا ناسزا به رئیس دولت برپا می‌کند. بزهی که می‌تواند به بهای چهار سال زندان برایتان تمام شود. 

چندین مؤلف به‌دلیل همکاری با روزنامه‌های اپوزیسیون تحت تعقیب قرار گرفته‌اند. «اسلی اردوغان»، رمان‌نویس در معرض حکم زندان ابد است. «نازلی گونشا ووسلاتری» زن هنرپیشه‌ای ‌که به‌خاطر یک توئیت می‌بایست رنج زندان را تحمل نماید. 

«اورهان پاموک»، برنده جایزه صلح نوبل، در روز بین‌المللی نویسندگان در زندان می‌گفت: «از این پس، دیگر آزادی اندیشه در ترکیه وجود ندارد. ما با سرعت به‌سوی یک رژیم وحشت می‌رویم.» و برای تأیید سخن خود، از دو برادر نام برد: «احمد آلتان» و برادرش محمد، هر دو رمان‌نویس. هر دو روز ۱۰ سپتامبر برای نوشتن گاه‌شمار وقایع در نشریه «اوسگور گوندم» دستگیر شدند. این نشریه توقیف شد و مدیر مسئول و روزنامه‌نگاران آن دستگیر شدند. مانند اسلی اردوغان که در روز ۲۹ اوت دستگیر شد و دادستان کل برای او بی‌گفت‌و‌گو، حبس ابد خواسته است. او نیز متهم به همکاری با «تشکیلات تروریستی» است.

«ندیم گورسل»، پیش از سفرش به استانبول برای شرکت در مراسمی ‌که به‌خاطر پنجاه سال نویسندگی او برگزار می‌شد، در این‌باره می‌گوید: «مثل این که شما فیلیپ تورتون را به‌خاطر وقایع‌نگاریش در روزنامه اومانیته دستگیر کنید.» و سپس می‌افزاید: «این‌ها همه خیلی نگران‌کننده است. این‌طور به‌نظر می‌رسد که ما سی و پنج سال به عقب باز گشته‌ایم.»

او نیز، مانند اورهان پاموک، برای نوشته‌هایش که در آن زمان‌ها مورد خوشایند مقامات دولتی نبود، تحت تعقیب قرار گرفته بود؛ دورانی که تصور می‌شد که برای همیشه به پایان رسیده است. نویسندگانی که در زمان سرهنگ‌ها محبور به جلای وطن شده بودند بازگشتند با این باور که کشورشان در راه دموکراسی گام نهاده است. یک روزنامه‌نگار نوشت: «بسیاری از روشنفکران پس از رسیدن اردوغان به قدرت، از نیات دمکراتیک او استقبال کردند. امروزه اما، آن‌ها سر‌خورده شده‌اند. صد‌ها نفر از آن‌ها تحت تعقیب‌اند یا از مقام خود بر‌کنار شده‌اند.

فقط نویسندگان نیستند که با آن‌ها این‌گونه رفتار می‌شود. هر کس که اندیشه‌ای انتقادی داشته باشد اردوغان او را به چشم یک دشمن می‌نگرد. هر روز او یک محاکمه جدید برای تهمت یا ناسزا به رئیس دولت برپا می‌کند. بزهی که می‌تواند به بهای چهار سال زندان برایتان تمام شود. این چنین است که «بهادیر بروتر» و «اوزر ایودان» دو کاریکاتوریست که اردوغان را به صورت مسخره نشان داده بودند، هر یک به یازده ماه زندان محکوم شدند. هنرمندان نیز در زندان هستند مانند خوانندگان گروه «یوروم». بازیگران و کارگردانان تئاتر ملی از کار بر‌کنار شدند. نازلی گونشا ووسلاتری به‌دلیل نوشتن  توئیتی کمی ‌بیش از حد مسخره، تهدید به چهار سال زندان شده است.