بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

رسول حمزتف شاعر شوروی و مردم داغستان

مترجم:  رسول حمزتف از مهم‌ترین شاعران داغستان و یکی از چهره‌های…

                                      نسل فراسو

 نویسنده: مهرالدین مشید نسلی که پیوندهای انسانی را بر مرزبندی‌های قومی…

سیاست ماجراجویانه و هزینه‌ای که ملت‌ها می‌پردازند

 نور محمد غفوری  تاریخ بشر بارها ثابت کرده است که ملت‌ها…

آمانج جبار

آقای "آمانج جبار" (به کردی: ئامانج جەبار) شاعر معاصر کرد،…

افغانستان؛ بن‌بست مشروعیت و بازی قدرت‌ها

 نویسنده: مهرالدین مشید           فغانستان؛ از انزوای سیاسی تا بحران اجتماعی و…

اپیکور؛ جهانی شاد و بدون رنج

Epikur (341- 271 پ.م. ) آرام بختیاری فلسفه اپیکور؛ نبوغ روشنفکران یونان…

 جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

«
»

دست مریزاد آغا….!

در آستانه سالگرد به قدرت رسیدن روحانیون در ایران بخت برگشته ، در مطلبی به روگشایی یک فروند جنگنده اشاره کردم به نام آذرخش 2 و با نام مستعار پرپروک ! سوالی کرده بودند که پرپروک چیست ؟ کمبود و اشکال مطلب را دریافتم ، هرچند دیر باشد . پرپروک همان فرفره کاغذی قدیم است که زمانی هر فرفره کاغذی دست ساز مادرمان را به دو ریال در کوچه و محله میفروختیم . ضرر و خاصیتی نداشت فقط باید باد میوزید تا فرفره میچرخید . درشیراز به آن پرپروک میگویند .

موضوع دوم که واقعا دست مریزاد دارد مواضع جدید خامنه ای است که «اگر بنابر تحریم باشد، حکومت اسلامی ایران هم می‌تواند غرب را تحریم کند و این کار را خواهد کرد.» علی خامنه‌ای خلیفه مسلمین ، غرب را تهدید کرد که در معرض تحریم‌های کشورش قرار خواهد گرفت . علی خامنه ای تاکید کرد : حتی در صورت عمل به خواسته‌های غرب تحریم‌ها پایان نمی‌یابد….

ظاهرا آغا مقداری قاطی فرموده اند . این قاطی کردن طبیعی است . سیاستهای غرب خرخره کل نظام را این بار سخت چسبیده و فرصتی برای باز هم کوتاه آمدن نیست . در پایان خاله بازی مذاکرات هستند . غرب از مذاکره بدش نیامده و باز هم اهل مذاکره است اما نه تا ابد و نه به ساز ولایت….به قول اوباما که سال گذشته تصریح کرد که این بازی بین غرب و حکومت اسلامی ایران ، وقت اضافه اش هم تمام است . ولی این مواضع آخر خامنه ای همان مخاطب بسیجی را هم گیج میکند . خامنه ای در حالی این پیام را به ذهن القاء میکند که 3 روز قبلش نامه رسمی به کاخ سفید نوشت . بعد دعوت به سیاست ریاضتی میکند و یا واجب شدن پرداخت مالیات و یا عدم وابستگی به نفت….

اقتصاد ریاضتی از همان زمان به قدرت رسیدن روحانییت به مردم تحمیل شد . پرداخت مالیات هم نیاز به فتوای شرعی ندارد بلکه باید تبدیل به فرهنگ عمومی شود که همین هم حداقل 50 سال زمان و کار فرهنگی نیاز دارد . قطع وابستگی به درآمدهای نفتی هم از آن جوکهای به یاد ماندنی است . خامنه ای رهنمود یا فتوا داده که مردم جنس خارجی نخرند و اجناس داخلی ایرانی را بخرند ! منظورش از جنس داخلی هم پسته و لواشک آلوست ، و در بخش صنعتی هم همان فرفره یا پرپروک است !

پس موارد مورد اشاره خامنه ای از جنس همان حرفهای مفتی است که البته بک کارائی دارد . بسیجی سینه سوخته را برای یک توافق بد آماده میکند . ( بد از نظر نظام سیاسی حاکم ) . تجربه شد وقتی حکومت اسلامی ایران بخواهد یک قدمی سیاسی بردارد یا توافقی انجام دهند ، صحنه را طوری نشان بدهند که یعنی دست بالا را دارند . بعد از توافق پیش رو ظاهرا تحریمها یک شبه لغو نمیشود و این نیاز به توجیهات شرعی واجب دارد ! درست مثل خمینی که تا یک هفته قبل از قبول آتش بس جنگ ایران و عراق ، و در حالی که همه با هم به موضوع آتش بس فکر میکردند ، همزمان برای نیروهای داخلی هنوز روی دیوارهای شهر مینوشتند که باید تا آخرین خشت خانه جنگید و راه ازادی قدس از بغداد میگذرد ! به بیرون آدرس مقاومت میدهند و ناگهان توافق میکنند . معنی ساده حرفهای اخیر علی خامنه ای این است که توافق حتما انجام میشود و بعد از توافق هم طبق خواسته طرف غربی ، تحریمها یک شبه لغو نمیشود !

در جریان جنگ اول خلیج و بیرون شدن صدام از کویت ، زمانی که 2 تیم از طرفین درگیری ( غرب و صدام ) برای مذاکراه نشستند ، در یک جایی طرف غربی به تیم صدام میگوید : شما برای نطر دادن اینجا نیستید و یا در شرایط نظر دادن نیستید ! شما فقط برای گوش دادن و انجام دادن اینجا هستید ! همین وضعییت با تفاوت در شکل ، درمذاکرات فعلی بین غرب و حکومت اسلامی هم حاکم است .  این اسمش همان تفاوت قمیت در زمان بندی های مختلف در انجام توافق است . مثلا اگر در 10 سال پیش همین جدیت برای توافق در مذاکره وجود میداشت ، شاید نظر حکومت اسلامی ایران هم لحاظ میشد و واقعا مذاکرات 2 جانبه پیش میرفت . اما قیمت امروز توافق میگوید که حکومت اسلامی ایران حرفی برای گفتن ندارد بلکه فقط باید گوش کند و انجام دهد !

تحریم غرب از طرف حکومت اسلامی که خامنه ای تهدید کرده است ، مثل این است که دست فروش یا بقالی با کارکرد 50 سال پیش ، یک روز تصمیم بگیرد که فروشگاهی بزرگ و زنجیره ای را در 2015 تحریم کند . علی خامنه ای معنی تحریم و تهدید و خودکفایی و اینا….یا نمیداند و یا واقعا از اقتصاد داخلی خبر ندارد . یکی از این 2 تاست ! بودجه سال جاری دولت ایالات متحده هزار میلیارد و 14 میلیون دلار خواهد بود….

حکومت اسلامی ایران سالانه معادل 130 میلیارد دلار درآمد دارد و باتوجه به قانون موجود در ایران، کلیه منابع زیرزمینی (اعم از نفت و گاز) در انحصار کامل دولت قرار دارد و در حدود 120 میلیارد دلار از کل درآمد دولت، از طریق فروش نفت و فراورده‌های نفتی بدست آمده است . حالا تصور کنید که حکومت اسلامی غرب را تحریم کند و آن 120 میلیارد را نداشته باشد . میماند ته صندوق 10 میلیارد که برای جیب عبای خودشان ای ی ی…. بدک نیست !


خامنه ای در 27 ژانویه 2012 گفته بود ،  کسانی که دم از مذاکره با آمریکا می زنند، یا از الفبای سیاست چیزی نمی دانند ، یا الفبای غیرت را بلد نیستند، یکی از این دو تا است…..3 سال بعد خامنه ای نامه رسمی برای کاخ سفید نوشت و معانی سیاست و غیرت را تشریح کرد . ولی به نظر من معانی تمامی حرفهایش برای خودشان هم روشن است . علی خامنه ای و تمام اطرافش فقط از جدی بودن این دور مذاکرات عصبانی و کف به لب شده اند . از اینکه نتوانستند مذاکرات را باب میل خودشان انجام دهند ، شاید حق دارند در معانی ساده لغات هم قاطی کنند !

 

اسماعیل هوشیار