هر شکستی ما را شکست و هیچ شکستی شکست ما…

نویسنده: مهرالدین مشید با تاسف که تنها ما نسل شکست خورده…

نوروز نبودت

- بیژن باران چه کنم با این همه گل و…

عرفان در مغز

دکتر بیژن باران     لامارک 200 سال پیش گفت: به پذیرش…

نماد های تاریخی- ملی و نقش آن در حفظ هویت…

نور محمد غفوری اشیاء، تصاویر، نشان‌ها، مفاهیم، یا شخصیت‌هایی که نمایانگر…

در دنیای دیجیتالی امروز، انسان‌ها به مراتب آسیب پذیرتر شده…

دیوارها موش دارند و موش‌ها گوش! این مثل یا زبانزد عام…

خالق تروریستهای اسلامی؛ الله است یا امریکا؟

افشاگری جسورانه از ژرفای حقیقت سلیمان کبیر نوری بخش نخست  درین جا می…

چگونه این بار حقانی ها روی آنتن رسانه ها قرار…

نویسنده: مهرالدین مشید از یک خلیفه ی انتحاری تا "امید تغییر"…

شب یلدا 

شب یلدا شبی شور و سرور است  شب تجلیل از مدت…

سجده ی عشق!

امین الله مفکر امینی      2024-21-12! بیا کــــه دل ز تنهایــی به کفیدن…

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد

Immanuel Kant (1724-1804) آرام بختیاری  نیاز انسان عقلگرا به فلسفه انتقادی. کانت (1804-1724.م)،…

حال: زمانست یا هستی؟

بیت: غم فردا، کز غصه دیروز ریزد به هجوم انرژی، کشف زمان…

درختی سرشار از روح حماسی  و جلوه های معبودایی

نویسنده: مهرالدین مشید تک "درخت توت" و دغدغه های شکوهمند خاطره…

کهن میلاد خورشید 

رسول پویان  شـب یلـدا بـه دور صندلی بـسـیار زیبا بود  نشـاط و…

مبانی میتودیک طرح و تدوین اساسنامهٔ سازمانهای مدنی

نور محمد غفوری شاید همه خوانندگان محترم روش تحریر و طُرق…

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت…

نویسنده: مهرالدین مشید ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس…

ریحان می شود

قاضی پشتون باسل حرف  نیکو مرکسان را  قوت  جان میشود قوت جسم…

کهن جنگ تمدن 

رسول پویان  نفـس در سـینۀ فـردا گـره افتاده بازش کن  بـرای خــاطــر…

ترجمه‌ی شعرهایی از بانو روژ حلبچه‌ای

هر گاه که باران،  آسمان چشمانم را در بر می‌گیرد. آن، تکه…

سلام محمد

استاد "سلام محمد" (به کُردی: سەلام موحەمەد) شاعر کُرد، زاده‌ی…

آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان

ویسنده: مهرالدین مشید امروز روستای دشتک پنجشیر و فردا هم دشتک…

«
»

«به ما می گویند دست‌هایمان را مرتب بشوییم، اما با چی؟»

  بنیاد عبدالرحمن برومند
در اواسط فروردین ماه ۱۳۹۹، اعتراضات زندانیان و تلاش آنها برای فرار از چند زندان در ایران، توجه افکار عمومی را به هراس این افراد از ویروس کووید ۱۹ که در کشور بیداد می‌کند، جلب نمود. ترس و اضطراب زندانیان قابل درک است، زیرا حتی تحت بهترین شرایط، باز هم در مقایسه با کل جامعه، زندانیان در مقابل بیماری های مسری آسیب پذیرترند. البته وصفِ “بهترین شرایط”، تحت هیچ عنوان در مورد زندان های ایران صدق نمی کند چرا که در این زندان ها، چهل سال است بهداشت، و حق زندانیان به برخورداری از سلامت، رعایت نشده و در اولویت قرار نگرفته است. ناکارآمدی و ندانم کاری در مدیریت زندان ها، ریشه در این واقعیت دارد که برای سرانِ حکومت ایران، مسئولیتشان در قبال حقوق زندانیان کوچک ترین اهمیتی ندارد. طبق برخی از گزارشات رسیده، ویروس کرونا تا کنون تعدادی از زندانیان و  پرسنل زندان‌ها را مبتلا ساخته است. مقامات ایرانی، مسئولیت ناآرامی‌های زندان‌ها را به گردن شبکه‌های اجتماعی و دنیای خارج از زندان می اندازند و از دستاوردهای خود ابراز رضایت می‌کنند، در حالیکه قصور و مسامحه آنها در حفظ سلامت زندانیان می تواند به از دست رفتن جان هزاران انسان در داخل و خارج زندان ها منجر شود، فاجعه‌ای که ایران می‌تواند و موظف است از بروز آن جلوگیری کند.

قوه قضاییه و دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی در زندانی کردن افراد از خود اشتیاقی نشان می‌دهند که به هیچ عنوان با اندک احترامی که برای تعهدات بین المللی ایران در قبال رفتار با زندانیان (قواعدی که به «اصول نلسون ماندلا» معروف‌اند) قائل‌اند، قابل مقایسه نیست. طبق اظهارات رسمی مقامات ، بیش از ۱۸۰۰ فعل در قوانین این کشور جرم انگاری شده و زندان‌ها همیشه بیش از ظرفیتشان شلوغ‌اند. هیچیک از دولت‌ها، در هیچ دوره‌ای، بودجه لازم برای تامین مخارج زندانیان را، حتی برای تخت خواب و آب گرم و صابون کافی برای شستشو، تخصیص نداده‌اند، چه برسد به غذای مقوی و خدمات پزشکی و درمانی مناسب. قوه قضاییه، هم در مقام صادرکننده احکام زندان عمل می‌کند و هم مسئولیت اداره زندان‌ها را بر عهده دارد. در نبودِ مکانیزم‌های نظارتی مستقل، زندانیانی که حقوقشان توسط دستگاه قضایی پایمال می شود هیچ چاره‌ای ندارند به جز این که شکایت خود را نزد همان دستگاه قضایی ببرند، یعنی همان نهادی که خود، ناقض حقوق آنها است. در نتیجه، این شکایات هم در اکثر موارد نادیده گرفته می‌شود.
“می گویند تا وقتی که وارد زندان‌های یک مملکت نشده‌اید نمی‌توانید یک ملت را حقیقتاً بشناسید. یک ملت را باید نه بر اساس رفتاری که با شهروندان درجه یک دارد، بلکه با رفتاری که با فرودستان می‌کند، قضاوت کرد.”
نلسون ماندلا
سالهاست که سازمان های ایرانی و بین المللی حقوق بشر، از جمله بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران (بنیاد برومند)، نگرانی‌ عمیق خود را از وضعیت غیراستاندارد زندان‌ها و قوانین جزایی ایران، که حقوق بشری شهروندان را نقض و منجر به ازدحام بیش از حد در زندان‌ها می شود، ابراز می نمایند. از زمانی که ایران در اسفند ماه به حضور ویروس کووید ۱۹ در کشور اذعان نمود، این سازمان‌ها و گروه‌ها از مقامات ایرانی خواسته‌اند که همگام و بر اساس تعهدات بین المللی خود، اقداماتی به منظور حفاظت از زندانیان در مقابل این ویروس به عمل آورند. از آن زمان تا کنون، قوه قضاییه ده‌ها هزار زندانی (بنا به اظهارات رسمی مقامات، حدوداً ۱۰۰۰۰۰ زندانی) را آزاد کرده و دستورالعمل‌هایی نیز جهت پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در زندان‌های پرجمعیت ایران، صادر کرده است. با این حال، تحقیقات بنیاد برومند و شهادت منابع مطلع و شهود عینی که در گزارش جدیدش گردآوری کرده، موید آن است که اقدامات پیشگیرانه دستگاه قضایی به طور دقیق و یکدست در زندانها به اجرا در نیامده است.  وضعیت فعلی زندان‌های ایران به شدت نگران کننده است. اگر زندانیان سر به شورش گذاشتند یا سعی کردند از زندان فرار کنند حتی به قیمت جانشان – ده‌ها تن از آنان در خلال تیراندازی‌ها مجروح یا کشته شدند – به این علت است که جانشان واقعا در خطری جدی است. پرسنل زندان‌ها و زندانبانان هم در خطر‌اند و در بیم و اضطراب به سر می برند.

ایران، همچون تمامی دیگر کشورهای جهان، در بحبوحه تلاش برای مبارزه با این پاندمی است. ایران با فشار ناشی از تحریم ها نیز روبرو است. دکتر رویا برومند، مدیر اجرایی بنیاد برومند می گوید: “با این حال، کمبود صابون و دیگر مواد شوینده و ضدعفونی کننده، یا کافی نبودن مراقبت‌های پزشکی و درمانی، ربطی به مشکلات اقتصادی کنونی ایران ندارد. این واقعیت که زندانیانی که باید آزاد شوند و یا زندانیانی که اساساً نباید در زندان باشند، هنوز در حبس به سر می برند، هم معلول معضلات اقتصادی نیست.” جان هزاران نفر در داخل زندان‌ها و در جوامع پیرامون آنها در خطر است. جامعه بین المللی باید ایران را در قبال نقض تعهدات خود در رفتار با زندانیان پاسخگو نماید و از دولت بخواهد در تخصیص بودجه کشور، به جان و حقوق زندانیان اولویت دهد و اجازه ندهد مقامات ایرانی، گناهِ چهل سال بی توجهی و فقدان شفافیت در دستگاه قضایی را به گردن تحریم‌ها بیندازند. جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در زندان‌ها امری اضطراری و شدنی است، اما انجام آن، مستلزم داشتن منطق، دلسوزی، و از همه مهم تر، اراده سیاسی است.