اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

مهاجرستیزی آخوندهای ایران و غمنامه بی‌پایان مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید هزاران کیلومتر دور از میهن، میلیون‌ها مهاجر افغانستانی…

آغوش وطن

فریادِ خراسان بزرگ   و   ایران قدیم  رسول پویان   جوزای 1404  در خانـه قـوی باش که…

اعلامیه‌ی سربازِ مکتب دینی – فلسفی “من بیش از این…

هشدار نسبت به نقش حامد کرزی در روند سیاست‌گذاری مهاجرتی اروپا! در…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

(۱) اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

مشاهیر جنبش کارگری، در سوسیال دمکراسی انقلابی

August Bebel(1840-1913) آرام بختیاری آگوست ببل،- در جنبش کارگری آلمان.   آگوست ببل (1913-1840)…

جـنـبـش نـازیـسـم نـو

 " جـنـبـش نـازیـسـم نـو"، کـه بـا نـظـر بـه فـعـلـیـت تـهـدیـدآمـیـز…

آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

«
»

جنگ جهانی در چشم انداز اوباما (8/7)

Images intégrées 1

میشل کولن Michel Collon

24 سپتامبر 2015

 

چرا این همه جنگ ؟ آیا اوباما از تحریک جنگ جهانی بیم دارد ؟ آن کسی که خواهان صلح است باید به دلایل عمیق پدیدۀ جنگ پی ببرد.


  1. «  It’s the economy, strupide ! »



سخن رانی پر اهمیت او را که در 5 اوت ایراد شد خلاصه می کنیم : اوباما بیم دارد که جنگ علیه ایران تنش های موجود با روسیه و چین، و حتی با اروپا را به وضعیت وخیمی سوق دهد :

« ما با کشورهائی مانند چین روبرو خواهیم بود که نظام مالی آمریکا بدان وابسته است. و به این علت که چین بین مهمترین خریداران قرض های ما می باشد، چنین حرکتی می تواند اقتصاد ما را عمیقاً دچار اختلال سازد و نقش دلار به عنوان ذخیرۀ پولی جهان را زیر علامت سؤال ببرد.»

کوتاه سخن این است که جنگ جهانی در راه خواهد بود. زیرا رشد قدرت چین در واقع سه ابزار مهم برتری ایالات متحده را تهدید می کند : 1) ماجراجوئی های نظامی. 2) کنترل بانک جهانی. 3) دلار به عنوان پول مرکزی بازرگانی و امور مالی.

آنچه موجب بر پا کردن جنگ می شود، خلاف آنچه غالباً تصور می کنیم، خصوصیت این و یا آن رئیس جمهور ایالات متحده نیست، بلکه بطور کاملاً مشخص کارمندان شرکت های چند ملیتی هستند،  یعنی اقتصاد : یعنی منافع همین شرکت های چند ملیتی.

پس از دوران 1945 – 1965 (استثنائی به سه دلیل : 1- باید خیلی بازسازی می کردند. 2- کارگران به بیمه های اجتماعی دست یافته بودند، در نتیجه قدرت خرید آنها افزایش یافت. 3- اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی جبهه ای در مقابل غرب سرمایه داری ایجاد کرده بود)، در نتیجه پس از 1965 میزان بهرۀ اقتصادی غرب سقوط کرد، بحران و رقابت فزاینده موجب افزایش بهره کشی از کارگران شد، و شکاف بین فقر و ثروت نیز بیشتر شد. اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی از هم فروپاشید، و نئو لیبرالیسم جنگ صلیبی مخرب علیه دست آوردهای اجتماعی را آغاز کرد.

نتیجه : امروز بازار رولز رویس شکوفان تر از همیشه است ولی کارگرانی که تولید کنندۀ اصلی هستند در فقر دست و پا می زنند و کمتر از همیشه مصرف می کنند. اقتصاد سرمایه داری به ماری تبدیل شده که دم خودش را گاز می گیرد : اجناسشان را به چه کسی می خواهند بفروشند وقتی که حقوق ها را کاهش می دهند و توده ها را به بیکاری محکوم می کنند ؟ به شکل متناقضی نئو لیبرالیسم قربانی موفقیت خودش شد.

ولی چگونه شرکت های چند ملیتی گلیمشان را از آب بیرون خواهند کشید ؟ با ترمیم قدرت خرید کارگرانشان ؟ نه، مسلماً نه زیرا قانون رقابت چنین راه کاری را برنمی تابد. تنها راه حل باقی مانده : فتح بازارهای جدید بیرونی برای تمام سرمایه هائی که جائی برای سرمایه گذاری نیافته اند. ولی تمام استعمارکده ها یا تقسیم شده و یا به استقلال رسیده اند، پس راه اندازی جنگ تنها وسیله برای فتح بازار خواهد بود. برای درآمد بیشتر، و حتی تنها برای ادامۀ حیات، باید حتماً مواد اولیه، بازار و نیروی کار ارزان را در کنترل گرفت. و به ویژه باید رقبای احتمالی را محروم ساخت. و وقتی بحران وخامت پیدا کرد، تمام راه های گریز، حباب و دیگر سوداگری ها گودال ها را عمیقتر کرد، در نتیجه برای شرکت های چند ملیتی راه اندازی جنگ تنها راه حلی است که باقی می ماند.

مزیت های دیگر : با تشویق شوینیسم افسارگسیخته، می توانند نا رضایتی ها را منحرف سازند. در حالی که جنبش های اجتماعی در اروپا و در ایالات متحده خودشان را آماده می کنند، در تمام موارد « مقصر اصلی عرب ها، روس ها، چینی ها، پناهندگان…» هستند. ساختار اجتماعی و نظام حاکم هرگز. در اطراف سال 1900 میلیاردر بریتانیائی سسیل رودز Cecil Rhodes توصیه می کرد : « اگر می خواهید از جنگ داخلی (البته منظورش از جنگ داخلی انقلاب بود) اجتناب کنید، باید به امپریالیست تبدیل شوید. »

جنگ ها همیشه اقتصادی هستند : کدام شرکت های چند ملیتی منابع استعمارکده ها را کنترل می کنند؟ و جنگ های جهانی همیشه به همین علت بوده است : کدام ابر قدرت بر جهان تسلط خواهد یافت ؟ بحران وخیم سال 1900 به جنگ اوّل جهانی انجامید و به قدرت های بزرگ اجازه داد که فولاد، ذغال، استعمارکده های آفریقا، جاده های استراتژیک بالکان، نفت (1) را دوباره بین خودشان تقسیم کنند. بحران وخیم دیگری در سال 1929 به وقوع پیوست و جنگ دوم جهانی را تحریک کرد (برای انتقام سرمایه داری آلمان هیتلر را تأمین مالی کرد). امروز در ایالات متحده برخی بر این باور هستند که تنها جنگ می تواند در مقابله با اتحاد پکن، مسکو و برلن  از سقوط امپراتوری جلوگیری کند. و اوباما به شیوۀ خاص خودش می گوید که جنگ جهانی دیگری ما را تهدید می کند.

دو امکان وجود خواهد داشت، یا مثل کبک سرمان در برف فرو ببریم و اوباما را نیز به «توطئه باوری» (و پارانویاک ) متهم کنیم، و یا با تمام شهروندان آگاه فکر کنیم که چگونه می توانیم جنبشی به وجود بیاوریم که بتواند از صلح جهانی دفاع کند ؟

برای ادامۀ مطالب : رئیس جمهور بعدی چه خواهد کرد ؟



* جملۀ مشهور اردوی انتخاباتی پیروزمند کلینتون علیه بوش پدر در سال 2001

1) ویدئو

http://www.michelcollon.info/14-18-On-croit-mourir-pour-la.html

لینک متن اصلی در انوستیگ آکسیون :

http://www.michelcollon.info/Obama-envisage-un-conflit-mondial,5398.html?lang=fr

ترجمه توسط حمید محوی