دولت پدیده عقلی – تحلیل موردی حمله پاکستان در ولایت پکتیکا

دولت پدیده قوم و یا دینی مطلق نیست. و دین…

هر شکستی ما را شکست و هیچ شکستی شکست ما…

نویسنده: مهرالدین مشید با تاسف که تنها ما نسل شکست خورده…

نوروز نبودت

- بیژن باران چه کنم با این همه گل و…

عرفان در مغز

دکتر بیژن باران     لامارک 200 سال پیش گفت: به پذیرش…

نماد های تاریخی- ملی و نقش آن در حفظ هویت…

نور محمد غفوری اشیاء، تصاویر، نشان‌ها، مفاهیم، یا شخصیت‌هایی که نمایانگر…

در دنیای دیجیتالی امروز، انسان‌ها به مراتب آسیب پذیرتر شده…

دیوارها موش دارند و موش‌ها گوش! این مثل یا زبانزد عام…

خالق تروریستهای اسلامی؛ الله است یا امریکا؟

افشاگری جسورانه از ژرفای حقیقت سلیمان کبیر نوری بخش نخست  درین جا می…

چگونه این بار حقانی ها روی آنتن رسانه ها قرار…

نویسنده: مهرالدین مشید از یک خلیفه ی انتحاری تا "امید تغییر"…

شب یلدا 

شب یلدا شبی شور و سرور است  شب تجلیل از مدت…

سجده ی عشق!

امین الله مفکر امینی      2024-21-12! بیا کــــه دل ز تنهایــی به کفیدن…

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد

Immanuel Kant (1724-1804) آرام بختیاری  نیاز انسان عقلگرا به فلسفه انتقادی. کانت (1804-1724.م)،…

حال: زمانست یا هستی؟

بیت: غم فردا، کز غصه دیروز ریزد به هجوم انرژی، کشف زمان…

درختی سرشار از روح حماسی  و جلوه های معبودایی

نویسنده: مهرالدین مشید تک "درخت توت" و دغدغه های شکوهمند خاطره…

کهن میلاد خورشید 

رسول پویان  شـب یلـدا بـه دور صندلی بـسـیار زیبا بود  نشـاط و…

مبانی میتودیک طرح و تدوین اساسنامهٔ سازمانهای مدنی

نور محمد غفوری شاید همه خوانندگان محترم روش تحریر و طُرق…

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت…

نویسنده: مهرالدین مشید ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس…

ریحان می شود

قاضی پشتون باسل حرف  نیکو مرکسان را  قوت  جان میشود قوت جسم…

کهن جنگ تمدن 

رسول پویان  نفـس در سـینۀ فـردا گـره افتاده بازش کن  بـرای خــاطــر…

ترجمه‌ی شعرهایی از بانو روژ حلبچه‌ای

هر گاه که باران،  آسمان چشمانم را در بر می‌گیرد. آن، تکه…

سلام محمد

استاد "سلام محمد" (به کُردی: سەلام موحەمەد) شاعر کُرد، زاده‌ی…

«
»

حرکتهای جمعی و قاطع مدنی ، موثرترین راه مبارزه در برابر ناامنی و فساد روزافزون

نوشته ی : اسماعیل فروغی

آیا دولتمردان افغانستان چگونه میتوانند بازهم برسرمنا فع گروهی و تنظیمی شان چانه بزنند ، زمانیکه شنیدند تنها در ماه نوامبر سال 2014 یعنی نخستین ماه حکمروایی گویا دولت وحدت ملی 782 هموطن شان طی 152 حمله ی انتحاری بقتل رسیده اند ؟
من در حیرتم که چگونه میتوانند این به اصطلاح رهبران دولت وحدت ملی ، در حضور مردم و درمقابل دوربین های رسانه های گروهی ، شادمانه بایستند و بد تر از همه ، شوخیهای بی مزه سربدهند و بخندند .
و بازهم حیرانم ازاین که ، فرهنگیان عزیز ، جامعه ی مدنی و در کل اقشار و گروههای روشن و آگاه جامعه ی ما ؛ چگونه توانسته اند اینهمه کشتار ، بیعدالتی ، مظالم و مسخره بازیهای سیاستبازان سنگدل را با بیحالی و بی تفاوتی تماشا کنند و صرفاً با نشر نابسامانیها و حضورنمایشی در برنامه های تلویزیونی زیر نام آگاه سیاسی ، بسنده کنند .
من نمیخواهم از خیزش عمومی دربرابر جنگ ــ در برابر عاملان اصلی جنگ ، عاملان اصلی فساد و بیعدالتی ، یا در مورد خود ارادیت و حق طلبی سخن بگویم تا مبادا ناروایی های انقلابهای سرخ و سبز را بیاد آوریم ؛ اما به روشنی و با صمیمیت میخواهم از کارآیی وتوانایی قوه ی فشار اراده های جمعی بگویم . میخواهم از تصامیم و عملکرد های جدی و قاطع مردمی هم در برابر مخالفان مسلح دولت افغانستان بگویم و هم در برابر فساد ، بیعدالتی و نابسامانیهای رو به گسترش در درون دولت و دولتمداران افغانستان .
حقایق تلخ نشان میدهد که کم کم کارد به استخوان نزدیک شده است . نا امنی و فساد در کشور بیداد میکند . فقر، بیکاری و بیخانه گی مردم را به ستوه آورده و در مقابل هر روز دایره ی خبیثه ی مولتی میلیونرهاییکه از راه های غیر قانونی چون غصب زمین ، تجارت و قاچاق مواد مخدر و رشوه و فساد به تعداد شان افزوده میشود ، بزرگتر و گسترده تر میگردد . همه میدانیم که از برکت کارنابخردانه و سودجویانه ی دولتمردان افغانستان طی سیزده سال اخیر، کشور ما درناامنی ، کشت و قاچاق مواد مخدر و فساد ، بالا ترین رتبه ها را بدست آورده است ؛ اما تاهنوز هیچ سازمان ، حزب ، تنظیم ، اتحادیه یا گروهی قاطعانه در برابر آنان قرار نگرفته و با براه انداختن حرکتهای مدنی جمعی و موثر مانع ادامه ی فعالیتهای سودجویانه و نابخردانه ی آنان نگردیده است . درست در چنین وضعیتی ، آیا زمان آن فرا نرسیده است که کم ازکم مردمان آگاه ما در برابر خرابکاران و جنگ افروزان ، در برابرنابسامانیها و فساد گسترده در دولت که عوامل عمده ی جنگ هم در درون آن نهفته است ، کنشهای جدی و سازنده ی جمعی انجام بدهند ؟
آیا زمان آن فرا نرسیده است تا با براه انداختن حرکتهای مدنی و مسالمت آمیز جمعی ، بگونه ی نمونه 🙁 تصمیم جمعی و قاطع همه ژورنالیستان بخاطر عدم نشر اخبار دولتی تا دستیابی به هدف مشخصی ، مثلاً تشکیل کابینه ی جدید ) ؛ از قوه ی فشاری که در اختیار ماست ، استفاده ی اصولی نماییم ؟
به باورمن زمان آن فرا رسیده است و اگر فرهنگیان و روشنگران جامعه ، به توانایی های بالقوه ی خود پی نبرده ، همچنان با بیتفاوتی ازکنار قضایای کلان وطنی و ملی عبور نمایند ؛ بازهم فرصتهای طلایی از دست ما خواهد رفت و ما هم همانند حاکمان غیر مسوول و فاسد ، در برابر تاریخ پاسخگو خواهیم بود .
بخاطر همیاری با جامعه ی مدنی ، اتحادیه ها و سازمانهای فرهنگی و ملی کشور ،خوب است تا هر هموطن و هر فرهنگی فرهیخته ی ما در مورد راهکارهای موثر و قاطع مدنی و مسالمت آمیز اندیشیده ، آنرا در اختیار سازمانهای مدنی و فرهنگی شان قرار بدهند . و از آنان بخواهند تا با براه انداختن تصامیم جمعی و قاطع ، از نا امنی و جنگ و از نابسامانیها و فساد گسترده جلوگیری نمایند .
دسامبر سال 2014