زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

چراغرب ، باز دست به دامن پوتین شده است ؟    

             نوشته ی اسماعیل فروغی

        پس از دوسال قطع تماس میان رهبران غرب و ولادیمیر پوتین و بستن تقریباً کلیه کانال های ارتباطی غرب با مسکو بدستور امریکا و اتحادیه ی اروپا ، ازاثر تقاضای اولاف شولتز صدراعظم آلمان ، بتاریخ پانزدهم نوامبر 2024 رهبران دوکشور آلمان و روسیه ، باردیگر باهم گفتگوی تلفنی کرده ، درباره ی بحران اوکراین و برخی مسایل بین المللی بحث و تبادل نظرنمودند .

       صدراعظم آلمان طی این گفتگوی تلفنی بر ضرورت پایان مناقشه ی اوکراین و خروج روسیه ازمناطق اشغالی تاکید نموده ، از روسیه خواسته است تا برای برقراری صلحی عادلانه و پایدار با اوکراین مذاکره کند.

       به گفته ی آقای دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین ، ولادیمیر پوتین هم به اولاف شولتزاطمینان داده است که ” روسیه همیشه آماده ی مذاکره و گفتگوست و این نه روسیه بلکه اوکراین وغرب است که تمام دروازه های گفتگو را بسته اند . ” 

       آقای پوتین به این نکات هم تأکید کرده است که : ” مذاکرات و گفتگوهای صلح وقتی می تواند به نتیجه ی مثبت بینجامد که ، علل جنگ در اوکراین از بین رفته ، حقوق قانونی وانسانی روس تباران شرق اوکراین رعایت واحترام شود و منافع امنیتی روسیه  و واقعیت های سرزمینی جدید درمنطقه به رسمیت شناخته شود . “

       پسکوف این را هم تصریح کرد که  : ” با وجود تفاوت های فکری بسیار بین دوطرف ، از سرگیری گفتگوها یک نشانه ی مثبت است و روسیه مثل همیشه آماده ی مذاکره و گفتگو درباره ی حل مناقشات می باشد …”

       آخرین باری که رهبران آلمان و روسیه با هم گفتگو داشتند ، ماه فبروری سال 2022 فقط یک هفته پیش ازحمله ی روسیه به اوکراین بود . آن زمان آنان به دلیل گسترش پاندمی کرونا ، پشت میزی بیضوی شکل ،  چند متر دور ازهم مذاکره و تبادل نظر کرده بودند . شاید ازهمان زمان فاصله ها در حال شکل گرفتن بوده است ! 

       آقای شولتزکه درست درآستانه ی فروپاشی حکومت اش و درست یک هفته پس از پیروزی دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب امریکا ، به مذاکره و گفتگو با پوتین علاقمند شده است ؛ بخوبی می داند که اگر ترامپ مطابق وعده های قبلی اش به مردم  امریکا و مردم جهان ، ازاوکراین پا پس کشیده ، تمام مخارج جنگ را بعهده ی خود اروپاییان بگذارد ؛ و اگر ترامپ همانگونه که باربار با قاطعیت ازاروپاییان خواسته است تا بارهزینه ی سازمان نظامی ناتو و بارجنگ اوکراین را که جنگ اروپاییان است ، خود به دوش بکشند ؛ نه آلمان و نه هم فرانسه می تواند از عهده ی اینهمه چالش و جنگ در اروپا بیرون برآید . او بخوبی آگاه است که سه سال جنگ در اوکراین انبارهای اسلحه و مهمات را درآلمان وسایرکشورهای اروپایی خالی کرده است. او بخوبی می داند که قدرت رزمی ناتو نه آنچنان است که تبلیغ شده و نه به آن حد و حدودی است که بتواند درمیدان جنگ با روسیه و حامیان جهانی اش به مقابله و جنگ بپردازد .

      جنگ اوکراین که تبعات مخرب وچندین جانبه اش ، قیمت انرژی و کلیه مخارج زنده گی را درتمام اروپا ، چندین بار بلند برده و بزرگترین فابریکه های غول آسای تولیدی همچون فابریکه ی بزرگ تولید موترهای فولکس واگن را به ورشکسته شدن نزدیک کرده است ؛ نه تنها آقای اولاف شولتز صدراعظم آلمان را ، بلکه همه رهبران اروپا را به این باور رسانده است که حمایت از این جنگ ویرانگرِبی حاصل و پافشاری روی عضویت اوکراین درسازمان نظامی ناتو ، بی ثمروحتا به ضرر تمام ملت های اروپاییست .

     ولادیمیر زیلنسکی که ازین صحبت تلفنی میان شولتز و پوتین ، خوشنود نشده است ، این اقدام را به سود روسیه دانسته ، گفته است که آقای شولتز با این کار اش روسیه را بیشتراز پیش از انزوا خارج می سازد .

     و اما به باوراکثر ناظران جنگ اوکراین ، زیلنسکی بخواهد یا نخواهد ، گفتگوی تلفنی آقایان شولتز و پوتین ، این پیام را به همه رسانده است که : واقعیت های میدانی جنگ ، کمبود پرسونل و تجهیزات جنگی دراوکراین ، ورشکسته گی اقتصاد اروپا و پیروزی دونالد ترامپ درانتخابات ایالات متحده ی امریکا ، همه و همه حقایق و دلایلی استند برای بازبینی واقعبینانه ی نتایج این جنگ ویرانگر وجستجوی راه حلی قابل قبول برای تمام جوانب .