آغوش مادر وطن!

امین الله مفکر امینی       2024-08-12! مــرا مادر وطن ومردمش بس گرامیســـت هرکه مادروطن…

نور کهن 

رسول پویان  نـور کهن ز روزن دل جلوه گر شدست  هـور از…

بمناسبت  ۷۶ و مین  سالروز  تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر  

نوشته از بصیر دهزاد  اوضاع وخیم کنونی بین المللی، حلقه تنگ…

دادخواهی برای مهاجرین افغان که از تاجیکستان اخراج اجباری می…

من محمدآصف فقیری نویسنده و پژوهشگر و مدرس حقوق و…

عرفان در سیاست

– دکتر بیژن باران ایران از سده 19 با نپذیرفتن…

دعوت صالح به آمریکا و" هفت خوان رستم "اختلاف های…

نویسنده : مهرالدین مشید  چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای…

پردۍ ناولې پروژې ودروئ

عبدالصمد ازهر                 …

حقوق بشر 

تدقیق و نگارشی از سخی صمیم.   حقوق بشرچه نوع حقوق راگویند…

ترجمه‌ی شعرهایی از آقای "آسو ملا"

(به کُردی: ئاسۆی مەلا) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  (۱) مفت مفت‌اند، شلوار،…

فرهاد پیربال

استاد "فرهاد پیربال" (به کُردی: فەرهاد پیرباڵ) نویسنده، شاعر، مترجم،…

چگونگی شرکت هوایی آریانا در چند دهه اخیر

من محمدآصف فقیری نویسنده وپژوهشگر٬ که چندین مقاله در ژورنال…

سرنوشت ناپیدای دو هم سرنوشت

نویسنده: مهرالدین مشید مناظرۀ پیر خردمند و راهرو عیار  مردی شوریده حال…

ترجمه‌ی شعرهایی از استاد "طلعت طاهر"

(به کُردی: تەڵعەت تاهێر) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  اختیار همه‌ی  اعضای…

ترجمه‌ی شعرهایی از استاد "صالح بیچار" (به کُردی: ساڵح بێچار)…

همچون خاشاکی در باد  روزی مرگ، می‌آید و به نزد عزیزانم، می‌بَرَدم  مُبدل…

ترجمه‌ی چند شعر از خانم "#سارا_پشتیوان" توسط #زانا_کوردستانی

هنوز هم از تاریکی می‌ترسم  ولی تو دیگر از ترس‌های من…

 رهبرم

                رفتی به جاودانه ونام تو زنده است در قلبها همیشه مقام…

په کابل کې د علامه عبدالشکور رشاد بابا شلم تلین…

تېره یکشنبه د لیندۍ یا قوس پر ۱۱مه په کابل…

    نیو لیبرالیزم چگونه انسان، انسانیت و ارزش های انسانی و…

سلیمان کبیر نوری امروز، اهرمن نیو لیبرالیزم خونتا یعنی امپریالیزم خون…

طالبان دستخوش بازی های آشکار روسیه و چین و بازی…

نویسنده: مهرالدین مشید سایه ی سنگین دیپلوماسی روسیه و چین و…

اشک سیل آسا 

رفتی و با رفتنت روی غزل بی رنگ شد سکته گی…

«
»

بازخوانی یک نامه

از محتویات این نامه بر می آید که قرار بود رئیس جمهور محمدداود در سال 1357 سفری رسمی به امریکا داشته باشد، اما از طرف دولت امریکا این سفر به تعویق می افتد و موضوع را داودخان نه روز قبل از سقوط دولت او عنوانی رئیس جمهور امریکا نوشته است.

ذکر این نکته ضرور است که در اگست سال 1976 حین سفر رسمی هنری کسینجر وزیر خارجه امریکا به افغانستان، شخص رئیس جمهور افغانستان از دولت امریکا تقاضای همکاری اطلاعلاتی را در عرصه خطرات امنیتی داخلی و خارجی نموده و برای کسینجر گفته بود: «بسیار خوشنود خواهیم بود و سپاسگزار خواهیم بود اگر دوستان امریکائی ما با ظرفیت های بین المللی که دارند، اگر خطری را برای مملکت ما احساس کردند و یا دیدند لطفاً به زودترین فرصت ممکن به ما اطلاع بدهند»

باالمقابل کسینجر چنین وعده داده بود:

«کیسنجر: بر این اساس ما هر اطلاعی که در مورد حرکات احتمالی در سرحدات شما بدست بیاوریم و هر معلوماتی را که در مورد خطرات امنیتی داخلی شما بدست بیاوریم به شما انتقال خواهیم داد.»

در جریان همان مذاکرات کانال ارتباطی در رابطه با چنین اطلاعات نیز مشخص می شود.

با در نظرداشت اینکه ادارات اطلاعاتی امریکا با امکاناتی گوناگونی که در کشور ما داشتند؛ آیا از وضع متلاطم سیاسی کشور ما آگاه نبودند و نمی دانستند که چه حوادثی ( ترور استاد میراکبر خیبر و به در ادامه آن قیام نظامی برعلیه جموری محمد داود و سایر مطالب قابل تشویش) در افغانستان در حال وقوع است؟

ــــــــــــــــــــ

جریان مذاکرات رئیس جمهور محمد داود با کیسنجر چنین است:

تحلیل و ترجمه: فواد ارسلا

درخواست همکاری استخباراتی شهید داود خان از امریکا برای مقابله با توطئه ها برضد رژیم جمهوری

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

مشمولین در جریان این صحبت

– محمدداود رئیس دولت و صدراعظم افغانستان

– وحيد عبدالله معين وزارت امور خارجه

– عبدالصمد غوث ، مدیر عمومی سیاسی وزارت امور خارجه (ترجمان)

– داکتر هنری ای کیسنجر وزیر خارجه اضلاع متحده امریکا

– آلفريد ال اترتون معین امور افغانستان، شرق نزدیک و جنوب آسیا در وزارت خارجه اضلاع متحده امریکا

– پیتر دبلیو رادمن، عضو شوای امنیت ملی آمریکا

قصر سفید اضلاع متحده امریکا واشنگتن

یادداشت محاوره

تاریخ و وقت: 8 اگست 1976 ساعت 12:35 تا 2:35 بعد از چاشت

موقعیت: ارگ ریاست جمهوری ، کابل افغانستان

توزیع نقل به : احیرین

در شروع صحبت، عکاسان اجازه دخول یافته عکاسی کردند و خارج شدند.

داود: من بسیار خوشحالم که شما را یکبار دیگر میبینم و این فرصتی را که با شما یک اندازه صحبت نمایم را خیر مقدم میگویم.

كيسنجر: من بی اندازه سپاسگزار هستم جناب رئیس جمهور و آن صحبت آخری با شما را با خوشنودی بیاد دارم. و ما بسیار خوشحال شدیم که از شاغلی نعیم در واشنگتن مهمانداری کردیم.

داود: تشکر میکنم ،جناب و میخواهم از پذیرائی گرمی که از شاغلی نعیم در واشنگتن توسط شما و تمام مردم امریکا صورت گرفت تشکرات خود را ابراز کنم.

کیسنجر: برای ما رابطه با افغانستان و استقلال و تمامیت ارضی شما بسیار مهم است.

داود: تشکر جناب. با دانستن این موضوع که سفر شما بسیار کوتاه است من صحبت را به موضوعات اهم محدود میسازم. من صرف یک یادآوری در مورد اوضاع میکنم. من مطمئن هستم که جناب محمد نعیم در ملاقاتی که با شما در واشنگتن داشت این فرصت را داشت که روابط ما را با ممالک منطقه و پالیسی های داخلی و خارجی ما را به شما تشریح بکند. در جریان سفر قبلی شما برای من این فرصت مساعد شد که هدف انقلاب را در افغانستان به شما تشریح نمایم که چرا انقلاب صورت گرفت؛ همچنان برای من این فرصت مناسب شد که به شما پالیسی عدم انسلاک ما را و روابط ما را در منطقه برای شما تشریح نمایم. بنابرآن ضرورت به تشریح مفصل نیست. بعد از ملاقات قبلی ما کدام تغییر بزرگی صورت نه گرفته است؛ اما تحولات مهمی در سطح منطقه صورت گرفته است که من مختصراً برای شما توضیح مینمایم. یکی از این تحولات تغییراتی است که در روابط ما با پاکستان و روابط بین پاکستان و هندوستان صورت گرفته است. در ارتباط با روابط ما، جناب شما شاید به یاد داشته باشید حوادث طبیعی سیل و زلزله بر افغانستان واقع شد. از اثر این مصیبت های طبیعی وارده بر افغانستان، پاکستان عکس العمل بشردوستانه نشان داد و برای افغانستان کمک عرضه کرد. این کمک بشر دوستانه پاکستان در آن موقع یک عمل طبیعی و یک حرکت بشردوستانه بود. اما وقایع بعد از آن برای ما بسیار مهم بود و یک حرکت قابل توجه و اساسی از طرف پاکستانی ها بود. پاکستان تمام تبلیغات دشمنانه و حرکات خصمان بر ضد ما را متوقف ساخت. ما این حرکت پاکستان را منحیث یک حرکت با حسن نیت تعبیر کردیم و بر اساس آن ما آمادگی خود را برای یک فرصت مناسب برای به پیش رفتن مناسبات اعلان کردیم و ما صدراعظم پاکستان بوتو را دعوت کردیم که از افغانستان دیدن نماید و او هم با مهربانی این دعوت را پذیرفت. من به شما که یک دوست افغانستان و دوست پاکستان هستید گفته میتوانم که ملاقات ما در یک فضای بسیار دوستانه صورت گرفت. ما نظریات یک دیگر را حاصل کردیم و سردی روابط ما بطرف گرمی در حرکت شد. ما معتقد هستیم که اگر این مذاکرات و تماسها ادامه یابد، ما خواهیم توانست که اختلافات سیاسی در بین ما در مورد پشتونستان و روابط ما بهتر خواهد شد.

کیسنجر: مشکل را چگونه حل خواهید کرد؟

داود: ما این مشکل را آبرومندانه و با واقعبینی حل میکنیم. ما امید داریم که پاکستانی ها موافقت کنند که همان حقوقی را به مردم پشتون و بلوچ اعطا کنند که به دیگر مردم پاکستانی داده شده است. حقوقی که در قانون اساسی پاکستان به همه اعطا شده است. البته این مربوط به قبولی این راه حل توسط مردم بلوچ و پشتون خواهد بود. ما امیدواری زیادی داریم که اگر دولت پاکستان یک رویه دوستانه را در مقابل آنها اتخاذ کند؛ این موضوع به یک ترتیب مورد قناعت مردم پشتون و بلوچ حل خواهد شد. این پیش از وقت است که من در مورد نتایج مذاکرات و تماس های ما پیشگوئی نمایم؛ مگر من امیدوار هستم که اگر این فضا ادامه پیدا کند ما خواهیم توانست که این موضوع را به شکل آبرومندانه حل کنیم.

كيسنجر: من اطلاع دارم که جناب شما رئیس جمهور بعد از سهمگیری در کنفرانس ممالک غیر منسلک به پاکستان سفر خواهید کرد.

داود: بلی ما یک چنین تصمیمی گرفته ایم. در راه بازگشت از کنفرانس کولمبو من برای سه یا احتمالاً چهار روز در پاکستان توقف خواهم کرد. ما صحبت های را که در کابل آغاز کرده بودیم؛ ادامه خواهیم داد و خواهیم دید که در پاکستان این صحبت ها به کجا ختم خواهند شد. ما به پاکستانی ها تذکر داده ایم نه به قسم یک شرط بلکه مثل یک پیشنهاد دوستانه؛ و ما این را به شما هم میگوئیم منحیث یک دوست پاکستان که اگر یک اشاره دوستانه توسط دولت پاکستان به جانب مردم پشتون و بلوچ صورت بگیرد، این حرکت فضای بسیار خوبتری را بوجود خواهد آورد.

کیسنجر: این ” اشاره دوستانه” چه بوده میتواند؟

داود: من میخواهم برای شما توضیح کنم منحیث یک مقدمه که برای من رفتن به پاکستان یک کار مشکلی است. بخاطری که در حال حاضر اعضای حزب عوامی نشنل لیگ در پاکستان محبوس هستند و دولت آنها افغانستان را متهم ساخته است که با همکاری این اشخاص توطئه ای در هم شکسته شدن پاکستان را ریخته ایم و بدین ترتیب افغانستان در این مورد متهم قرار داده شده است. بناءً این برای من مشکل است که به آنجا بروم در حالتی که اعضای عوامی نشنل لیگ که در نظر ما مبارزان را آزادی هستند در حبس قرار داشته باشند.

وحيد عبدالله: آنها برای حقوق خود مبارزه میکنند.

کیسنجر: اما شما شاید این توقع را نداشته باشید که در جریان این سفر شما یک راه حلی خواهید یافت؟

داود: طوری که شما میدانید این مشکل بین ما و پاکستان شدیداً مغلق و پیچیده است و من فکر نمیکنم در یک یا دو ملاقات حل شود. البته اگر در یک یا دو ملاقات حل شود باعث خوشنودی زیاد ما خواهد شد. این مربوط به برداشت هر دو طرف خواهد بود. در هر صورت ما به آنجا خواهیم رفت و ما امیدوار هستیم که اگر هم مشکل حل نشود ، حد اقل قدمی مثبت به پیش برداشته ایم.

كيسنجر: ما بهتر شدن روابط بین پاکستان و افغانستان را خیرمقدم میگوئیم و آرزومند هستیم که شما یک راه حل قناعت بخش بدست آورید بخاطری که تشنج به امنیت هر دو طرف صدمه میزند.

داود: من از جناب شما تشکر میکنم. من این تذکرات شما را در مورد امنیت هردو مملکت را تائید و حمایت میکنم.

موضوع دیگری که من میخواهم در مورد آن صحبت کنم روابط بین افغانستان و مملکت شما است. ما میدانیم که اضلاع متحده امریکا یک قدرت بزرگ است و توانائی بین المللی در استخبارات و معلومات دارد؛ و در ارتباط با آن جنبه روابط ذات البينى، ما خوشنود خواهیم بود اگر شما ما را از آن تحولات در منطقه با خبر بسازید که تأثیرات منفی در امنیت ممالک منطقه خواهد داشت.

کیسنجر: شما این درخواست را صرفاً در این ملاقات دارید یا میخواهید که این همکاری به صورت منظم و دوامدار باشد؟

داود: نه ما از شما خواهشمندیم که اگر امکان داشته باشد، بر اساس روابط دوستانه با ما هر وقتی که یک چنین معلوماتی در اختیار شما قرار گرفت و برای شما مناسب است ما را از آن معلومات مطلع بسازید.

کیسنجر: جناب نعیم این درخواست شما را در واشنگتن مطرح کرد و ما اساساً برای همکاری در این مورد آماده هستیم. ما علاقه داریم که اگر جناب رئیس جمهور یک اندازه زیاده تر و دقیقاً آنچیزی را که به آن علاقه دارند توضیح فرمایند.

داود: همانطوری که جناب عالی مطلع هستند افغانستان یک موقعیت جغرافیائی خاص دارد و در طول تاریخ به دلیل همین موقعیت جغرافیائی خاص با مشکلات مختلف دست و پنجه نرم کرده است.

کیسنجر: تا آنجائی که من از تاریخ افغانستان اطلاع دارم این شما بوده اید که هر کسی که به اینجا آمده است با مشکلات زیادی مواجه ساخته اید (همه حاضرین میخندند)

داود: در حقیقت آنها برای ما مشکلات خلق کردند. دیگران به خان های ما آمدند نه اینکه ما به خانه ای آن ها رفته باشیم.

کیسنجر: مگر شما آنها را نگذاشتید که راحت باشند (همه حاضرین میخندند)

داود: من میخواهم اضافه کنم که در منطقه ای ما انواع مختلف منافع و ایدیالوژی ها با یکدیگر در اختلاف هستند؛ زمانی که این منافع و ایدیالوژی ها مختلف با یکدیگر در تماس میشوند، همیشه مشکلات بوجود می آید. بناءً من فکر میکنم توانائی های که شما در اختیار دارید به مراتب بزرگتر و کاملتر از وسائل و توانائی های که ممالک کوچک در اختیار دارند.

کیسنجر: از آنجائی که این بهتر است که در مورد این موضوع در موقعی بحث کنیم که من خودم اینجا هستم؛ به عوض این که از طریق تلگرام و غيره، شما از همه زیاده تر در مورد کدام خطر مشخص پریشان هستید تهاجم و حمله به خاک شما؟

داود: من فکر نمیکنم تجاوز از خارج کدام چیزی باشد که به وقوع بپیوندد. ما ترسی در آن مورد نداریم؛ مگر در مورد چیزی که پریشان هستیم خرابکاری از داخل میباشد. ما با همسایگان خود روابط خوب داریم و در این موقع کدام ترس از تجاوز همسایه ها را نداریم اما در پالیسی های خود، داخلی و خارجی ما خطی را تعقیب میکنیم که صفت ممیزه طرز زندگی ماست و برای ما با ارزش است این یک خط افغانی است بر اساس روحیه مردم ما و رسم و رسوم ما. بنابرآن یک چنین طرز فکر و روش یعنی یک طرز فکر روش مستقل و خط مستقل شاید متناسب به چپی ها و راستی ها نباشد بنابرآن ما در شرایطی قرار داریم که در معرض هر نوع تأثيرات قرار بگیریم و در ظرف دهسال گذشته شرایط به طوری بود که مملکت ما در مقابل هر نوع تأثیرات و هر نوع ایدیالوژی باز بوده است. بر این اساس ما بسیار خوشنود خواهیم بود و سپاسگزار خواهیم بود اگر دوستان امریکائی ما با ظرفیت های بین المللی که دارند، اگر خطری را برای مملکت ما احساس کردند و یا دیدند لطفاً به زودترین فرصت ممکن به ما اطلاع بدهند

كيسنجر: ما اساساً برای همکاری در این مورد آماده هستیم و اگر من تذكرات جناب رئيس جمهور را درست فهمیده باشم هردو خطرات امنیتی داخلی و خارجی را در بر میگیرد.

داود: بلی هردو خارجی و داخلی.

کیسنجر: و به چی کسی ما این معلومات را تحویل بدهیم؟

داود: البته ما توقع نداریم که این معلومات به شکل یک نوت و یا یک مکتوب به ما داده شود؛ مگر به یک شخصی داده شود که ما انتخاب کرده به شما معرفی خواهیم کرد و یک شخصی که شما مؤظف خواهید ساخت

كيسنجر: ما هم این ترتیب را میخواهیم. بخاطری که هر چیزی که در واشنگتن بر روی کاغذ باشد، بلاخره بر روی صفحات اخبار واشنگتن پوست می انجامد (همه حاضرین میخندند)

شما یک شخص را مؤظف کنید وی را با سفیر ما راجع کنید. (در این وقت سفیر امریکا ایلیوت با وزیر خارجه کیسنجر مفاهمه میکند) در سفارت ما بغیر از سفیر صرف یک شخص دیگر از این موضوع مطلع خواهد بود و شما به هیچ شخص دیگر بغیر از این شخصی که سفیر مؤظف میسازد مراجعه نکنید

داود: درست است. تشکر

کیسنجر: شما در این مورد به سفیر احوال خواهید داد.

داود: بلی جناب.

کیسنجر: بر این اساس ما هر اطلاعی که در مورد حرکات احتمالی در سرحدات شما بدست بیاوریم و هر معلوماتی را که در مورد خطرات امنیتی داخلی شما بدست بیاوریم به شما انتقال خواهیم داد.

داود: درست است جناب. من همین طور فکر میکنم.

در ارتباط به سیاست خارجی ما که البته شما در آن مورد معلومات دارید، من میخواهم بگویم که ما به شدت به پالیسی عدم انسلاک پابند هستیم. و این کمک دوستانه را بر اساس همان پالیسی عدم انسلاک کرده ایم و امید داریم که شما اهمیت این پالیسی برای ما را در نظر بگیرید.

کیسنجر: ما هیچ منفعتی در مختل کردن این پالیسی نداریم.

داود: در مورد کمک های که ما از امریکا انتظار داریم من میخواهم یاد آوری کنم همانطوری که نماینده ای ما (محمد نعیم) یاد آوری کرده بود، تا زمانی توسط مردم افغانستان منحیث کمکهای مؤثر محسوب شده نمیتواند تا اندازه و اهمیت آن مشهود نگردد. بعضی از آنها پروژه های است که قبلا توسط اضلاع متحده امریکا آغاز گردیده بود که ما میخواهیم این پروژه های صلح به اتمام برسند.

كيسنجر: به صورت مشخص جناب عالی چه در نظر دارند؟

داود: وزیر پلان ما امروز جزئیات با شما صحبت خواهند کرد که ما در مورد کمک های امریکا چه نظر داریم. مگر من می خواهم تذکر بدهم که به صورت مثال در وادی هلمند و کانال کجکی و جنریترهای برق آن. تمام این ها توسط اضلاع متحده امریکا آغاز گردیده بود و ما میخواهیم که افتخار ختم آن هم به اضلاع متحده امریکا برسد. امتداد انرژی برق قندهار، لشکرگاه، گرشک و امتداد لاین بین قندهار و کابل.

در حوزه تعلیمات ما یک فاکولته انجنیری را در نظر داریم و میخواهم که آن توسعه داده شود و تعداد متخصصین زیاده تر گردد این هم توسط اضلاع متحده امریکا آغاز شده است و ما میخواهیم اضلاع متحده امریکا آن را تقویت نماید.

كيسنجر: منحیث یک پروفیسر سابقه من میتوانم بگویم که هر مملکتی که تعداد پروفیسران آن زیاد شود جنجال های آن هم زیاد میشود (خنده)

داود: همچنان تقویت فاکولته زراعت را هم در نظر داریم همچنان ما شدیداً ضرورت به اداره و منیجمنت داریم. اگر اضلاع متحده امریکا بتواند ما را کمک کند که یک انستیتوت اداری در افغانستان ایجاد شود ما سپاسگزار خواهیم بود.

همچنان ما کمک شما را در انکشاف دهات ضرورت داریم و اگر امکان دارد یک انستیتوت برای انکشاف دهات بوجود آورده شود.

در حوزه زراعت ما به کود کیمیاوی ضرورت داریم. اگر اضلاع متحده امریک بتواند در حدود 150000 تن کود كیمیاوی برای ما بدهد ما بسیار زیاد سپاسگزار خواهیم بود.

در حوزه صحت عامه اگر برای اضلاع متحده امریکا ممکن باشد که یک شفاخانه بزرگ 450-500 بستر برای برای ما بسازد.

همچنان ما ضرورت برای لیله دختران در پوهنتون کابل داریم.

كيسنجر: سفیر ما همین حالا گفت که مشرانو جرگه امریکا تذکر داده است که برای دختران یک اقدام کمک صورت بگیرد. شاید هم آنها بیایند که آن را تفتیش کنند ( خنده) من نمیدانم که آیا جناب رئیس جمهور خبر دارند یکی از این جمهوری خواهان در یک افتضاح با دختران بدنام شده است که این برای من پریشان کننده است (خنده) با تما این ها یک افتضاح جنسی هم کم مانده است (خنده) جناب رئیس جمهور ما امروز بعد از چاشت موقع خواهیم داشت که مفصل در این موارد صحبت کنیم بعضی از این در خواستها را ما میتوانیم که انجام بدهیم انکشاف دهات، انستیتوت اداری، بند برق – بند -هلمند یک کار مشخص است که من میدانم ما انجام داده میتوانیم که عبارت از امتداد دادن برق قندهار است.

ایلیوت: سیستم توزیع برق قندهار.

داود: اینها پیشنهادات ما بود و این مربوط به شما است که ببینید چی کرده میتوانید.

کیسنجر: برداشت من این است که شما علاقه دارید به یک موجودیت مشهود امریکا در افغانستان.

داود: بلی این یک حقیقت است ما یک موجودیت مشهود دوستانه اضلاع متحده امریکا را در افغانستان میخواهیم با در نظرداشت موقعیت جغرافیائی ما.

کیسنجر: ما هیچ منفعتی در پیچیده ساختن اوضاع شما نداریم. منفعت ما در این است که اوضاع شما بهتر شود. ما هیچ علاقه ای در بوجود آوردن فتنه انگیزی و جنجال برای شما نیستیم.

داود: تشکر جناب عالی آیا ممکن است که از شما در مورد روابط شما با هندوستان بپرسم؟

كيسنجر: روابط ما با هندوستان به ترتیب دوری و دوستی است و این جای خوشبختی است که هندی ها طبیعتاً صلحجو هستند و گرنه همسایه ای آنها از وارخطائی میمرد (همه حاضرین میخندند) اما ما ….. اولین باری که ما به هندوستان رفتیم، آنها گفتند کابل هم متعلق به هندوستان است (خنده) من فکر میکنم من درست گفته باشم که میرمن گاندی آن چنان یک شخصیتی ندارد که در دیدار اول بالای امریکائی ها تاثیر بگذارد. شاید در دیدار دوم هم نگذارد (خنده) و دفعاتی بوده است که حتی در بار سوم هم در مقابل وی عکس العمل نشان داده شده است (خنده)

اما هیچ دعوی مشخص ملی با هندوستان نداریم ما فکر میکنیم که هر موقعی که آنها مشکلات داخلی داشته باشند آنها شروع به شعار دادن منفی بر ضد ما میکنند، این برای آنها ساعت تیری تا وقتی که ما در مقابل آن عکس العمل نشان بدهیم. در هر حال ما هیچ جنجال از گذشته باقیمانده با هندوستان نداریم اما نمیشود گفت که ما روابط نزدیک داریم. و ما متعجب نخوایم شد که هندوستان بر همسایه خود فشار وارد کند، فشار نظامی از طرف دیگر، ما هر دو مملکت هندوستان و پاکستان را تشویق میکنیم که اختلافات شان را در یک فضای صلح آمیز حل نمایند و من فکر میکنم در این مورد پیشرفتهای صورت گرفته است.

داود: همانطوری که جناب شما اطلاع دارید در چند روز آینده ما یک کنفرانس ممالک غیر منسلک را در کولمبو داریم.

كيسنجر: بلی.

داود: در آنجا ما شاهد آن خواهیم بود که اختلافات شدیدی در مورد اجندا و اختلافت مهم دیگری در بین ممالک عضو وجود دارد و من نمیدانم که نتیجه چه خواهد بود.

کیسنجر: برای من روشن نیست که بر اساس کدام تعبیر کیوبا یک مملکت غیر منسلک است. در غیر ما هم شاید علاقه داشته باشیم ک حداقل به حيث ناظر عضو ممالک غیر منسلک شویم . (خنده)

جناب رئيس جمهور عضو بزرگترین گروپ موجود است این ما هستیم که دیگر دوستی نداریم. (خنده)

ما سه مشکل داریم که مختص به اضلاع متحده امریکا .میباشد

اول پوتو ریکو برای ما این یک موضوع داخلی غیر قابل بحث در سطح بین المللی و ما هر نوع بحث در مورد پورتوریکو را حتی اگر در اجلاس عمومی هم مطرح شود ، منحیث یک حرکت غیر دوستانه محسوب میکنیم. ما دو ريفرندوم را در پورتوریکو انجام دادیم و در نتیجه هردو ریفرندوم وضعیت فعلی پورتوریکو قبول گردید. من باید به شما عرض کنم که اگر اجلاس عمومی هرنوع رای گیری در مورد پورتوریک نماید ما دیگر در اجلاس عمومی در مورد هیچ موضوعی اشتراک نخواهیم کرد. من این را به این خاطر به شما توضیح میکنم که این برای ما یک موضوع اصل و پرنسیپ میباشد.

موضوع دوم کوریا است. ما از ممالک دوست تقاضا نداریم که برای نظریات ما رای بدهند، ما فکر میکنیم بهترین راه حل اینست که در سال جاری هیچ بحثی در این مورد صورت نگیرد و اگر بحثی هم صورت میگیرد باید یک بحث بیطرفانه باشد.

سومین موضوع، موضوع شرق میانه است. ما امیدوار هستیم که ملل متحد و کنفرانس ممالک غیر منسلک اوضاع را مغلق تر نسازند.

در هر حال شما با یک تعدا بزرگ از از ممالک در سری لانکا خواهید بود که رهبران آنها اشخاص ضعيف الاراده نیستند. بناءً جلسات پر جنجالی خواهد بود.

وحید عبدالله: در همینجا ما صحبتها را خاتمه میبخشیم.

[ در ساعت 1:37 بعد از چاشت شاملین مذاکرات برای صرف نان چاشت تشریف بردند به شمول نوت بردار. صحبت ها در ساعت 2:24 بعد از چاشت دوباره آغاز گردید. ]

داود: روابط ما با ایران بدر گذشته بسیار خوب بود مگر امروز در سطح عالی قرار دارد.

کیسنجر: شاه ایران هم در مورد رابطه با شما بسیار به خوبی صحبت کرد.

برای مدت دوسال همه از رئیس جمهور داود میترسیدند و و امروز همه در مورد شما صحبت میکنند که چه انسان جلالتمابی هستید آیا شما تغییر کرده اید؟ (خنده)

داود: تشکر جناب من میدانم که چرا آنها از من میترسیدند و امروز دیگر از من نمیترسند.

کیسنجر: کدام یک از این قضاوت ها در مورد شما درست است؟ ( خنده)

داود: من نمیدانم. بعضی وقت ها سوء تفاهمات صورت میگیرد؛ و اینکه این از کجاها نشأت کرده است من آن را نمی دانم.

كيسنجر: وقتی من از اینجا بروم سفیر ما نزد شما خواهد آمد و از شما بخاطر چیزهای که من گفته ام معذرت خواهد خواست من یک دیپلمات مسلکی نیستم.

داود: تذکرات شما مهربانانه است.

کیسنجر: ما در اینجاخود را در رقابت با اتحاد شوروی نمیبینیم ما فکر میکنیم که برای شما سیاست عدم انسلاک بهترین پالیسی است چیزی که یک تعدادی از دوستان غیرمنسلک شما نمیدانند که از نظر محاسبه فیصدی این امکان ندارد که موضعگیری اضلاع متحده امریکا همیشه غلط باشد. بعضی اوقات این امکان هم وجود دارد که ما هم کار درستی بکنیم و در آن موقع است که ما حمایت عدم انسلاک را ضرورت داریم جناب رئیس جمهور ! روابط شما با هندوستان چطور است؟

داود: ما روابط خوب و دوستانه با هندوستان داریم.

كيسنجر: مثل روابطی که ما با آنها داریم (خنده)

داود: روابط ما با آنها یک اندازه خوبتر است (خنده)

من با میرمن گاندی در کولمبو ملاقات خواهم کرد ، اگر شما کدام پیغامی دارید…

کیسنجر: بهترین تمنیات من را به او برسانید (خنده) ای کاش ما یک مردی در کابینه ای خود میداشتیم که قوت وی را میداشت (خنده) اما باید متذکر شوم که ما حالا هیچ جنجالی در مورد هیچ کدام موضوع مشخص با هندوستان نداریم.

وحید عبدالله: من مطمئن هستم که آغای چاون فردا از رئیس جمهور خواهند پرسید که کیسنجر در مورد روابط با هندوستان چه گفت (خنده)

کیسنجر: ما پارسال با هندوستان یک ملاقات کمیسیون اقتصادی داشتیم.

داود: زیادتر وقت شما در سفر طیاره میگذرد؟

کیسنجر: بلی من زیاد سفر میکنم. این یگانه رای است که من مامورین زیردست خود را نگهداشته میتوانم، در غیر آن همه استعفا خواهند داد همه فکر میکنند که بعد از این که من وظیفه ام در سال 1981 به اتمام رسید؛ خاطرات زنده گی ام را خواهم نوشت مگر من از معلومات و دانش خود استفاده خواهم کرد که مردم را مجبور بسازم که به من پول بدهند تا مرا از نوشتن خاطراتم متوقف بسازند (خنده) چون خاطرات من درباره بیروکراسی وزارت خارجه امریکا خواهد بود. همکاران من معتقد هستند که یگانه راهی که من میتوانستم داخل وزارت خارجه امریکات شوم که کسی مرا به حيث وزیر مقرر نماید، در غیر آن من هیچکدام از لیاقت های مسلکی و شخصی ضروری برای مامورین وزارت خارجه را ندارم و این عقیده رویه ای آنها را در مقابل من تعیین کرده است. تمام ماشین بیروکراسی وزارت خارجه در کوشش است که از تصمیم گیری وزیر خارجه جلوگیری نمایند. (خنده)

داود: من بسار خوشنود هستم که شما اینجا هستید

کیسنجر: تشکر از این که به ما این احساس را دادید که از آمدن ما در اینجاخوشنود هستید. ما برای شما و مملکت شما آرزوی آینده خوب داریم.»

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

جریان مذاکرات از سایت افغان – جرمن گرفته شده است.