توطئه سعودی و حمایت مالی آمریکا؛ چالش جدی آینده آسیای مرکزی
تجزیه و تحلیل دادههای منابع مختلف خبری و استعفای مفتی قرقیزستان، شروع یک عملیات توطئهآمیز در مقیاس بزرگ با همکاری ویژه ترکیه و عربستان سعودی و حمایت مالی آمریکا در جهت ایجاد بیثباتی در منطقه آسیای مرکزی برای مقابله با روسیه است.
صرف هزینه دهها میلیون دلاری توسط ترکیه و عربستان و با حمایت آمریکا، نمیتواند بدون هدف باشد. همه این امکانات و کمکها و صرف هزینههای کلان برای نفوذ عوامل آمریکا در حوزه مذهبی قرقیزستان، تنها برای رسیدن آمریکا به اهداف ژئوپلتیک خود در منطقه است.
آنان با باجدادن به برخی از مقامات دولتی مسئول افرادی که مزاحم کار آنان هستند را از صحنه خارج کرده و با حذف این افراد، فضایی مطلوب را برای تصمیمگیری ایجاد میکنند که از جمله این افراد میتوان به توطئهها بر علیه مفتی سابق قرقیزستان اشاره نمود.
«جمعه اسکندراف» از تحلیلگران سیاسی قرقیزستان در تحلیل خود که در پایگاه تحلیلی «کشتی سفید» منتشر شده است، اینطور مینویسد: تجزیه و تحلیل و دادههای منابع مختلف خبری و تحلیلی و همچنین مصاحبههای شخصی و استعفای «اگم بردیاف» مفتی و رئیس اداره روحانیت قرقیزستان در رابطه با فیلم ویدیویی که اخیرا از وی منتشر شد، شروع یک عملیات توطئهآمیز در مقیاس بزرگ با همکاری ویژه ترکیه و عربستان سعودی و با حمایت مالی آمریکا در مقابله با روسیه است.
آمریکا به این اقدامات بر علیه مفتی قرقیزستان به خوبی واقف بوده است. برای آمریکا این عملیات کاملا شناخته شده بود و قدم به قدم این نوع عملیات در کشورهای آسیای مرکزی و به ویژه در قزاقستان، برای ایجاد بیثباتی در منطقه (یعنی تنش و بیثباتی در روابط کشورهای منطقه با روسیه که دشمن درجه یک آمریکا است) طرحریزی شده است و واشنگتن با این اقدامات در نظر دارد که کنترل کامل منطقه از نظر اجتماعی و مذهبی را به دست گیرد.
بدون شک واشنگتن با استفاده از عامل مذهب، که در میان سایر عوامل مؤثر مخصوص این منطقه است، میتواند زمانی با بسیج نیروهای افراطی و زمانی دیگر تغییر خشونتآمیز قانون اساسی، زمینه را برای پیادهسازی اهداف ژئوپلتیکی خود فراهم نماید. اتفاقاتی مانند تحولات سوریه و بهار عربی و غیره نیز بر همین اساس قابل توضیح هستند.
واشنگتن برای رسیدن به این اهداف از تمام امکانات ماهوارهای و نیروهای خدمات ویژه با کمک ترکیه و عربستان سعودی استفاده میکند تا سازمانهای افراطی تحت عنوان سازمانهای خیریه، جنبشهای اجتماعی در دانشگاهها و مجامع عمومی را تشکیل دهد تا به کمک این سازمانها زمینه را برای رسیدن به اهداف خود فراهم نماید.
یکی از این سازمانهای خیریه که در سال 2013 با حضور 100 عضو تأسیس شد، جنبش اجتماعی «خدمت» است که مؤسس آن فرد بدنام و به ظاهر واعظ و خطیب مذهبی به نام «فتحالله گولن» میباشد که با تأسیس مجله «تایمز» تأثیر بسزایی بر افکار جهانی داشت.
وی با همکاری بسیاری از سازمانهای خیریه مذهبی در عربستان در ارگانهای مختلف قرقیزستان، جهت دستیابی به منافع خود لابیگری میکند که این مسئله در دیدار اخیر معاون وزیر خارجه قرقیزستان با «خالد بن سعود خالد آل سعود» نوه آل سعود پادشاه سابق عربستان، نیز مورد بررسی قرار گرفت و نماینده عربستان آمادگی خود برای توسعه هر چه بیشتر اسلام در قرقیزستان و کمک به مؤسسات خیریه با هزینه دهها میلیون دلار و سرمایهگذاری قابل توجه در این رابطه را اعلام کرد.
به هر حال نکته قابل توجه این است که صرف هزینه دهها میلیون دلار و تضمین اشتغال برای فارغالتحصیلان مدارس مذهبی و سایر آموزشگاههای عالی به عنوان خطیب، راهنمای مذهبی و رهبریت گروههای مذهبی و استاد الهیات، که احتمالا جایگزین روحانیون سنتی و محلی در اداره روحانیت قرقیزستان خواهند شد، نمیتواند بدون هدف باشد.
اینها در واقع تربیتشده ترکیه و عربستان هستند که با حمایت آمریکا در این زمینه کار میکنند تا آمریکا به اهداف خود در منطقه برسد.
نویسنده این تحلیل معتقد است که همه این امکانات و کمکها و وعده و وعیدها و صرف هزینههای کلان برای نفوذ عوامل آمریکا در حوزه مذهبی قرقیزستان، تنها برای رسیدن آمریکا به اهداف ژئوپلتیک خود در منطقه است و در آینده نزدیک تمام ابزارهای ویژه از قبیل محیط زیست و منابع انرژی در اختیار آنان قرار خواهد گرفت. آنان با باجدادن به برخی از مقامات دولتی مسئول (که عدهای از آنان برای ما شناخته شده هستند)، افرادی که مزاحم کار آنان هستند را از صحنه خارج کرده و با حذف این افراد، فضایی مطلوب را برای تصمیمگیری مناسب ایجاد خواهند کرد.
بنابراین، این امکان وجود دارد که مفتی سابق قرقیزستان «رحمتالله اگم بردیاف»، به دلیل برخی از خصوصیات و نگرشهای شاخص خود به ویژه به دلیل تعهد به ایجاد یک فضای تک مذهبی در کشورهای همسود، غافل از اینکه در پشت پرده چه میگذرد، مانعی برای اجرای طرحهای آمریکا شد. به همین دلیل با انتشار یک فیلم ویدئویی، او را که مانع رسیدن به اهداف آمریکا و متحدانش بود، از سر راه برداشتند.
چیزی که همه تحلیلگران سیاسی و مذهبی را نگران میکند این است که در چند سال آینده، امنیت ملی و حاکمیت ارزی کشور مورد تهدید و چالش جدی قرار خواهد گرفت.
بدون شک مطالب فوق باید مورد توجه و تعمق جدی قرار بگیرد زیرا عملیات پیچیدهای با تکنیکهای پیچیدهتر در حال جریان است.