افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

سید جمال الدین افغان

 فیلسوف ،دانشمند بنیانگذار نهضت فکری وجنبش آزادی  خواهی افغانستان ،اساسگذار  اتحاد اسلامی ومبارز…

  به آرمان وطن

بیا برویم کشور تا بان را بسا زیم  خا نه ی…

نوستالوژی و جاذبه های فکری و اعتقادی 

نویسنده: مهرالدین مشید نوستالوژی و گذشته گرایی های فکری و اعتقادی زمانیکه…

تاریخ‌گرایی و ارزش هنری رمان‌های میخائیل شولوخوف

ترجمه. رحیم کاکایی به مناسبت 120 سالگی میخائیل شولوخوف ای. کووالسکی (درباره مسئله…

نامه‌ی سرگشاده از سوی یک مهاجر، به صدراعظم آلمان!

آمریکا به سیم آخر زد. حمله‌ی آمریکا بر ایران، دردسر…

تنش میان ایران و اسراییل و پس لرزه های بحران…

نویسنده: مهرالدین مشید وارد شدن امریکا در جنگ و به صدا…

عزّ و شرف وطن 

در خانـه قـوی باش که چوراچور است  دزدان به کمین فانوس…

فطرتی انسانی

امرالدین نیکپی در اوایل دانشگاه ، داستان‌های مذهبی بسیاری دربارهٔ طرد…

جهان صلح وصفا!

امین الله مفکر امینی                   2025-19-06 جهانـی صلح وصفـــای بشربماتم کشیـــــده جـاهــــلانیکی برسیاستهای…

سرنوشت انسان امروز در چنگال مومیایی فروشان دیروز

نویسنده: مهرالدین مشید زنده گی مدرن در آینۀ زوال تاریخی در جهان…

سیمون دوبوار،- رفاقت و عشق اگزستنسیالیستی

Beauvoir, Simone de (1908- 1986). آرام بختیاری سیمونه و سارتر،- ازدواج سفید…

کتاب زبدۀ تاریخ

رسول پویان فسانه خوان وفسون سرگذشت موسارا مگـر خـرد بکــنــد حـل ایـن…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟ پروفیسور دکتر شمس سینا بخش…

حقیقت فرا ذهنی: بنیاد برترین واقعیت

ذهنیت به مفهوم تفکر٬ و تعقل از جوهر حقیقت٬ بنیاد…

ژرفنای فاجعه در افغانستان و سناریو های فراراه ی طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید ستم طالبان و ایستادگی ملت؛ اراده مردم افغانستان…

پایداری

ثبا ت و پا یداری را نمانده  قدر و مقدارش چنان…

«
»

 شاعر آزادی و رئالیسم بورژوایی

 

Keller , Gottfried 1819 – 1890

نصرت شاد

  

        نویسنده میان فلسفه فویرباخ و انقلاب فرانسه .

 

امروزه بندرت خارج از کشورهای آلمانی زبان کسی نام گاتفرید کلر نویسنده سوئیسی را بخاطر می آورد . او بین سالهای 1890- 1819 میلادی در سوئیس زندگی نمود و فقط 7 سال از عمرش را در آلمان بسر برد . کلر پیش از نویسندگی نقاشی ناموفق بود ولی بعد دست به سرودن شعر و نوشتن نوول و رمان زد . وی با تکیه بر ارززشهای عصر روشنگری و استتیک ادبیات کلاسیک ،شاعر رئالیسم هنری شد و سرانجام بسوی رئالیسم انتقادی راه یافت .

کلر مخالف ادبیات ناسیونالیستی سوئیس و مبلغ ادبیات آلمانی زبان بود . او با تکیه بر ماتریالیسم فویرباخ به انتقاد از دین مسیحیت پرداخت . وی ادامه دهنده رمان آموزشی و مبلغ رئالیسم بورژوایی بود و سرخورده از شکست انقلاب 1848 آلمان ،سراغ شعر انقلابی طبیعی آزادیخواهانه رفت . کلر خالق رمان و داستان روانشناسانه نیز است . آثار او شاهکار رئالیسم بورژوایی ادبیات آلمانی زبان هستند . او شاعری میهن پرست و خالق شعر سیاسی رادیکال است .

کلر میگفت ادبیات برای انسانی کردن روابط انسانها ضروری است چون خطری آنرا تهدید میکند . او کوشید تا به شناخت تمایلات ضد انسانی سرمایه داری بورژوایی دست یابد و از موضع یک دمکرات لیبرال مخالف منفعت طلبی طبقاتی بورژوازی بود . وی در وضعیت و روابطی فقیرانه بزرگ شد و هیچگاه رابطه اش را با مردم عادی قطع نکرد .کلر به تصفیه حساب با پایه گذاران سرمایه داری پرداخت و مخالف ایدئولوژی توخالی به اصطلاح” ترقی ” آنان بود .

در غالب آثار او انعکاسی از مقوله های هنر و فلسفه و اخلاق و سیاست بطور مستقیم مشاهده میشود . او زیر تعثیر فلسفه فویرباخ میگفت که مرگ مقوله ایست جدی و زندگی زمانی است بسیار زیبا . وی در شعرش گاهی شکاک و گاهی طنز گو است .پروسه استتیک او حتی در شرایط خصوصی قدرت را از نظر تجربه اجتماعی افشا میکند .

کلر با تکیه بر دوره کلاسیک معتقد به هدف بودن خود ادبیات گردید . وی از بعضی از جنبه ها کوشید تا به سبک نویسندگی گوته نزدیک شود . در زندگی خصوصی کلر دو اتقاق ناگوار سرنوشت ساز پیش آمد ؛ یکی مرگ پدر ، دیگری اخراج او از مدرسه بدلیل بی انظباطی در نوجوانی بود .

او خالق مهمترین رمانهای آموزشی – تحولی در قرن 19 است و در لباس رمان هنری تجربه های اتوبیوگرافیک خود را مطرح نمود . کلر در طول عمر از سرودن شعر ذهنی به نثر عینی رسید . غیر از گوته او زیر تعثیر سبک نویسندگی نوالیس نیز بود . او تا سن 29 سالگی از نظر مالی وابسته به کمک مادر و خواهر خود بود و هیچگاه نتوانست تشکیل خانواده دهد یا رابطه عشقی موفقی داشته باشد .

کلر از طریق دریافت یک بورس تحصیلی توانست هفت سال در کشور آلمان زندگی کند و به خلاقیت هنری و نویسندگی بپردازد . یکی از اهداف قلمی او افزایش احساسات لذت خواننده نوشته هایش بود . او خالق چند کتاب سفرنامه و رمان ماجراجویانه نیز است . بعضی از آثار کلر انتقادی این جهانی از دین و کلیسا و دولت و سیاست است . او از موضع لیبرال آته ایستی یکی از پیشگامان رمان روان شناسانه است . وی به مبارزه علیه فرقه های مذهبی زمان خود نیز پرداخت .

کلر مبلغ شعار آزادی ، برابری ، برادری انقلاب فرانسه  بود و در بحث میان مرکز گرایان لیبرال و فدرالیستهای سنتی شرکت فعال نمود . او میگفت که دین،ایدئولوژی انسانهای نابالغ است . طی یک پروسه طولانی ژانر نویسندگی ، رئالیسم هنری او تبدیل به رئالیسم انتقادی-بورژوایی شد و رئالیسم بورژوایی او سرانجام به رئالیسم انتقادی روانشناسانه رسید . کلر یکی از نوگرایان ژانر نوول در نیمه اول قرن بیست در اروپا است .

از جمله آثار گاتفرید کلر – رمان آموزشی ” هنریک سبز ” ، کتاب 7 افسانه ، کتاب “شعر معنی ” ، نوول ” مردم سلدویلا ” ، نوول های زوریخی ، رمان انتقادی ” مارتین سالاندر ” ، مجموعه اشعار، نوول ” لباس انسان را میسازد ” ، برگهای پائیزی دستی ، نامه های عشقی سوء استفاده شده ، رومیو و ژولیا در یک دهکده ، اشعار نو ، ترانه عصر ، و شعر خطاب به میهن ، هستند .

کلر خالق شعر روایتی است . رمان مشهور او ” هاینریش سبز ” اثری است اتوبیوگرافیک . در این رمان آموزشی – تحولی ، رنگ سبز سنبل امید و جوانی است . غالب رمان ها و نوول های کلر چند جلدی هستند . در دوره جوانی او، مکتب رمانتیک ، موج هنری غالب بود . آثار آموزشی کلر در خدمت اهداف تربیتی زمانش بودند . او در پایان عمر با خرید و گرد آوری رمان “هاینریش سبز” خود از بازار فروش ، نسخه اصلاح شده آنرا برای فروش مجدد عرضه نمود تا موفقیت بیشتر و جاودانی ادبی این اثر را تضمین کند .