یادت نره

تا ترا جان است به تن این حرف من (یادت…

داستان کوتاه اعلان

 ندارم بخدا! نیست! والله ندارم! بلله ندارم!- ندارم و نیست…

با زهر پاشی های قومی نمی توان سیاه کاران تاریخ…

نویسنده: مهرالدین مشید زهر پاشی های قومی و فراافگنی های سیاسی در…

حقوق مالکیت آب دریاها بین کشورها

نوشته : کریم پوپل مورخ۴ جون 2023 افغانستان کشور محاط به خشکه…

                                     میله گل زرد

                        ولایت باستانی کاپیسا تجلیگاه نوروز                   جایگاه عیاران وجولانگاه مهمانان بهاری میباشد ظهور…

افغانستان به چه سمت و سویی در حرکت است؟

نویسنده: مهرالدین مشید مردم افغانستان قربانی بدهکاری های رهبران طالبان به…

رابطه ثنویت زرتشتی با 2گرایی مغز

دکتر بیژن باران ثنویت تصمیم گیری با گزینه این یا…

                      تهدید و اخطار به طالبان 

       نوشته ی : اسماعیل فروغی       اظهارات تهدید آمیز و اخطارگونه ی…

د غبرګولي، اتمه،‌ د پښتو خوږه ژبه، په ویاړ ټولو…

لیکونکۍ: محمدعثمان نجیب ژبه،‌ او مورنۍ ژبه، د څښټن تعالیٰ له…

چگونه بنویسیم؟ 

نویسنده: محمدناصر غلامی  اگر بنویسیم، چگونه بنویسیم؟ از مدت‌ها به این‌سو…

پرنده‌ی خیال روایت از شرح حال جامعه افغانستان

«پرنده‌ی خیال» دفتر شعری است‌که به‌تازگی به زیور چاپ رفته…

جنگ آب و تریاک

رسول پویان جنگ آب و معدن و تریاک را در می…

منازعه بر سر حق آبۀ هلمند یا بازی های  سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید حق آبه یا بازی آخوندها و طالبان با…

از دموکراسی نباییست نالید!

این یادداشت را بخاطری مینویسم که گاهی عده یی از…

     انقلاب سفید نیاز به فلسفه اسپینوزا می داشت

آرام بختیاری       اسپینوزا،نبوغی چون مارکس،در 3 قرن پیش. فلسفه اسپینوزا(1677-1632م)، یک هلندی…

چگونگی مشروعیتِ نظام سیاسی 

نگارشی از سخی صمیم:  ***  یاد آوری ضروری: افکار ونگارش این قلم…

زاغه نشینی در غرب و رونق کالای چینایی

نویسنده: مهرالدین مشید هر از گاهی که از جا بلند می…

داستان «درگیری میشیگان»

نویسنده «ارنست همینگوی» مترجم «جعفر سلمان نژاد» جیم گیلمور از کانادا…

اطلاعیه در مورد حکم اعدام محمد رامز رشیدی و نعیم…

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان جمهوری جنایتکار اسلامی سرمایه در ایران پس…

از جنگجویان استخباراتی تا پیش مرگان جنگ قومی

نویسنده: مهرالدین مشید پیش مرگان جنگ قومی چوب سوخت شبکه های…

«
»

تلاش های پنهانی بخاطرتخریب و بدنامی انتخابات افغانستان

  محمد عوض نبی زاده 

انتقال قدرت سیاسی درافغانستان همواره با خشونت ویا با خدعه و نیرنگ انجام شده است اما انتخابات ریاست جمهوری شانزدهم ماه حمل سال  1393، خورشیدی درتاریخ این سرزمین بی سابقه ترین انتقال قدرت سیاسی است که نه با شلیک گلوله بلکه با رای و اراده مردم صورت میگیرد. با توجه به اینکه انتقال قدرت سیاسی همزمان با خروج نیروهای خارجی،انجام میشودو  مردم کشورما در انتخابات جاری به حاکمیت تفنگ، خشونت و زورگویی نه گفته و خواستند با مشارکت سیاسی ، سرنوشت خود و کشور را رقم زنند .

انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی افغانستان ، با وجو د تهدید های امنیتی از جانب طالبان  و شرایط دشوار جوی همراه با باریدن برف وباران با موفقیت وبا امنیت وارامش برگزارشد  ومردم افغاستان با مشارکت خود در انتخابات نه تنها از تهدید نه هراسید بلکه به مراکز راهی دهی رفته و به طالبان نفرین فرستاند ودر حقیقت پیروزی مردم کشور,شکست واقعی وضربه بزرگی بر گروه طالبان و حامیان خارجی ان به شمار می رود.هر چند رویدادهای ناخوشی در روز انتخابات پدید آمد اما انتخابات در سراسر کشور با آرامش سپری وبه مقایسه روز های عادی کمترین تلفات انسانی را داشته است. نیروهای امنیتی افغانستان توانست با درایت و شایستگی جهت تامین امنیت انتخابات به خوبی بدرخشد وعملکرد و اقدامات امنیتی  انان از طرف مردم و نهادهای مدنی  نیزمورد تقدیر و ستایش  قرار گرفت.

 ولی سوال اصلی درینجا ست  که این انتخابات چگونه با وجود تهدید های  مکرر گروه طالبان بدون افتادن کدام  اتفاق خونین وانجام  عملیات های تخریبی طالبان برگزار گردید؟در حالیکه در جریان کمپاین انتخاباتی نامزدان مطرح در برخی از ولایات و شهرهای کلان کشور محافل بزرگ و پور جمعیت  به اشتراک بیش از ده ها هزار نفر دایر شدند.ولی حتی یک حادثه ی کوچک  انفجاری و انتحاری درین محافل بزرگ انتخاباتی  از طرف گروه طالبان بوقوع نپیوسته است در صورتیکه این محافل بهترین  هدف برای طالبان جهت تخریب انتخابات بود که میتوانست چندانفجار مانع کلانی برای کمپاین نامزدان میشدند .

طبیعی است  که این فضای ارام امنیتی  و عدم  عملی نمودن تهدیدهااز جانب گروه طالبان در جریان کمپاین های انتخاباتی کاندیدان ودر روز انتخابات  میتواند این حدس و گمان ها را تقویت نماید که تعامل و توافق تیم حاکم و جامعه ی جهانی با ممالک  همسایه  نتیجه ی ایجاد این فضای ارام امنیتی بوده ودر غیر ان دور از تصور پنداشته میشودکه باو جود تهدیدات پیهم طالبان کدام اتفاق  مهمی در ان روزها  صورت نگیرد.چنانچه  جنرال حمید گل رییس اسبق استخبارات پاکستان گفته است که یک نوع سازش میان امریکا و طالبان قبل از برگزاری انتخابات صورت گرفت که توانایی و قوت نیروهای امنیتی افغانستان برجسته ساخته شود. وبدین ترتیب  مردمان امریکا  و افغانستان  باور نمایند که نیروهای امنیتی افغانستان توانایی دفاع از کشورشان را دارند و ضرورتی به حضور دوامدار نیروهای ناتودرین کشور نیست.

اقای کرزی بازیگر سیاسی  پیچیده  و با تجربه ی  است و میتواند حریفان را در هر بازی ضربه بزند . چنانچه او لویه جرگه  مشورتی را بدون کدام مشکل تراشی بخاطر تائید قرار داد امنیتی با امریکا دایر کرد ولی در روز اخر لویه جرگه با فیصله ی جرگه مخالفت نمود و از امضای قرار د اد امنیتی  امتناع ورزید .از امکان بعید نیست  که اوحالا نیز عین همان عمل را در مورد اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری تکرا ر کند زیرا ممکن است او در جریان اعلان نتایج  انتخابات ریاست جمهوری توسط کمسیونهای انتخابات و کمسیون بررسی شکایات انتخاباتی خود ساخته  ووابسته  به خودش  تقلب و تخلف انتخاباتی را بدون کدام مشکل برای نامزد مورد نظرش انجام دهد که درین امر هیچ ارگان نظارتی داخلی و خارجی حق کنترول از عملکرد او  را نخواهند داشت.

رییس جمهور کرزی بالای مقامات ارشد حکومتی نفوذ داردو  در انتخاب شدن رییس جمهور جدید نقش مهم خواهد داشت. هرچند قیام انتخاباتی درکشور ، گروه کوچک ائتلافی در ارگ را به عقب نشینی تلخی واداشته، با آن هم راه دادن یک زعیم جدید به ارگ، ، کم وبیش به سان یک معجزه است. برنده ی قاطع 50+1 تاهنوز مشخص نشده است وبعد ازین هم مشخص نخواهد شد اقای کرزی به دنبال تحویل دهی قدرت نیست؛ زیرا او میخواهد یک عامل سوم باید تولد شود.

از سوی دیگرگروه  ائتلافی محافظه کاران شامل گروه  اقای کرزی با گروه های وابسته به دو معاونانش، دربازی با نیروهای نا محرم، غیر«جهادی» و سکولار، هنوز یک مشت واحد اند. این طیف ها در میان پیشتازان انتخاباتی، موقعیت های استوار بر پا و تیم حاکم ارگ ؛ درباره ی یک معامله  روی یک ائتلاف پسا انتخاباتی تلاش میکند. ودر ضمن سر وصداهای نیزاز داخل ارگ شنیده میشود که اقای کرزی سخت مصروف  جلسات با نامزدان مطرح است و تلاش دارد تا کاندید مورد حمایتش رادر اثر معامله ویا تقلب  و تخلف انتخاباتی در راس قدرت بیاورد.اقای کرزی ازهرنظربا گروه عبدالله خط وگذشته ی مشترک ولی با تیم اشرف غنی، نقشی معکوس دارد.

حریف اصلی تیم محافظه کاران، گروه اشرف غنی است که او قصد دارد به سلطه ی «تنظیمی» سازی دولت و حکومت پایان بدهد و خط نظام سیاسی را با خط خاندانی و شخصی بازی های قراردادی جدا کند. بنا برین این تیم چون در برابر محافظه کاران قرار گرفته، دشمنان دولتی بسیار دارد. گفته میشود که رییس جمهور کرزی با، زلمی رسول و عبدالله عبدالله در مورد تشکیل حکومت جدید صحبت های نمودند. اگر اشرف غنی همراه باعبدالله به دور دوم برود  افزایش اختلافات میان قبایل پشتون و اقوام دیگر که به صورت بالقوه می تواند این کشور را دوباره وارد عرصه جنگ های داخلی کند.

در حالیکه بر اساس حکم  قانون نفع اقای حامد کرزی در این است که اجازه دهد روند شمارش آرا، به‌صورت طبیعی به پایان برسد و هر کسی‌که رای مردم را داشت، برنده اعلام شود. این امر رییس‌جمهور کنونی را به چهره محبوب همه مردم بدل می‌کند. اما مداخله در روند شمارش آرا و ایجاد جنجال سیاسی، هزینه‌های سنگینی به اقای حامد کرزی تحمیل وبحران سیاسی را فربه می‌سازد، و نام‌بدی تاریخی برای رییس‌جمهور کنونی به بار می‌آورد.ایجاد جنجال سیاسی برای افزایش سهم در دولت آینده، نوعی بازی با آتش خواهد بود. نباید رییس‌جمهور کرزی، نقش تاریخی خود را از یکی از معماران دموکراسی به چانه‌زن یکی از مجموعه‌های سیاسی تقلیل دهدبرنده شدن یک فرد، به مراتب بدتر از یک حکومت ایتلافی است.

اعمال نفوذ برخی همسایگان و قدرتهای منطقه‌ای در امور افغانستان بر تشدید یا کاهش درگیری‌های داخلی افغانستان تاثیر بسزایی دارد و می تواند به باثبات شدن این کشور کمک نماید یا این کشور را درگیر مناقشات خونین و طولانی سازد. دو گروه، یکی عدهء از سیاستمداران و دیگر همسایه های افغانستان، شاید موفقیت های ابتدایی انتخابات را به آسانی به ناکامی مواجه سازند. اگر تقلب های سازماندهی شده در فضای کمیسیون انتخابات حاکم شود ، بزرگترین گناه و بدترین خیانت در حق این مردم خواهد بود. شنیده میشود که درین روز ها  تلاش های پنهانی تیم حاکم  و ممالک همسایه بخاطرتخریب و بدنامی انتخابات افغانستان تشدید یافته ومداخله ی علنی عربستان از طریق اقای ستار سیرت زیرنام پروسه صلح در کابل براین تلاش ها و مداخلات افزوده و سوال برانگیز اندکه چگونه عربستان بیک باره گی وارد میدان بازیهادرافغانستان گردیده است.

می گویند در این انتخابات نیز تخلفات  و تقلب هایی صورت گرفته که تا چند روز دیگر روشن خواهد شد اما کمیسیون انتخابات به هیچ صورت حق توجیه این ناکارایی خود را ندارد! حال که دوره شمارش آرا اغاز شده است این مسوُولیت ملی کمیسیون انتخابات است که ازهر گونه دست درازی و سهل انگاری جلوگیری وپاسداری ازرای مردم  مسوُولیت ان خواهد بود و نگذارند که از رای مردم بر ضد آنان استفاده شود زیرا انتخابات، سرنوشتِ مردم است و بازی با سرنوشتِ مردم می‌تواند پیامدهای ناگوار به دنبال بیاورد.

 اگر بیشتر تقلب‌ها متوجه نهاد برگزارکنندۀ انتخابات است، زیرا از مواردی مانند عدم مشروعیت سیاسی دولت آینده، زیر سوال رفتن استقلال کمیسیون انتخابات، از بین رفتن اعتماد بین مردم و ایجاد بحران و ناامنی از جمله پیامدهای چنین تقلبی خواهد بود .اگر نتیجه قابل قبولی از کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی بیرون نیاید و شائبه ها و شبهه های موجود مبنی بر تقلب و تخلف های انتخاباتی همراه با نامزد برنده به ارگ ریاست جمهوری منتقل شود ، یقینا نظام سیاسی آینده از مشروعیت برخوردار نبوده و اعتبار کسب شده از مجرای مشارکت مردمی از بین خواهد رفت.

                                                     دوازدهم  – ماه – اپریل- سال – 2014