ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

نقد متافیزیک؛ شرط انقلابی بودن،شد

Metaphisik. آرام بختیاری متافیزیک؛ میان الاهیات، و هستی شناسی توهمی.   آغاز بحث متافیزیک…

جهان در آستانهٔ زوال دموکراسی

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ نقطهٔ…

اتحاد 

تابکی در رنج  و دوری ها ستیم موج  نا  پید ا…

نان آوران کوچک

   ساجده میلاد در ازدحام جاده در شب ها  کودکی پرسه می‌زند هر…

یادهانی ضروری

خطاب به کسانی که به خطا، ببرک کارمل و محمود…

روناک آلتون

خانم "روناک آلتون" (به کُردی: ڕوناک ئاڵتوون)، شاعر و نویسنده‌ی…

«
»

قتل خالد آگاه یعقوبی خبرنگار رادیو لحظه در مزار شریف و تشدید خشونت علیه روزنامه‌نگاران را محکوم می‌کنیم

گزارش‌گران بدون مرز با تاسف از کشته شدن، خالد آگاه یعقوبی، خبرنگار رادیوی محلی لحظه ، در شهر مزار شریف مطلع شد.

این خبرنگار در تاریخ ٢١ سرطان در منزلش و در برابر چشمان فرزندان کوچکش با شلیک گلوله به قتل رسید. احمد فهیم حق‌بین مدیر رادیو به رسانه‌ها گفته است:”ساعت یک بعد از ظهر به محض اینکه زنگ خانه به صدا می‌اید، کودکان دروازه را باز کردند، ناگهان مردان مسلح ناشناس به طرف خالد که در نزدیک دروازه بود تیراندازی می‌کنند و با یک گلوله به سر خالد، او را از پا در می آورند.” پولیس اما اعلام کرده است که گلوله به گلوی خبرنگار اصابت کرده و پیش از رسیدن به شفاخانه جان باخته است.»

خالد آگاه یعقوبی، از چهار سال پیش همکاری خود را با رادیوی لحظه آغاز کرده بود و از چندی پیش مسئولیت یک برنامه رادیویی را به نام « تک تک» بر عهده داشت که خود تهیه و اجرا می‌کرد . عبدالرحمان رحیمی فرمانده پولیس ولایت بلخ به رسانه‌‌ها گفته است: “تحقیقات آن‌ها در باره قتل آغاز اما هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است با این حال عاملین شناسایی و بازداشت خواهند شد.”

رضا معینی مسوول دفتر افغانستان و ایران گزارش‌گران بدون مرز در این باره اعلام کرد: ” به خانواده و همکاران خالد آگاه یعقوبی این مرگ دردناک را تسلیت می‌گویم. ما از دولت افغانستان خواهان تحقیق و بررسی جدی در باره این قتل هستیم. باید آمران و عاملان این جنایت شناسایی و مجازات شوند. یادآور می‌شویم که مصونیت از مجازات که عاملان و آمران جنایت و خشونت علیه ژورنالیست‌ها از آن بهرمند هستند، یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش خشونت علیه فعالان رسانه‌ای در کشور است.”

خالد آگاه یعقوبی چهارمین خبرنگار به قتل رسیده از آغاز سال میلادی روان است. ھيات معاونت ملل متحد در افغانستان (يوناما) در آخرین گزارش شش ماهه خود، اعلام کرده است “میزان تلفات افراد ملکی نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۳ میلادی ۲۴ در صد افزایش کلی را نشان می‌دهد.”

از ١٦ حمل تاریخ نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری، موجی از خشونت کشور را در بر گرفته است، که قربانیان بسیاری از شهروندان غیر نظامی و از این میان ژورنالیست‌ها بر جای گذاشته است. در این مدت گزارش‌گران بدون مرز بیش از ٢٧ مورد خشونت، و حمله فیزیکی و تهدید علیه روزنامه‌نگاران را بازشماری کرده است. این حملات در سراسر کشور از مزار شریف تا قندهار و از هرات تا غزنی و تا کابل و از سوی مقامات محلی، نزدیکان کاندیداهای،افراد قوای دولتی و پولیس و طالبان انجام گرفته است.

تنها در دو هفته گذشته، دست کم ٧ روزنامه‌نگار قربانی حملات مستقیم و غیرمستقیم شده‌اند. در ٢٣ سرطان، سیف‌الله مفتون، خبرنگار آژانس خبیر پژواک در غزنی، از سوی مردان ناشناس به شدت لت و کوب شده و وسائل کارش به غارت رفته است. در تاریخ ١٠ سرطان بشیر احمد نادم خبرنگار دیگر آژانس خبری پژواک، و عبداله فلم‌بردار تلویزیون هیواد، به هنگام پوشش حمله انتحاری طالبان بر ساختمان پولیس قندهار زخمی شدند. یک روز پیشتر ادریس امینی خبرنگار تلویزیون ساقی در هرات از سوی دو ناشناس با ضربات کارد زخمی شد. وی در چندین برنامه “روزنه” به تقلب انتخاباتی پرداخته بود. عزیز احمد اتل خبرنگار تلویزیون ژوندون نیز در همین تاریخ در کابل از سوی افراد ناشناس برای نشر خبری در باره انتخابات لت و کوب می‌شود. در غزنی، در تاریخ ٨ سرطان رحمت مرجان خیل خبرنگار مؤسسه رسانه‌ای رنا از سوی محافظان والی مورد خشونت قرار گرفت. شمس‌الدین شمس خبرنگار تلویزیون میترا در مزار شریف، در روز دومین دور انتخابات از سوی نزدیکان ستاد یکی از نامزدان انتخابات مورد خشونت و تهدید قرار می‌گیرد. شکایت وی از سوی پولیس ثبت نشده است.

با وجود موج خشونت روزنامه‌نگاران افغان همچنان به نقش پر اهمیت و مسئول خود در پوشش انتخابات و به ویژه بحران پسا انتخاباتی ادامه می‌دهند. از سوی دیگر حکومت افعانستان نیز دو تصمیم مهم به نفع آزادی اطلاع رسانی اتخاذ کرد. نخست در تاریخ ٩ سرطان مجلس نمایندگان افغانستان، قانون حق دسترسی به اطلاعات را تصویب کرد و از سوی دیگر در تاریخ ١٥ سرطان شورای امنیت ملی طرح بستن شبکه‌های اجتماعی تا زمان نهایی شدن نتایح انتخابات که از سوی برخی مسولان سیاسی برای مدیریت بحران پیشنهاد شده بود، را رد کرد.