اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

پیام هستی

رسول پویان ز قلب هستی پیامی بـه گوش دل گفتند چه خوش…

افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

نیهلیسم؛ محصول شکست سیاسی یا فردی؟

Nihilism. آرام بختیاری نیهلیسم یعنی پوچی، انفعال، زوال، بطالت، و فاقد هدف.  نیهلیسم…

گزیده‌ی اشعار شرمین ولی

اشعار کتاب اندوه ارغوانی یک سیب گزیده‌ی اشعار شرمین ولی مترجم: زانا کوردستانی (۱) پاییز…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت اول: مسئله فقط امیر نیست وقتی درباره طالبان صحبت می‌کنیم،…

بعد از ضربه چه می‌ماند؟

افغانستان و منطقه در عصر جنگ‌های فرسایشی Wahidullah Noorzai — Former…

دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

«
»

نقش جمهوری اسلامی در انتخاب رئیس جمهور لبنان

فرامرز دادرس، کارشناس اطلاعاتی

پس از بیست و نه ماه بلاتکلیفی، بالاخره پارلمان لبنان (مجلس النواب اللبنانی) میشل عون هشتاد و یک ساله ، ژنرال پیشین ارتش این کشور را به کرسی ریاست جمهوری لبنان نشاند. عون با بدست آوردن (65) در صد آرا برای یک دوره شش ساله به این مقام رسید. میشل عون توانست با کمک حزب الله لبنان با (83) راًی از مجموع (128) راًی نمایندگان پارلمان بر سلیمان فرنجیه مدعی دیگر ریاست جمهوری پیروز شود.

ژنرال عون چند روز پس از انتخاب به ریاست جمهوری، سعد حریری چهل و شش ساله لابی عربستان سعودی را به مقام نخست وزیری لبنان تعیین کرد. ژنرال عون متعهد شده است تا از یکسو با تروریسم مبارزه کند و از سوی دیگر نگذارد پیامد های جنگ داخلی سوریه به لبنان سرایت کند. این تعهدات ژنرال عون در گرو همکاری حزب الله لبنان با دولت این کشور می باشد.

قانون اساسی و سیستم حکومتی لبنان از مدل فرانسوی تقلید شده است. لبنان از مستعمرات فرانسه بود و پیش از جنگ های داخلی لبنان ، پایتخت این کشور بیروت به پاریس خاورمیانه شهرت داشت.

درسال 1943 میلادی بر پایه یک توافق ملی ساختار حکومتی در لبنان شکل گرفت، به این ترتیب که مقام ریاست جمهوری از آن مسیحیان مارونی شد که چهل در صد مردم لبنان را تشکیل می دادند. مقام نخست وزیری در اختیار سنیان لبنان و مقام ریاست پارلمان که دارای قدرت بسیار زیادی است در اختیار شیعیان این کشور قرار گرفت.

رئیس جمهور، رئیس حکومت است و وزارتخانه های مهم مانند امور خارجه و دفاع زیر نظر مستقیم وی اداره می شوند. نخست وزیر، رئیس دولت است که از سوی رئیس جمهور به این مقام منصوب می شود و مسئول اداره امورات داخلی کشور می باشد.

در نتیجه پانزده سال جنگ های داخلی لبنان ترکیب جمعیتی در این کشور دستخوش تغییرات مهمی شده است. (20  در صد) مسیحیان لبنان در خارج از این کشور زندگی می کنند ولی در رآی گیری ها شرکت کرده تا همواره لبنان را به عنوان یک کشور با اکثریت مسیحی حفظ کنند. این تقسیم بندی  مورد اعتراض مسلمانان لبنانی می باشد.

در سال 1989 میلادی برای پایان دادن به جنگ داخلی لبنان در شهر طائف در عربستان یک تقسیم بندی تازه در مورد تعداد نمایندگان پارلمان لبنان به تصویب طرف های لبنانی رسید. از آن پس شمار کرسی های پارلمان که در مجموع (128) کرسی می باشند بطور مساوی میان مسیحیان و مسلمانان این کشور تقسیم شد و هر یک دارای (64) کرسی شدند.

مسیحیان مارونی= 34

ارتدوکس های کلیسای شرق=14

کاتولیک های کلیسای شرق= 8

ارتدوکس های ارمنی=5

 کاتولیک های ارمنی=1

پروتستان=1

مسیحیان دیگر=1

سنیان=27

شیعیان=27

مسلمانان دروزی= 8

علویان=2

آخرین تغییرات جمعیتی در لبنان که هنوز بحساب نیامده اند ، حضور نیم میلیون پناهنده فلسطینی در لبنان و مهاجرت یک و نیم میلیون مردم سوریه در دوران جنگ داخلی سوریه به لبنان می باشد. نود درصد این مردم مسلمان می باشند. چند سال است که رقابت شدیدی میان ایران و عربستان سعودی بر سر نفوذ در ارکان حکومت لبنان در جریان است.

جمهوری اسلامی موفق شد تا حزب الله را به نیروی شماره یک سیاسی-  نظامی لبنان تبدیل کند و هم اکنون حزب الله حرف اول را در این کشور عربی می زند. کمک های مادی جمهوری اسلامی به حزب الله و شیعیان لبنان سالانه سر به صد ها میلیون دلار می زند. حزب الله در لبنان به دلیل ایستادگی در برابر حملات اسرائیل به این کشور محبوبیت زیادی در میان اقشار مردم لبنان بدست آورده است، بگونه ای که شماری از مسلمانان سنی مذهب  لبنان به مذهب شیعه گرویده اند.

هشتم نوامبر 2016