غوث الدین بهروز؛ شاعر خوش‌قریحه 

سخنی به قاضی غوث الدین بهروز ! صدای بیداری در…

عنایت پژوهان گردانی

 سمنگان گنجینه‌ای از انسان‌های فرهیخته دارد. عنایت پژوهان گردانی شاعر برخاسته…

د سیستمونو ډولونه (دوهمه برخه): اصلي او فرعي سیستمونه او…

نور محمد غفوری سریزه سیستمونه د جوړښت، فعالیت، موخې او له چاپېریال…

هرات؛ جغرافیایی که تاریخ را به راهبرد پیوند می‌دهد

Wahidullah Noorzai از میراث تمدنی خراسان تا ساختار اجتماعی، قدرت منطقه‌ای…

 ابتکار ملی؛ یگانه راه گذار به صلح پایدار و حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید رهایی افغانستان در کرو ساز و کار ملی،…

سیاسي ګوند او داخليدموکراسي

لیکوال: نور محمد غفوری پیلامه: دا مقاله چې د ۲۰۱۶م کال د…

دومقاله

نویسنده: جمشید کو‌هستانی فرستنده: محمدعثمان نجسب Iwnd Maban Mbik ################### اول ساختار و مدلهای سیاست جنایی ! مقدمه…

ادب چیست؟

برهان الدین « سعیدی » از خدا جوییم  توفیق  ادب  ـــ …

وقتی اختلال به قدرت تبدیل می‌شود: چه کسی پس از…

Wahidullah Noorzai Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) مقدمه: هرمز؛ میدان سنجش قدرت،…

آلزایمر

آلزایمرم که بیدار می‌شود نمی‌دانم امروز، دیروز است! یا که دیروزم، فردا!!! به…

دوران خونین حفیظ‌الله امین و سرکوب رهبران حزب دموکراتیک خلق…

https://www.youtube.com/watch?v=pxhsNfqSXRE افغانستان پس از قیام ثور؛ دوران خونین حفیظ‌الله امین و…

افغانستان و بحران سیاست‌زدگی؛ جامعه‌ای گرفتار منازعه و محرومیت

 نویسنده: مهرالدین مشید سیاست‌زدگی در افغانستان؛ ریشه‌های ساختاری و پیامدهای انسانی سیاست…

نصیب الله سیماب

*** له پښتو ژبې او پښتني فرهنګ تکړه شاعر، ادبپوه، څېړونکی،…

دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=2d326hWQtcQ&t=12s دهمین جلسه گفت‌وگو با اسدالله کشتمند؛ روایت افغانستان در سال‌های…

از فرسایش دولت تا سرایت جنگ: زنجیرهٔ راهبردی بحران در…

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer | Military and…

د سیستمونو ډولونه

نور محمد غفوری د سیستمونو د وېش عمده معیارونه سریزه په تېرو دوو…

سکوت پشتون‌ها در برابر طالبان؛ آتشی زیر خاکستر

 نویسنده: مهرالدین مشید تحلیلی دربارهٔ سکوت سیاسی، نارضایتی اجتماعی و امکان…

کابل چه زمانی می‌تواند ۹۹ درصد آب مورد نیاز خود…

نوشته : کریم پوپل مورخ ۲عقرب ۲۰۲۶ ** پیشنهاد کریم پوپل به…

ژورنالیست یا میکروفونِ خاموش؟

ژورنالیست واقعی نه سخنگوی قدرت، بلکه صدای مردم است؛ کسی…

«
»

بازی تازه ی امریکا با ورق کهنه ی پاکستان

                     نوشته ی : فروغی                                                                           

         این روزها بیشتر از هرزمان دیگر ، سنگ ملامت بسوی پاکستان پرتاب میشود . هم امریکاییان و هم حاکمان فاسد و بیکاره ی حکومت افغانستان ، سعی برآن دارند تا پاکستان و موجودیت پایگاههای تروریستی در آن کشور را عامل اصلی ادامه ی جنگ و خشونت در افغانستان(و حتا تنها عامل )  تبلیغ نمایند .

         آنان میکوشند به این وسیله ، هم بیکاره گی و فساد گسترده در حکومت کابل را پنهان نمایند وهم بروی اشتباهات و گناهان خود در جنگ چهل ساله ی افغانستان که کمتر از جنایات خونین پاکستان نیست ، پرده بیندازند .
                                                                                                                           دراین شکی نیست که سیاستهای خشن و خونین پاکستان یکی از عوامل عمده ی ایجاد و ادامه ی ویرانی و مرگ در افغانستان است ؛ اما دولتهایی که بمنظور دست یافتن به اهداف سیاسی – استراتژیک شان پاکستان را به ژاندارم منطقه مبدل نموده ، گروههای ویرانگر افراطی اسلامی را در افغانستان و پاکستان ایجاد نمودند ، بیشتر از پاکستان گناهکاراند .
                                                                                                                          بیاد بیاوریم سالهای هشتاد و نود میلادی را که ایالات متحده امریکا ، انگلستان ، عربستان سعودی ، جمهوری خلق چین ، مصر و برخی کشورهای عربی و غربیِ دیگر، باچه شور و هلهله ای در رقابت باهم تخم بنیادگرایی اسلامی ، تروریزم و جنگ را در افغانستان و پاکستان کاشته ، پایگاه های جنگی و نظامی افراطیان را در هردو سوی مرز دیورند برپا داشتند .  

     امریکاییان که پس از چهل سال پنهان کاری ، امروز بیشتر ازهمه غوغا براه انداخته و از موجودیت پایگاهها و مخفی گاه های گروههای افراطی اسلامی در خاک پاکستان صحبت مینمایند ، بیاد بیاورند سی و اند سال پیش را که خود با صرف میلیاردها دالر چه تعداد تنظیمها و گروههای افراطی اسلامی  و تربیت گاههای خشونت و مرگ را در خاک پاکستان و افغانستان ایجاد نموده اند .   
        به باور آگاهان ، این کشف تازه ی امریکاییان و پافشاری و  تبلیغات گسترده ی آنان در مورد برچیدن مخفیگاه ها و تربیت گاه های تروریستان ازخاک پاکستان میتواند چندین هدف در قبال داشته باشد :
                                                                                                                        اولین هدف آن میتواند انتقال جنگجویان افراطی از پاکستان بسوی افغانستان ، و در نتیجه گسترش ناامنی ،  خشونت و جنگ در شمال افغانستان ، کشورهای آسیای میانه ، روسیه ، ایران وچین باشد .
                                                                                                                       هدف دوم ، پایان بخشیدن به نقش خرابکارانه ی طالبان و سپردن و انتقال وظایف ننگین و سنگین جنگ به گروه های تازه وارد افراطی میتواند باشد .
                                                                                                                       همچنان از امکان دور نیست که این تبلیغات گسترده فقط برای فریب افکار عامه در امریکا ، پاکستان و افغانستان براه انداخته شده ، در پایان آب از آب تکان نخورده ، پاکستان همچنان به افروختن آتش جنگ در افغانستان و گسترش آن در شمال و فراتر از آن ادامه بدهد .

     گذشت زمان نشان میدهد که آیا امریکا برای دستیابی به اهداف توسعه طلبانه و سودجویانه اش ، واقعن بیش ازین به یاری پاکستان و بنیادگرایان اسلامی نیاز نخواهد داشت ویا بازهم بازی دیگری در راه است .