حمایت گزارشگران بدون مرز از تلاش حرفهاخلاقی روزنامهنگاران افغان در مدیریت بحران پسا انتخاباتی
گزارشگران بدون مرز حمایت خود را «قطعنامه مسؤولان رسانه ها در مورد پوشش جریانات پس از دور دوم انتخابات ریاست جمهوری» که از سوی انجمنهای روزنامهنگاران و برخی مدیران رسانهها امضا شده است اعلام میکند.
از تاریخ برگزاری دومین دور انتخابات ریاست جمهوری و در پی اتهام تقلب و اعتراض عبدالله عبدالله یکی از کاندیدها،از این میان به برخی از مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات، کشور در ورطه بحرانی جدی فرو رفته است. برخی از رسانهها نیز در این باره با نشر مطلب و گفتههای خشونت آمیز و کین پراکن، نسبت برخی احزاب و یا قومهای افغان به این تنش دامن زدند.
در تاریخ اول سرطان پس از دو روز نشست، قطعنامهای در تلاش برای مدیریت خبری از سوی انجمنهای روزنامهنگاران و مدافع آزادی مطبوعات و تعدادی از مهمترین رسانههای ملی کشور امضا شد. این قطعنامه که نوعی منشور حرفهاخلاقی روزنامهنگاران به هنگام بحران است، با تأکید بر «وضعیت حساس افغانستان » و «اهمیت نقش خبرنگاران و رسانهها» از خبرنگاران میخواهد « خود را از هر گونه وابستگیهای نژادی، قومی، حزبی، سمتی و مذهبی به دور نگهداشته و تنها به حق دسترسی مردم به اطلاعات توجه داشته باشند. خدمت به منافع عامه که هدف نهایی حرفه روزنامه نگاریست» در این قطعنامه آمده است: «کسانی که نفرت قومی را دامن میزنند نباید به میز های مدور دعوت شوند. در ضمن گردانندههای میز های مدور باید بصورت مسلکی و با حفظ بی طرفی و تعادل بحث ها را گردانندگی نمایند. در صورتی که مهمان برنامه متوسل به حرف های نفرت زا، توهین امیز، خشونتبار، تعصب برانگیز، مشتعل کننده و دامن زدن به تبعیض قومی میگردد، گرداننده برنامه باید مانع این گونه اظهارات گردد.،و یا «خبرنگاران و رسانه ها مکلفاند تا از هرگونه عدم شفافیت، غیر عادلانه بودن، تخلف، تخطی و تقلب انتخاباتی با اسناد و مدارک معتبر پرده بردارند.»
این قطعنامه، همچنین از سوی کمیسیون مستقل انتخابات، کمیسیون رسانههای کمیسیون مستقل انتخابات، دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری، نمایندگی ویژه سازمان ملل برای افغانستان و ستادهای انتخاباتی عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی، نیز مورد حمایت و امضا شده است.
رضا معینی مسوول دفتر افغانستان و ایران گزارشگران بدون مرز در این باره اعلام کرد:« ما از این قطعنامه و تلاش حمایت میکنیم چرا که آزادی اطلاع رسانی نمیتواند با بی مسئولیتی همراه باشد. روزنامهنگاران به این معنا که گفتهشان، از سوی همگان شنیده و سنجیده میشود، شهروندان چون دیگران نیستند. این مهم است که خبرنگاران افغانستانی، با احترام به منشورهای حرفه اخلاقی بتوانند آزادانه در باره تخلفهای انتخاباتی گزارشدهی کنند. این نیز بخشی از اعتبار انتخابات است.»
در تاریخ ٢٦ حوت ١٣٩٣ گزارش “انتخابات در افغانستان رسانههای محلی در خط مقدم“، بیلانی از وضعیت آزادی اطلاع رسانی در افغانستان را منتشر کرد. گزارش گران بدون مرز همچنین در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی در افغانستان ، کارزاری برای آماده سازی و حفاظت از فعالان رسانهای در دوره انتخابات را در افغانستان به راه انداخت. کتابچه « راهنمای عملی خبرنگاران در دورهی انتخابات»، که با همکاری سازمان کشورهای فرانسه زبان انتشار یافته است، راهنمایی اجرایی برای خبرنگاران در پروسه انتخابات است. کتابچه به دو زبان دری و پشتو نشر و در جهت رصد و پوشش حرفهای انتخابات از سوی خبرنگاران، در کارگاه های آموزشی در کابل و در شهر صیاد، ولایت کاپیسا در میان خبرنگاران توزیع شد.