کــارمل بود یک جوهرِناب!

امین الله مفکر امینی      2024-09-10! بیاد جوانی ام صفـــــحه برداشتم از زنده…

چند شعر کوتاه از رها فلاحی

زیر باران قدم می‌زنم، درختان در گوشی می‌گویند:      -- هوا…

جنگ های بیهوده ایکه زیر نام دین چندین نسل را…

نویسنده : مهرالدین مشید جنگ هاییکه رزم آوران رهایی بخش را…

نشست فارمت مسکو؛ از دید ابزاری طالبان تا نگاه خوش…

عبدالناصر نورزاد   روز جمعه، فارمت مسکو با اشتراک ده کشور  آغاز…

انسانیت را فرض دانیم !

امین الله مفکر امینی       2024-01-10 بـدنیــــــــایی مجــاز نبینــــــی جزدرد وغم وافسـرده گـــی که…

هفتم اکتوبر روز تجاوز عریان آمریکا و ناتو

که ملت افغان را ۲۰ سال بخاک و خون نشاند نباید…

ابونصر محمد بن محمد فارابی کی بود؟

انجنیر حبیب فتاح ابونصر محمد بن محمد فارابی، مشهور به «فارابی»…

بکر علی

زنده‌یاد "بکر علی" (به کُردی: به‌کر عه‌لی) شاعر کُرد شهید،…

افزایش خطر تروریسم از افغانستان و رویکرد های رقابت محور…

نویسنده : مهرالدین مشید نجات افغانستان در گرو فرصت ها و…

دلگیر

دلم آنقدر.    از   دنيا   گرفتهتو گويي كس گلويم را…

وفاق ملی و همگرایی ملی

افغانستان برامده از جنگ های ۴۳ ساله اعم از تجاوز…

ابوالقاسم لاهوتی

ابوالقاسم لاهوتی

دلگیر

دلم آنقدر.    از   دنيا   گرفتهتو گويي كس گلويم را…

از مبارزه طبقاتی به مبارزه طبقات

ترجمه. رحیم کاکایی یوری آنتونوف اجازه دهید در واژگان بالا یکی را…

یک تصویر و هزاران هزار  سخن

نویسنده: مهرالدین مشید روزی خواستم، چیزی بنویسم و موضوع را انتخاب…

د ادب او فرهنګ له مخکښ، تاند او هڅاند استازي…

مرکوال: انجنير عبدالقادر مسعود د پوهې، فرهنګ، شعر او پښتو ادب…

اختلال فکری و روحی در عرفان

دکتر بیژن باران قشر روشنفکر ایران زیر سنت چند هزار…

                 ریشۀ معضلات جاری افغانستان 

 میرعنایت الله سادات              …

افکار سازی عمومی در ماهیت حقوق رسانه ها برای افغانستان

چکیده اختلال و اختلاف سازی سازماندهی شده٬ در مبانی پدیده های…

چتر بزرگ ملی افغانستان، چراغ راه امید مردم افغانستان

نور محمد غفوری متن مکمل بیانیهٔ اینجانب نور محمد غفوری در…

«
»

وزیر خارجه بوش پدر:‌ چنی و بوش شرایط را برای خیزش داعش فراهم آوردند

وزیر امورخارجه پیشین آمریکا گفت: استراتژی رئیس‌جمهور سابق آمریکا و معاونش درجنگ عراق باعث شد تا شرایط به گونه ای برای خیزش داعش فراهم شود.

به گزارش  پایگاه خبری هافینگتون پست،‌ جیمز بیکر،‌ وزیر امور خارجه دوران جورج بوش پدر، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا گفت: پس از آنکه جورج بوش پدر در سال 1991 صدام را از کویت بیرون انداخت جورج بوش پسر به همراه دیک چنی، معاونش در یک جنگ غیرضروری به عراق حمله کرد و همین امر شرایط را برای تشکیل گروه تروریستی دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش ایجاد کرد.

بیکر گفت: البته این تنها جنگ عراق نبود که زمینه را پس از 12 سال برای خیزش این گروه تروریستی فراهم کرد بلکه تنش‌های شدید فرقه‌ای در خاورمیانه یکی دیگر از عوامل زمینه ساز بود.

وی ادامه داد: برنامه ” بعثی‌زدایی” بوش پسر تمامی قدرت سنی ها را در جامعه عراق نابود کرد و زمینه را برای شورش آنها علیه اشغالگری آمریکا و دولت جدید شیعه عراق فراهم آورد. بوش تمامی بروکراسی و ارتش تحت نفوذ سنی ها را در عراق از میان برد. بنابراین ، اصلاً‌ اتفاقی نیست که امروز دو تن از فرماندهان ارشد داعش همان فرماندهان سابق ارتش عراق در دوران صدام باشند.

ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان سعی کرد اوضاع را تا حدودی تغییر دهد بنابراین برنامه‌های ” آماده باش سنی‌ها ” را به اجرا گذاشت؛ قبایل اهل تسنن را در برنامه‌هایی علیه القاعده در عراق به مشارکت گرفت. اما برنامه وی با شکست مواجه شد.

به گفته بیکر، اما این تنها ابتدای کار بود. جنگ عراق که درزمان آغاز هیچ کاری برای مقابله با تروریسم انجام نداد،‌ تعداد زیادی تروریست را پروراند که حتی تمایلی برای پیوستن به سازمان‌های افراط‌گر را نداشتند. این تروریست‌ها به دنبال کشتار گسترده مردم عراق،‌ آوارگی صدها هزار نفر ، زندانی شدن‌های افراد بی شمار و متقاعد شدن مردم خاورمیانه به این داستان و روایت تروریستی به وجود آمدند که آمریکا و غرب آمده‌اند تا سرزمین‌های مسلمانان را اشغال کنند.

بیکر می گوید: ارزیابی مضحک دیک چنی در این باره که نیروهای آمریکایی در عراق به عنوان نیروهای آزادی بخش مورد استقبال قرار گرفته‌اند و نه ملتی خارجی که کشور عراق را اشغال کردند،‌ باعث شد تا این تروریست ها قوت بگیرند. این جنگ بیش از هر مبلغی برای رادیکال کردن جوانان موثر بود و پس از اتمام این جنگ بود که موجی از تنش‌های قومی به وجود آمد که هرگز فراموش نخواهد شد.

وزیر امور خارجه پیشین آمریکا ادامه داد: جنگ عراق و خلاء قدرت سنی ها که نخستین بار توسط سیاست های نادرست آمریکا و سپس المالکی رخ نمود، شرایطی خاص را ایجاد کرد که به افراط گرایان اجازه داد تا مناطق گسترده‌ای را در کنترل خود در آورند و امروز بسیاری از همین افراد که این سیاست خارجی را عامل فاجعه می دانند به انتقاد از اقدامات اوباما می‌پردازند و اغلب هم خودشان راه حلی برای مشکلات وحشتناکی که ایجاد کردند،‌ در نظر ندارند.

جیمز بیکر ادامه داد:‌ این مطالب برای شما یادآور آتش‌زن هایی است که در صحنه حریق ایستاده اند و تکنیک هایی را که توسط آتش‌نشانان برای اطفای حریق استفاده می شود، مورد انتقاد قرار می دهند و می گویند: اگر نیروهایی را پس از خروج سربازان آمریکایی باقی می گذاشتید همه چیز خوب پیش می رفت. آیا آن ها فکر می‌کنند که برجای گذاشتن هزاران نیروی آمریکایی به واقع حل کننده مشکلات عراق است به ویژه زمانی که صدها هزار سرباز نتوانستند این مشکلات را حل و فصل کنند؟ و البته آنها کاملاً‌ فراموش کردند که نه رای دهندگان عراقی و نه آمریکایی خواهان استقرار نیروهای مازاد در عراق نبودند. آن ها فراموش کردند که دولت بغداد با شرایطی که مجوز باقی ماندن این نیروها بود،‌مخالفت کرد. یا شاید آنها امیدوار بودند که سربازان آمریکایی منزل به منزل در عراق بگردند و وابستگان به داعش را از میان بردارند. تنها افراد معدودی از نئو محافظه کاران خواهان استقرار نیروهای مازاد آمریکایی در خاورمیانه هستند. در اینجا مطلبی مطرح می شود مبنی بر اینکه اوباما باید خیلی بیشتر مخالفان میانه روی سوری را مسلح کرد. اجازه دهید به یاد بیاوریم اگر او خیلی پیشتر این کار را انجام می داد،‌الان این تسلیحات به دست داعش می افتاد پس ما باید بسیار دقیق عمل کنیم تا از به وجود آمدن چنین مشکلاتی جلوگیری به عمل آوریم.

بیکر ادامه داد: واکنش اوباما به داعش با حمایت دوسوم آمریکایی ها مواجه بود چرا که به نظر می رسد این تنها واکنش قابل قبول در شرایطی است که درمان بدتراز بیماری نیست. به نظر می رسد که مشکل به وجود آمده توسط داعش باید در ابتدای امر با سایر سنی ها در منطقه حل و فصل شود و ائتلافی بین‌المللی برای تضعیف و بلافاصله نابود کردن توانایی این گروه تروریستی که تهدیدی برای مردم خاورمیانه یا سایر نقاط است،‌ شکل گیرد. این امر به قدرت هوایی آمریکا در تقویت توانایی‌های سایر نیروهای سنی برای تحقق این هدف بستگی دارد. اما بسیاری از آمریکایی ها درک کردند که دستیابی به این امر آسان نیست و حق هم دارند. آسان نیست که این خرابکاری و افتضاح بزرگ را که به واسطه سیاست های بوش / چنی در خاورمیانه ایجاد شد، به همین راحتی پاک کرد.

وزیر امور خارجه دوران بوش پسر ادامه داد: به صراحت بگویم من فکرنمی کنم که هیچ یک از معمارهای جنگ عراق در مصاحبه‌های تلویزیونی خود کلمه‌ای از سیاست خارجی به زبان رانده باشند- و به ویژه درباره خاورمیانه. اظهارات آن ها قابل قبول نیستند. آن ها بارها و بارها اشتباه کرده اند و شرایطی را به وجود آورده اند که باعث به وجود آمدن و گسترش مشکلاتی شده که ما امروز با آن ها مواجهیم. اما اگر آن ها را برای مصاحبه دعوت کنند مصاحبه کنندگان باید حداقل به گام‌های نادرست آنها اشاره کنند و ازآ نها بخواهند تا کارهای بیشتری را برای پاک کردن و جبران خطاهای بزرگ خود به جای انتقاد از باراک اوباما انجام دهند.آنها باید برای ما توضیح دهند که دقیقا‌ً‌ چه کاری را برای اصلاح و جبران خطاهایشان انجام می دهند و اگر در حقیقت پیشنهاداتی را برای این کار دارند ،‌می توانید مطمئن باشید که این پیشنهادها بر مبنای سوابق گذشته شان است . بنابراین این اقدامات نادرست است.