پس منظر اختلاف نظر رهبران طالبان و شکننده گی بقای…

نویسنده: مهرالدین مشید سیطره جویی ملاهبت‌الله و افزایش اختلاف میان جناح…

رهبران فراری

نوشته نذیر ظفر ما را به وحشیان زمـــــان رهبران فروخت خـــــود را…

کجاست

مادر دلسوز بی آزار و غمخوارم کجاست  مادر شیرین من از…

تبار گرایی یا تفوق خواهی تباری ؟

ساحه باقیمانده از آریانا ، خراسان و باختر که بنام…

لوکاچ؛ فیلسوف مجار، مورخ و تئوریسین ادبیات

georg lukacs (1885-1971) آرام بختیاری گئورگ لوکاچ، و دمکراسی سوسیالیستی شورایی. جرج لوکاچ(1971-1885…

په حکومت کولو کې بد، په خبرو کې بد او…

نور محمد غفوري جان کیری د امریکا د خارجه چارو پخواني وزیر هغه…

سروش واژگان 

رسول پویان  خـدا تا در نمـاد بنده یـی مصلـوب آدم شد  محـیط…

قلم آزادیخواه همچون باد وزان 

آقای "علی پاکی" (به کُردی: عەلی پاکی)، شاعر کُرد، زاده‌ی…

د نړیوال نظم سازماني بنسټونه

نور محمد غفوری (لومړۍ برخه) د لیکنو ددې سلسلې په پیل کې…

مارکسیسم دگم نیست، بلکه راهنمای عمل است

ترجمه – رحیم کاکایی میخاییل کارداسویچ کل جهان بینی مارکس اما دکترین…

د نړیوال نظم نورمونه

نور محمد غفوري په مخکنیو دریو لیکنو (نړیوال نظم او افغانستان،…

بازی طالبان با کارت قومی و سکوت مرگبار نخبه گان…

نویسنده: مهرالدین مشید هرگونه اعتماد به یک گروۀ تروریستی بزرگترین خیانت…

د نړیوال نظم اصول

نور محمد غفوري (د تیرو لیکنو په تسلسل) د (نړیوال نظم او…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

نړیوال نظم په کومو قاعدو ولاړ دی؟

نور محمد غفوري (د پخوا نۍ لیکنې په سلسله) څو ورځې مخکې…

جایگاه ی طالبان در معادلات سیاسی و استخباراتی در حال…

نویسنده: مهرالدین مشید آیا معادلات سیاسی و استخباراتی در منطقه در…

قساوت و جنایات بی‌پایان حکومت جمهوری اسلامی سرمایه علیۀ مهاجران…

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان  در اثر تیراندازی نیروهای مسلح جمهوری…

خاکِ وطنم!

امین الله مفکر امینی       2024-20-10! هـرجایی که نظر کـــردم وطنـــم جــلوه گــــــرآمـــد آن…

سیرت نیکو 

رسول پویان  وفـا و عـشق و محـبت کـرده بنیادم  بـه کـنج غمکـدۀ…

«
»

چگونه ناتو به «حفاری» در اوکرائین پرداخت؟

نوشته : مانلیو دینوچی

 منبع : ایل مانیفستو – ۲۵ فوریه ۲۰۱۴

در اواسط سده نوزدهم، مارکس آماده سازی انقلاب را با این کلمات توضیح می داد: «موش کور پیر، خوب حفاری کردی!» همان تصویر را می‌توان امروز در جهت معکوس برای توصیف عملیات انجام شده توسط ناتو در اوکرائین به کار برد.

این عملیات در سال ۱۹۹۱، هنگامی که پس از پیمان ورشو اتحاد شوروی نیز از هم پاشید، آغاز شد: به‌جای یک کشور، پانزده کشور، از جمله اوکرائین، به‌وجود آمد. ایالات متحدهٔ آمریکا وهم پیمانان اروپائیش بلافاصله به جنب و جوش افتادند تا بیشترین امتیازها را از این وضعیت ژئوپلیتیک نوین برای خود به‌دست آورند. در سال ۱۹۹۹، ناتو از طریق جنگ، فدراسیون یوگسلاوی را که می‌توانست مانعی در برابر توسعهٔ جدید به‌سمت شرق باشد، از هم پاشاند و نخستین کشورهای پیمان ورشوی سابق را در اختیار گرفت: لهستان، جمهوری چک و مجارستان. سپس، در سال های ۲۰۰۴ و ٢٠٠٩، ناتو به کشورهای استونی، لتونی، لیتوانی (که بخشی از اتحاد شوروی سابق بود) بلغارستان، رومانی، اسلواکی، اسلوونی و کرواسی (جمهوری‌های یوگسلاوی سابق) و آلبانی گسترش یافت. برعکس، اوکرائین به مساحت ۶۰۰ هزار کیلومتر مربع، که به‌صورت ضربه‌گیری بین ناتو و روسیه عمل می‌کند و مسیر انرژی روسیه به اتحادیهٔ اروپا از آن عبور می‌نماید، خودمختار باقی ماند. اما به «شورای همکاری آتلانتیک شمالی» و سپس در سال ١٩٩۴، با شراکت در عملیات «نگهبانی از صلح» در منطقه بالکان، به «شراکت برای صلح» وارد شد.

در سال ٢٠٠٢، «برنامهٔ عملیات ناتو ـ اوکرائین» پذیرفته می‌شود و پرزیدنت «کوشما» قصد خود را برای پیوستن به ناتو اعلام می‌کند. در سال ٢٠٠۵، در پی «انقلاب نارنجی»، پرزیدنت «یوشچنکو» به نشست سران در بروکسل دعوت می‌شود و بلافاصله پس از آن، یک «گفت‌و‌گوی سرعت بخشیده شده دربارهٔ قصد اوکرائین برای عضویت در ناتو» آغاز می‌شود. در سال ٢٠٠٨، نشست سران در بوخارست، چراغ سبز خود را برای وارد شدن اوکرائین به سازمان ناتو نشان می‌دهد. در سال ٢٠٠٩، کیف پیمانی را امضاء می‌کند که بر اساس آن عبور محمولات از راه زمینی برای نیروهای ناتو در افغانستان را مجاز می‌شمارد. از آن لحظه به‌بعد، عضویت اوکرائین در ناتو به نظر حتمی می‌آمد. اما در سال ٢٠١٠، پرزیدنت «ایانوکوویچ»، که تازه انتخاب شده بود، اعلام می‌کند که با وجود ادامه همکاری با ناتو، عضویت در این سازمان جزو برنامهٔ دولتش نیست. طی این مدت، ناتو موفق شده بود شبکهٔ ارتباطی خود را در داخل نیروهای مسلح اوکرائین گسترش دهد.

از سال‌ها پیش، افسران عالی‌رتبهٔ اوکرائینی در دروس داده شده توسط ناتو در «کالج دفاعی ناتو» در رم و در اوبرام مرگائو (در آلمان) دربارهٔ مسایل مربوط به ادغام نیروهای مسلح اوکرائینی در نیروهای ناتو شرکت می‌کنند. در چنین چارچوبی است که در نزدیکی آکادمی نظامی اوکرائین نهاد جدیدی به‌نام «دانشکدهٔ چند ملیتی» با استادان متعلق به ناتو شکل گرفته است. همکاری فنی ـ علمی در زمینهٔ سلاح‌ها نیز گسترش پیدا کرده است تا بتوان شرکت اوکرائین را در «عملیات توأمان برای صلح» تحت نظارت ناتو تسهیل نمود. افزون بر آن، از آن‌جایی که شمار بزرگی از شهروندان اوکرائینی اطلاعات کمی دربارهٔ نقش و اهداف ناتو دارند و برداشتی کلیشه‌ای در مورد گذشته‌ای متعلق به جنگ سرد را در سر نگه‌داشته‌اند، ناتو در کیف یک مرکز اطلاعات دایر کرده است که جلسات و سمینارها، و حتی ملاقات با «نمایندگان جامعهٔ مدنی» را در بروکسل سازمان می‌دهد. و آشکار است که ناتو در میان محافل نظامی شبکهٔ تماسی در اختیار دارد که بسیار گسترده‌تر از شبکهٔ ظاهری آن است. لحن آمرانه‌ای که با آن دبیرکل ناتو در روز ٢٠ فوریه به نیروهای مسلح اوکرائینی خطاب کرد و به آنها هشدار داد که «اگر نمی‌خواهند نتایج منفی اعمالشان را در مورد روابط ما» ببینند، «باید خنثی بمانند»، این مطلب را تأیید می‌کند.

ناتو از این پس مطمئن است که می‌تواند با بلعیدن احتمالی نیمی از اوکرائین، در عین این‌که به کارزار خود علیه «کلیشه‌های گذشتهٔ متعلق به جنگ سرد» ادامه می‌دهد، گام جدیدی را در گسترش خود به‌سوی شرق بردارد.