این بار توطیه برضد مردم افغانستان سنگین تر و پیچیده…

نویسنده: مهرالدین مشید سرزمینی امروز به نام  افغانستان هرچند از سده…

اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

مهاجرستیزی آخوندهای ایران و غمنامه بی‌پایان مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید هزاران کیلومتر دور از میهن، میلیون‌ها مهاجر افغانستانی…

آغوش وطن

فریادِ خراسان بزرگ   و   ایران قدیم  رسول پویان   جوزای 1404  در خانـه قـوی باش که…

اعلامیه‌ی سربازِ مکتب دینی – فلسفی “من بیش از این…

هشدار نسبت به نقش حامد کرزی در روند سیاست‌گذاری مهاجرتی اروپا! در…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

(۱) اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

مشاهیر جنبش کارگری، در سوسیال دمکراسی انقلابی

August Bebel(1840-1913) آرام بختیاری آگوست ببل،- در جنبش کارگری آلمان.   آگوست ببل (1913-1840)…

جـنـبـش نـازیـسـم نـو

 " جـنـبـش نـازیـسـم نـو"، کـه بـا نـظـر بـه فـعـلـیـت تـهـدیـدآمـیـز…

آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

«
»

حضور گسترده والی ها ولسوال ها و وزیران در کمپاین های انتخاباتی

با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات پارلمانی نگرانی ها از مداخله افراد مرتبط با حکومت نیز در حال گسترش شده است. رییس جمهور غنی و رییس اجراییه نیز بار ها وعده داده است که مانع مقام های حکومتی خواهند شد تا از منابع حکومتی استفاده صورت نگرد اما نگرانی های اخیر نشان میدهد که این وعده خاک بر روی مردم زدن است و بس.

اعضای ولسی جرگه در جلسه روز دوشنبه گفتند که شماری زیادی از مقام های حکومت به شمول وزیران ، والیان ، قومندان های پولیس مخالف قانون در کمپاین های انتخاباتی مصروف هستند. این وکلا تاکید می ورزند که حکومت تلاش دارد تا انتخابات مهندسی شده را برگزار نماید.

این وکلا همچنان با نگرانی یاد کردند که منابع حکومتی که شامل پول ، وسایط نقلیه و دیگر امکانات است در دسترس کاندید های مشخص قرار دارد و از آن غیر قانونی استفاده می کنند.

قانون نیز در این مورد به روشنی اشاره کرده است : ماده ۱۰ قانون انتخابات «هیچ شخص نمی تواند به طور مستقیم یا غیر مستقیم در امورانتخابات مداخله نماید. در این ماده همچنان آمده است که استفاده از هرنوع دارایی، تسهیلات و منابع دولتی به نفع یا ضرر کاندید مشخص، ممنوع می باشد 

موردی دیگر که قابل نگرانی است کاندید شدن حدود صد تن از نزدیکان مقام های دولتی در انتخابات پارلمانی است و گفته می شود بیشتر این افراد از آدرس مشخص حمایت شده و از منابع دولتی در کمپاین های شان استفاده می کنند.

رییس جمهور محمد اشرف غنی، در (۱۶ اسد) سال روان، فرمانی را به منظور عدم مداخله مقامات حکومتی در امور انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی صادر کرد.
در این فرمان، مسئولیت تامین امنیت مراکز رای دهی، به نیروهای امنیتی سپرده شده و از آنان خواسته شده که به افراد مسلح اجازۀ ورود به مراکز را ندهند؛ به مقام ‌ها و کارمندان دولتی دستور داده شده که از مداخله در امور انتخابات خودداری و از امکانات دولتی به نفع یا ضرر هیچ نامزدی استفاده نکنند.
در بخش دیگر فرمان تاکید شده است که کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی، از وقوع هر نوع مداخلۀ مقامات، منسوبان و کارمندان نهادهای دولتی در روند انتخابات، به مراجع ذیربط اطلاع دهند. همچنان نهادهای امنیتی و دفاعی مکلف اند تا متخلفان مواد مندرج این فرمان را جهت پیگرد قانونی به ارگان‌ های عدلی و قضایی معرفی کنند.

اکنون طوری که  از وضعیت مشاهده می شود و شماری زیادی از کاندیدان و اعضای پارلمان نگرانی دارند این فرمان نیز نوشته روی یخ بوده و تا اکنون در هیچ بخش عملی نشده است.

حنیف اتمر مشاور پیشین شورای امنیت ملی نیز ظاهرن از احتمال این وضعیت در آن زمان هشدار داده بود و نمی خواست که انتخابات پارلمانی با مهندسی برگزار شود.

منابع می گویند تلاش اقای حنیف اتمر این بود که با برگزار کردن انتخابات شفاف اعتماد از دست رفته در انتخابات گذشته بازگشت داده شود و به هیچ زور گوی حق داده نشود تا از طریق نا مشروع بر کرسی پارلمان تکیه زند و هر کامیابی باید به اساس رای مردم افغانستان و خواست شهروندان این کشور رقم زده شود.

متن اعلامیه حنیف اتمر در زمان استعفا اش نیز نشان میدهد  که توافق نظر میان اقای غنی و اتمر در برگزاری انتخابات شفاف وجود نداشت تا این اقای اتمر از کرسی اش استعفا داد.

در متن استعفا نامه حنیف اتمر خاطر نشان شده است که به دلیل اختلافات عمیق  و جدی که با سیاست ها و روش ها سطح رهبری حکومت در رابطه با حفظ وحدت و اجماع ملی، تامین صلح وامنیت، مدیریت سیاسی و امور انتخابات ، حکومت داری خوب و تحکیم روابط منطقه ای و بین المللی کشور در ماه های اخیر از مقامش کناره گیری کرده است.حنیف اتمر نگاشته است که به دلیل عدم توافق بر سر اختلافات مذکور استعفا داده است.

با این حال اقدامات فرا قانونی که از سوی حکومت در پروسه انتخابات ابراز می شود آینده انتخابات پارلمانی را با سوال همراه خواهد کرد و این وضعیت پیامد های ناگوار را در زمان اعلام نتیجه انتخابات به دنبال خواهد گرفت چون شماری زیادی از کاندیدا از لحاظ نفوذ مردم در جایگاه خوبی در کشور قرار دارند و اگر انتخابات با تقلب همراه شود این ها خاموش نبود علیه نظام اعتراض خواهند کرد.

بحث دوم انتخابات ریاست جمهوری است که قرار است در سال آینده برگزار شود و اگر حکومت در انتخابات پارلمانی مداخله کند انتخابات ریاست جمهوری نیز با سوال همراه خواهد شد.

 

زاهد شاداب