فرخنده باد  شصت ویکمین سالروز تاسیس حزب دیموکراتیک خلق افغانستان

رفقای عزیز! امروز بخاطر تجلیل  شایسته ازشصت ویکمین سالروز حزب دیموکراتیک…

از اختناق در سطح طالبان تا اختناق در دموکراسی های…

نویسنده: مهرالدین مشید اختناق داخلی طالبان و مصلحت‌گرایی جهانیان اختناق در افغانستان…

فــــــــــــــراخــــــــــوان

نشست مشترک شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان و تشکل نوین…

به پیشواز بزرگداشت از سالگرد ح د خ ا

هویت واقعی هر حزب یا سازمان سیاسی، پیش از هر…

تجلیل از شصت‌ویکمین سالگرد تأسیس ح د خ ا

به مناسبت شصت‌ویکمین سالگرد بنیان‌گذاری حزب دموکراتیک خلق افغانستان، نشست…

قتل نظم و قانون 

رسول پویان  خـدا نظـاره گـر قـتل نظـم و قـانـون است  ز بیم جنگ و تجاوز بشر جگرخون است  شرار حرص تجاوزگران چه افزون است  حدیث هیتلـر و چنگیز…

عشق فطرت اش!

امین الله مفکر امینی                             2026-04-01! زعشق گفتن نباید خواست صرف ارضای خواهشهای…

ګالیلیو ګالیله

دی یو ایتالیوي فیلسوف، ستوری پېژندونکی، فزیک‌پوه، ریاضي پوه…

آلبر کامو،‌ محصول یا قربانی استعمار فرانسه؟

درودها دوستان گرامی ما! محمدعثمان نجیب  نماینده‌ی مکتب  دینی فلسفی  من بیش از…

کتاب "زندگی عیسی" نقد مسیحیت بود 

Strauß, David (1808-1874) آرام بختیاری داوید اشتراوس؛- مبارز ضد مسیحی، مبلغ علم…

عدل الهی و عدالت اجتماعی و سرنوشت عدالت در جهان

نویسنده: مهرالدین مشید  خوانشی فلسفی–دینی از نسبت خدا، انسان و مسئولیت…

لذت چیست؟

لذت به معنای حقیقی٬ بدون وابستگی به خوردن و مراقبت جنسی٬ بصورت…

اختلاف دښمني نه ده؛ د اختلاف نه زغمل دښمني زېږوي

نور محمد غفوری په انساني ټولنو کې د بڼو او فکرونو اختلاف یو…

شاعر کرد زبان معاصر

آقای هوزان اسماعیل (به کردی: هۆزان ئیسماعیل) شاعر کرد زبان…

چند شعر کوتاه از لیلا طیبی

(۱) انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

جغرافیای سیاسی افغانستان و رقابت های نیاتی قدرت ها

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان ژیوپلیتیک نیابتی؛ در هم زیستی با گروههای…

اعلامیه در مورد یورش سبعانه امپریالیسم آمریکا به ونزوئلا

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان سرانجام شنبه ۳ جنوری، پس از آنکه…

زخم کهنۀ سال نوین

رسول پویان سال نو آمد ولی جنگ و جـدل افزون شدست کودک…

تحول ششم جدی، روزی که برایم زنگ زنده‌گی دوباره را به…

نوشته از بصیر دهزاد   قصه واقعی از صفحات زنده‌گی ام  این نوشته…

دوستدارم

نوشته نذیر ظفر ترا   از  هر کی بیشتر دوستدارم ترا  چون قیمت  سر دوستدارم سرم  را گر    برند…

«
»

واشنگتن مانع واردات گاز ترکمنستان از مسیر ایران به عراق شد

پس از آنکه کاخ سفیدِ ترامپ معافیت واردات برق از ایران را لغو کرد، کمبودهای شدید برق در عراق اوایل سال جاری وخیم‌تر شد.

توافق واردات گاز میان عراق و ترکمنستان به شکست انجامید، زیرا بغداد نتوانست موافقت دولت آمریکا را برای انتقال گاز این کشور آسیای مرکزی از طریق خط لوله عبوری از ایران به دست آورد.

عادل کریم، مشاور نخست‌وزیر عراق در امور برق، در گفت‌وگو با رویترز تصریح کرد: «پیشبرد (توافق با ترکمنستان) می‌تواند باعث اعمال تحریم علیه بانک‌ها و مؤسسات مالی عراق شود، از همین رو قرارداد فعلاً معلق است.»

این توافق که در سال ۲۰۲۳ منعقد شد، قرار بود سالانه بیش از پنج میلیارد مترمکعب (bcm) گاز از ترکمنستان برای عراق تأمین کند.

بر اساس پیش‌نویس قراردادهایی که میان بغداد و عشق‌آباد رد و بدل شده و توسط رسانه بریتانیایی مورد بررسی قرار گرفته است، ایران از این توافق پولی دریافت نمی‌کرد، اما مجاز بود تا ۲۳ درصد از حجم گاز انتقالی را برای خود نگه‌دارد.

با وجود آن که عراق دومین تولیدکننده نفت در اوپک به شمار می‌رود، از زمان اشغال غیرقانونی این کشور توسط آمریکا در سال ۲۰۰۳ تاکنون همواره با خاموشی‌های مکرر روبه‌رو بوده است. تولید داخلی گاز عراق در سال ۲۰۲۳ تنها به ۱۱ میلیارد مترمکعب رسید؛ رقمی بسیار پایین‌تر از ۴۵ میلیون مترمکعب در روز که در اوج گرمای تابستان مورد نیاز است.

به همین دلیل بغداد حدود یک‌سوم برق خود را از ایران تأمین می‌کند و تنها در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۹/۵ میلیارد مترمکعب گاز از ایران وارد کرده است.

با این حال، پایان یافتن معافیت تحریمی آمریکا در اوایل امسال، این واردات را کاهش داد و سه‌هزار مگاوات، یعنی بیش از ۱۰ درصد از ظرفیت کل کشور، از شبکهٔ برق عراق کاست.

برای حل این بحران چند دهه‌ای، دولت عراق به‌دنبال واردات گاز طبیعی مایع (LNG) از قطر و عمان است، و در عین حال توسعهٔ منابع گاز داخلی را نیز سرعت بخشیده است.

در ماه اوت، مدیران چهار شرکت نفتی چینی که در حال توسعه میادین نفتی عراق هستند اعلام کردند مجموع تولید آن‌ها در این کشور تا حدود سال ۲۰۳۰ به ۵۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. این پروژه‌ها، که توسط مدیران باسابقهٔ بخش دولتی چین هدایت می‌شوند، بر پایهٔ قراردادهای جدیدی پیش می‌روند که زمان‌بندی سریع‌تر، هزینه‌های کمتر و بازده بلندمدت بیشتری را تضمین می‌کند.

غول‌های انرژی غربی نیز سرمایه‌گذاری‌های راهبردی خود در عراق را گسترش می‌دهند. شرکت «توتال انرژی» در حال توسعهٔ پروژهٔ ۲۷ میلیارد دلاری «رتاوی» است و شرکت «بی‌پی» نیز مجوز بازتوسعهٔ میادین نفتی کرکوک را دریافت کرده است.

منبع: کریدل، ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۵
https://english.10mehr.com/washington-blocks-iraqi-imports-of-turkmen-gas-through-iran/