زبرځواکونه څنګه په نورو هېوادونو خپل نفوذ ساتي؟

ليکنه: حميدالله بسيا په ساده ډول زبرځواک  يا سوپر پاور  Superpower…

افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

از دوری ی میهن سوزم!

امین الله مفکر امینی     2026-01-02! چنان از دوری ی میهن سوزم بجان…

«
»

پیکار ویتنام برای شکوفایی بیشتر

مصاحبه با دنگ مین، سفیر جمهوری سوسیالیستی ویتنام در کوبا 

منبع: گرانما، ۲۸ اوت ۲۰۱۵

از ۲ سپتامبر ۱۹۴۵ ویتنام مسیر نوینی را آغاز کرده است، و خاطرات خونبار جنگی خشن و طولانی را که کشور را ویران کرد، پشت سر گذاشته است.

گرانما به‌مناسبت هفتادمین سالگرد این رویداد با سفیر جمهوری سوسیالیستی ویتنام در کوبا، دنگ مین، گفت‌و‌گویی انجام داده است. وی به تشریح چگونگی تغییر این کشور و چالش‌هایی که در برابر آن قرار دارند پرداخت.

امروزه ویتنام ده برابر زیباتر از گذشته است. چنین چیزی، زمانی‌که این کشور ۷۰ سال قبل استقلال خود را به‌دست آورد و جمهوری جدیدی بنیان‌گذاری شد، رویای هوشی مین بود.

از ۲ سپتامبر ۱۹۴۵ ویتنام مسیر نوینی را آغاز کرده است، و خاطرات خونبار جنگی خشن و طولانی را که کشور را ویران کرد، پشت سر گذاشته است.


گرانما به‌مناسبت هفتادمین سالگرد این رویداد با سفیر جمهوری سوسیالیستی ویتنام در کوبا، دنگ مین، گفت‌و‌گویی انجام داده است. وی به تشریح چگونگی تغییر این کشور و چالش‌هایی که در برابر آن قرار دارند پرداخت.


وی اظهار داشت: «ما ویتنامی‌ها از اینکه به آرزوی رهبر کبیرمان تحقق بخشیده‌ایم احساس سرفرازی داریم و اکنون قصد داریم کشور خود را ۵۰ یا ۱۰۰ برابر زیباتر و شکوفاتر کنیم.»


این سیاستمدار پس از یادآوری خاطرات دردناک و تلاش‌هایی که ویتنامی‌ها طی مبارزه برای استقلال انجام دادند، خاطرنشان کرد که به زودی ۳۰‌ـ‌مین سالگرد اجرای سیاست نوسازی (Doi Moi) را جشن خواهند گرفت، مرحله‌ای حیاتی که به رشد اقتصادی کشور یاری رسانده است.


سفیر تأکید کرد که این خط مشی سبب دستاوردهای اجتماعی و اقتصادی‌ای شده است که امروزه کشور از آن‌ها بهره‌مند است.

طی این سال‌ها اقتصاد ویتنام نرخ رشد پایدار ۷٪ را تجربه کرده است، صنعت آن متنوع شده و این کشور خود را به‌عنوان رقیبی درجه یک در بازار جهانی، تثبیت کرده است.

او تأکید کرد: «ما از کشوری که وارد‌کننده برنج بود به دومین کشور بزرگ صادر‌کننده این محصول تبدیل شده‌ایم. مهم‌تر از آن، ویتنام در زمره ده صادر‌کننده درجه اول محصولات کشاورزی و صنعتی قرار دارد که بزرگ‌ترین منبع عایدات کشور را تشکیل می‌دهد.»

افزون بر این برنامه‌ریزی نوسازی که حزب و دولت آغاز کرده‌اند بر متنوع‌سازی اقتصاد تأکید دارد. بنابر گفته سفیر، این کشور موفق شده است خود را وارد بازار صادراتی صنعت ارتباطات راه دور و همچنین قهوه، کائوچو، منسوجات و کفش کند.

«به‌ویژه سال گذشته فروش و تولید تلفن همراه و لوازم جانبی آن، مبلغ ۲۶ میلیون دلار را نصیب اقتصاد ملی کرد.»


وی اظهار داشت که توسعه اقتصادی تنها یک بخش از فرایند نوسازی را تشکیل می‌دهد. حل مشکلات جامعه نیز برای دولت مسأله مهمی به‌شمار می‌رود.

وی خاطر‌نشان کرد که: «کیفیت زندگی مردم در مقایسه با زمانی که سیاست نوسازی (Doi Moi) تازه آغاز شده بود، بهبود چشمگیری یافته است. اکنون ما ویتنامی‌ها از دسترسی کامل به بهداشت عمومی، تحصیل، کار، مسکن، حمل‌و‌نقل و سایر جنبه‌های زندگی اجتماعی برخورداریم که طی سال‌های اخیر به‌دست آمده‌اند.


یک دوست برای جهان

سفیر تأکید کرد که سیاست بین‌المللی این کشور توسط کنگره‌های حزب کمونیست ویتنام بهبود یافته است.

از سال ۱۹۹۱، در پی از بین رفتن اتحاد جماهیر شوروی و اردوگاه سوسیالیستی، تنوع بخشیدن و چند‌جانبه کردن روابط خارجی ضرورت یافت. از آن لحظه تاکنون ویتنام خود را به‌عنوان دوست تمام ملت‌های جهان معرفی کرده است.

وی افزود: «تصمیم‌های گرفته شده در کنگره‌های پی‌در‌پی حزب کمونیست، نه تنها در عرصه اقتصادی بلکه در ارتباط با خط مشی‌ها، آموزش، فرهنگ، دفاع و امنیت به یکپارچگی فراگیری در روابط بین‌المللی منجر شده است».


بنا بر اظهار مین، کشور ویتنام از طریق اجرای این سیاست تا به امروز روابط دیپلماتیک‌اش را با اکثر کشورهای جهان برقرار و حفظ کرده است.

«ما در تمام سازمان‌های جهانی و پیمان‌های اقتصادی در پهنه دنیا، و همچنین در ساختارهای همکاری با قاره‌های آسیا، اروپا و آمریکای لاتین با ابتکارات خود شرکت می‌کنیم.»

وی به‌طور ویژه به نقش ویتنام به‌مثابه یکی از مهم‌ترین اعضای جامعه کشورهای جنوب شرقی آسیا (ASEAN) اشاره کرد؛ و برتلاش‌های کشورش برای تقویت اتحاد میان اعضا، از جمله میان گروه سفیران در کوبا تأکید کرد.

وی اظهار داشت: با توجه به اهمیت منطقه‌ای و جهانی این سازمان به‌زودی جامعه آ سه آن را به‌خوبی خواهیم شناخت، و از نقش خارق‌العاده‌ای که آ سه آن در توسعه کشورهای‌مان ایفا خواهد کرد و سهمی که در صلح جهانی، امنیت، دموکراسی و پیشرفت اجتماعی خواهد داشت اطمینان پیدا خواهیم کرد.

وی افزود آ سه آن در سایر سازوکارهای وابسته بین‌المللی نیز شرکت می‌کند، مانند اجلاس‌هایی با اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا، روسیه ، چین و ژاپن.

کوبا و ویتنام فراتر از دوست، برادر یکدیگرند

دسامبر سالجاری شاهد ۵۵‌ـ‌مین سالگرد بنیان‌گذاری روابط دیپلماتیک میان دو کشور خواهیم بود.

از نظر مین، این روابط بر اساس برادری و همبستگی بنا شده است که نخستین بار در داستانی با عنوان سیری در سرزمین ویتنامی‌ها (Un paseo por la tierra de los anamitas) توسط خوزه مارتی بیان شد.

بنا به اظهار وی «روابط میان کوبا و ویتنام که نسل‌های مختلف رهبران دو کشور، به‌ویژه هوشی مین و فیدل کاسترو آن را پرورش داده و تقویت کرده‌اند از لحاظ بین‌المللی به‌رسمیت شناخته شده است .»

ویتنامی‌ها کوبا را وطن دوم خود به‌شمار می‌آورند. روابط ما از کوره مبارزات مشترک‌مان در راه کسب استقلال خلق‌های‌مان بیرون آمده است.

آقای سفیر بر تمایل هر دو دولت به افزایش همکاری‌های اقتصادی و رساندن آن به سطح درک سیاسی مشترک هر دو کشور تأکید کرد و خواهان اجرای پروژه‌های مشترک شد.

یکی از برجسته‌ترین ابتکارات ما تولید برنج است. هدف این برنامه که ۱۴ سال است در تمام استان‌ها اجرا می‌شود این است که به‌منظور برآورده کردن تقاضای ملی و همچنین افزایش امکان صادرات این محصول، میزان تولید آن را افزایش دهد.

وی همچنین علاقه جوامع کسب و کار ویتنام به سرمایه‌گذاری در کوبا، با توجه به قانون جدید سرمایه‌گذاری این کشور را بیان کرد.

وی خاطر نشان کرد که ویتنام مایل است یکی از نخستین کشورهایی باشد که در منطقه ویژه توسعه ماریل (Mariel Special Development Zone) مستقر شود. صاحبان کسب و کار این کشور علاقمند هستند در حوزه‌هایی مانند ارتباطات راه دور، اکتشاف نفت و بهره‌برداری از آن، ساختن هتل و تأسیسات مرتبط با آن، و کارخانه‌های تولید کاشی، سرامیک و فرآورده‌های پزشکی همکاری کنند.

سفیر افزود که این کشور داروهای مختلف کوبا را وارد می‌کند و امیدوار است یک مرکز بیوتکنولوژی مشابه آنچه در این جزیره وجود دارد را بسازد.

وی تأکید کرد «امیدواریم کوبا ما را در تحقق رویای علم ویتنامی یاری کند.»


وی در پایان افزود: کوبا و ویتنام کشورهایی با هدف‌های یک‌سان‌اند و مسیر مشابهی را دنبال می‌کنند: به‌سوی ایجاد سوسیالیسمی پایدار و شکوفا. تجربه‌های مرتبط ما این امکان را برای‌مان فراهم می‌کند که در مورد مؤثرترین روش پیشرفت و مبارزه برای نیل به هدف مشترک‌مان که سعادت خلق‌های‌مان است، توصیه‌هایی به یکدیگر ارائه کنیم.