این بار توطیه برضد مردم افغانستان سنگین تر و پیچیده…

نویسنده: مهرالدین مشید سرزمینی امروز به نام  افغانستان هرچند از سده…

اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

مهاجرستیزی آخوندهای ایران و غمنامه بی‌پایان مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید هزاران کیلومتر دور از میهن، میلیون‌ها مهاجر افغانستانی…

آغوش وطن

فریادِ خراسان بزرگ   و   ایران قدیم  رسول پویان   جوزای 1404  در خانـه قـوی باش که…

اعلامیه‌ی سربازِ مکتب دینی – فلسفی “من بیش از این…

هشدار نسبت به نقش حامد کرزی در روند سیاست‌گذاری مهاجرتی اروپا! در…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

(۱) اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

مشاهیر جنبش کارگری، در سوسیال دمکراسی انقلابی

August Bebel(1840-1913) آرام بختیاری آگوست ببل،- در جنبش کارگری آلمان.   آگوست ببل (1913-1840)…

جـنـبـش نـازیـسـم نـو

 " جـنـبـش نـازیـسـم نـو"، کـه بـا نـظـر بـه فـعـلـیـت تـهـدیـدآمـیـز…

آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

«
»

عملکرد ۱۰۰ روزه ترامپ؛ بحرانی برای نظم جهانی

دونالد ترامپ در طول بیش از ۱۰۰ روز فعالیت خود در دومین دوره ریاست‌جمهوری خود سیاست موسوم به «نخست آمریکا» را در دستور کار خود قرار داده است.

ترامپ با سیاست «نخست آمریکا» در حال واژگون کردن نظم جهانی است؛ یک جنگ تعرفه‌ای جهانی بی‌سابقه را آغاز کرده و کمک‌های خارجی را کاهش داده است، متحدان ناتو را تحقیر کرده و در مورد الحاق گرینلند، بازپس‌گیری کانال پاناما و تبدیل کانادا به ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا صحبت کرده است.

در چند ماه گذشته، وی تلاش خود را برای خرید گرینلند احیا کرد، تهدید کرد که کانال پاناما را بازپس می‌گیرد، پیشنهاد کرد که کانادا به پنجاه‎ویکمین ایالت تبدیل شود و نام خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر داد.

در همین حال آسوشیتد پرس به‌تازگی ادعاهایی را درباره خلیج فارس مطرح کرده است؛ این رسانه آمریکایی مدعی شده که ترامپ قصد دارد از نامی مجعول برای خلیج فارس در جریان سفر هفته آینده خود به منطقه استفاده کند.

در روز‌های پر هرج‌ومرج از زمان بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، او سیاست‌های اغلب غیرقابل پیش‌بینی را آغاز کرده است که بخش‌هایی از نظم جهانی مبتنی بر قانون را واژگون کرده است.

اقدام‌های او همراه با این عدم قطعیت، برخی از دولت‌ها را نگران کرده است به‎گونه‌ای که آنها به شیوه‌هایی واکنش نشان می‌دهند که حتی اگر یک رئیس‌جمهور سنتی‌تر در سال ۲۰۲۸ در آمریکا انتخاب شود، لغو آن دشوار خواهد بود.

همه اینها در بحبوحه چیزی است که منتقدان این رئیس‎جمهور جمهوری‌خواه آن را نشانه‌هایی از عقب‌گرد دموکراتیک در داخل آمریکا می‌دانند که نگرانی‌هایی را در خارج از این کشور برانگیخته است.

دنیس راس، مذاکره‌کننده سابق خاورمیانه برای دولت‌های دموکرات و جمهوری‌خواه آمریکا، گفت: آنچه ما شاهد آن هستیم، اختلال بزرگی در امور جهانی است. در حال حاضر هیچ‌کس مطمئن نیست که در مورد آنچه اتفاق می‌افتد یا آنچه در آینده رخ خواهد داد، چه باید بکند.

سیاست‌های ترامپ در خارج از مرز‌های آمریکا

بی‌اعتنایی ترامپ به بازی طبق قوانین در عرصه بین‌المللی نیز مشهود است، جایی که قوانین داخلی محدودیت‌های کمتری بر آنچه یک رئیس‎جمهور آمریکا می‌تواند انجام دهد، اعمال می‌کنند، اما در آنجا موانع بالقوه قوی‌تری برای زیاده‌خواهی وجود دارد، یعنی کشور‌های دیگر.

به گزارش کرایسیس گروپ، دولت جدید آمریکا تمایل دارد آنها را در بهترین حالت مفت‌خور و در بدترین حالت، دشمن دستور کار خود بداند.

به‎نوعی می‌توان گفت که مورد دوم درست است؛ نزدیک‌ترین دوستان واشنگتن در سیستم بین‌المللی قوانین، نهاد‌ها و اتحاد‌هایی را ایجاد و سرمایه‌گذاری کرده‌اند، دولت ترامپ اکنون آنها را مانعی برای پیگیری منافع خود می‌داند.

این امر مانع از تلاش دولت آمریکا نشده است؛ ترامپ در رد ممنوعیت‌های بین‌المللی، در سخنرانی افتتاحیه خود دستور کار توسعه‌طلبانه‌ای را بیان کرد.

وی تهدید کرده است که گرینلند را از دانمارک، متحد ناتو، احتمالا با خشونت بگیرد، همچنین گفته است که آمریکا ممکن است منطقه کانال پاناما را دوباره به کنترل آمریکا درآورد، کانادا را به‌عنوان پنجاه‌و‌یکمین ایالت جذب کند و غزه را تصاحب کند.

در حالی که آمریکا برای از بین بردن اتحاد‌ها و مشارکت‌های امنیتی چند دهه‌ای خود در اروپا و آسیا اقدامی نکرده است، متحدان و شرکای آن نسبت به علائم هشدار دهنده نابینا نیستند.

آنها در حال حاضر در حال بررسی چگونگی جبران یک حفره بالقوه به اندازه آمریکا در مواضع دفاعی خود هستند.

جنگ تعرفه‌ای ترامپ با کشور‌ها

سپس نوبت به تعرفه‌ها می‌رسد؛ تعرفه‌های «روز آزادی» ترامپ نشان‌دهنده خطر بزرگی بود که آمریکا می‌تواند از بازار عظیم خود برای تغییر نظم اقتصادی جهانی استفاده کند.

هنوز مشخص نیست که هدف دقیق آن چیست؛ به نظر می‌رسد اهداف ضعیف بیان شده شامل ایجاد فضایی برای مذاکره در مورد معاملات سیاسی و اقتصادی است که عدم تعادل تجاری را اصلاح کرده و مشاغل را به سواحل آمریکا می‌برد.

حذف مشارکت‌ها و اتحاد‌های قدیمی مبتنی بر ارزش‌ها که از نظر ترامپ پتانسیل آمریکا را محدود کرده‌اند؛ تلاش برای وادار کردن چین برای یک معامله بزرگ احتمالی که در آن ترامپ ممکن است در ازای امتیاز‌های تجاری، امتیاز‌هایی در مورد امنیت آسیا بدهد؛ و ایجاد یک نظم جدید فرا-معامله‌ای که ترامپ معتقد است برای منافع آمریکا مفید خواهد بود.