جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

دموکراسی در بستر سرمایه‌داری؛ فرصت‌ها، محدودیت‌ها و تناقض‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه دموکراسی و سرمایه داری؛ از همگرایی تا…

افغانستان زخمی؛ نیازمند همدلی و همگرایی

نویسنده: مهرالدین مشید تنوع قومی و مدیریت آن در چارچوب هویت…

شکسپیر 

« آن ‌جا که انسان برای نخستین ‌بار خود را…

وحدت نیروهای مترقی در روشنی  اصول و بدون آن

وحدت، یکی از نیازهای اساسی و اجتناب‌ناپذیر نیروهای مترقی، ملی…

دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

«
»

صحت جامعه در آب آشامیدنی

آب یک نعمت طبیعی است و امنیت آب، دسترسی منظم به آب محفوظ و کافی یک بخش مورد ضرورت در صحت جامعه است. زمانیکه مردم با هم در مورد نحوه تهیه، ذخیره و استفاده از منابع آب عمومی تصمیم میگیرند آنها میتوانند مصوونیت آب جامعه را یقین سازند. برای داشتن آب محفوظ به اندازه کافی، اکثر مردم علاقه دارند کارهایی که نیاز است انجام دهند یا یک قیمت مناسب را بپردازند. اما در بسیاری مناطق آبی که مردم به آن ضرورت دارند تا بنوشند، با میکروب ها، کرم ها، مواد کیمیاوی زهری آلوده است یا در عوض توسط صنعت یا زراعت صنعتی گرفته شده و یا به یک قیمتی که مردم توان خرید آنرا ندارند به فروش میرسند. هر زمانیکه برای قیمت، خرید، فروش، محافظت و نگهداری و توزیع آب تصمیم گرفته میشود باید به احتیاج مردم جامعه ، ادامه حیات و صحت توجه جدی نسبت به استفاده های دیگر صورت گیرد.

به عنوان مثال یک خانمی که در قریه زندگی میکند و همه روزه فاصله طولانی را برای انتقال آب می پیماید ضرورت به این ندارد که برایش بگویید کار مشکلی را انجام میدهد. اما شاید احساس شود که توان تغییر این وضعیت را دارد و میتواند که از مشکل انتقال آب از راه دور خود را نجات دهد. و زمانیکه مردم مشاهده میکنند که ضرورت به تهیه آب محفوظ و مطمئن بحیث یک مشکل دارند میتوانند این مشکل را میان هم حل کنند البته با کار و تلاش همگانی میتوانند تغییر بوجود آورند. همچنان اغلباً بلند بردن آگاهی جامعه اولین قدم برای ایجاد تغییر میتواند کمک مزیدی را برای مردم کند و اکثرا یک گروهی افراد را دخیل میسازد تا با هم گام های متعدد بردارند.

آیا شخص، گروهی یا مؤسسه تجارتی که مسئولیت چاه ها، نل ها و دیگر وسایل سیستم تهیه آب را داشته باشد وجود دارد؟ و یا اشخاصی که مسئولیت تخلیه سیستم فاضلاب را دارد وجود دارد؟ و یا کدام مردم یا گروهی بیشتر آنرا جمع آوری، انتقال، پاک و ذخیره میکند؟ و یا هیچ مسئولی وجود ندارد و مردم مثل اینکه شب و روز خود را میگذرانند و در یک محل هم چاه آب آشامیدنی و هم چاه فاضلاب شان وجود دارد که چنین محل ها باعث آلودگی شدید آب آشامیدنی میگردد و مسئولی نیست تا پرسان شود و از این معظله که باعث بر هم زدن حیات بشر میگردد جلوگیری صورت گیرد و مردم نیز غافل از اینکه حیات شان را خطر تهدید میکند از چنین آب ها برای نوشیدن استفاه میکنند.

البته بعضی اوقات کاری مشکل است که بدانیم آب ها تا چه اندازه محفوظ است یا خیر! بعضی چیزهایی که سبب مشکلات صحی میگردند به آسانی میشود با دیدن، بوئیدن یا چشیدن آن متوجه شد، اما بعضی دیگر تنها توسط آزمایش پیدا شده میتوانند که داشتن چنین آبها که محفوظ است یا خیر به لابراتوارها نیاز دارد. آیا مردم به لابراتوارهای معیاری به خاطر آزمایش آبها دسترسی دارند؟ که سوالیست که پاسخ ندارد. و در اکثر مناطق نزدیک به شهر مردم نمیتوانند به آبهای محفوظ دسترسی یابند زیرا توان آنرا ندارند و مجبورند از آب چاهی که در دسترس شان است استفاده نماید غافل از اینکه باعث امراض و انتهای خطرناک میشود. البته بعضی راه حل هایی نیز وجود دارد که جامعه و مردم میتوانند تا اندازه ای دسترسی به آن از خطری که حیات شان را تهدید میکند جلوگیری کنند و میتوان از راه حل های مناسب بخاطر حفظ آب از میکروب های موجود در آب جلوگیری نمایم.

–      مشارکت در جمع آوری آب

–      یاد گرفتن نحوه نگهداری آب محفوظ دور از میکروب ها برای هر فرد اگر سیستم آب قبلا موجود باشد

–      روش جمع آوری آب را بهبود بخشید

–      نل ها و پمپ ها را تزمیم نماید

–      سرچشمه منبع آب را محفوظ سازید

–      در صورت معلوم بودن آب چاه که برای نوشیدن استفاه میشود با جوش دادن آب در حرارت بلند میتوان میکروب های موجود در آب را از بین برد.

و میتوان با رعایت کردن نکات ذیل تا اندازه ای به آب محفوظ دسترسی پیدا نمود و از موجودیت میکروب های موجود در آب خود را مصئون نمود. مردم جامعه ما هنوز هم نتوانسته اند که به آب های محفوظ دسترسی یابند زیرا در مناطق زیست خود در یک محل هم چاه آب آشامیدنی شان موجود است و چند متر فاصله بعد چاه فاضلاب شان موجود است که همین وضعیت باعث آلودگی آب شده و در آب آشامیدنی ده ها نوع میکروب به وجود می آید و آنها هم غافل از اینکه این میکروب ها داخل وجودشان گردیده و باعث ده ها نوع مرض و انتنها میگرد و حیات شان را تهدید میکند از آب چاه برای نوشیدن استفاده میکنند.

در حالیکه از چنین آبها برای استفاده های دیگری نیز خطر آفرین میباشد. امروز اکثر مردم به امراض مختلف میکروبی چون تکالیف معده، روده، گرده، مشکلات های ما ضموی انواع کرم ها که از باعث آب های غیرمحفوظ به وجود می آید مبتلایند و باید از این امراض از طریق حفظ آبها جلوگیری گردد و یگانه راه حل از این معظله حیاتی کنترول آب آشامیدنی میباشد و بالاخره محفوظ ساختن آب های آشامیدنی میتواند زندگی افراد جامعه را مصئون ساخت.

فرحناز کارگر رحیمی