جمهوریت در افغانستان؛ پروژهٔ گذار یا قربانی فساد و بی‌کفایتی…

نویسنده: مهرالدین مشید زوال جمهوریت؛ پروژه های زیربنایی و بازی های…

ژان پل سارتر

دی فرانسوي فیلسوف، ډرامه لیکونکی، ناول او رومان لیکونکی، ژوند…

پسا مدرنیسم؛ حامی عوام، منتقد نخبگان. 

postmodernism. آرام بختیاری  پست مدرنیسم؛ نه آتش به اختیار، و نه حیدر…

واژه های آریه ،آریا، ایرانمویجه و آریانا در بازار لیلام…

نوشته : دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها  برخی …

 جشن نوروز در گذرگاه تاریخ

نوشته : داکتر حمیدالله مفید واژه نوروز را آریایی های باستانی…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اخلاقي معیارونه

 نور محمد غفوری پیلامه د تلویزیوني سیاسي بحثونو په اړه مې مخکې…

از هیولای ساخته‌شده تا دشمن مقدس؛ روایت قدرت از تروریسم

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم سایه ای که قدرت ها می سازند…

رايحه

دوم حمل ١٤٠٤ خورشيدىفکر تو زیبنده ‌‌‌‌‌‌ی دل‌ها شدهوسوسه…

بخاطر محکمه عاملان جنایات جنگی و ضد بشری تجاوز نظامی…

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

از شکست دکترین عمق استراتژیک تا طلوع رقابت نیابتی هند

نویسنده: مهرالدین مشید شکست عمق استراتژیک  و جنایات نظامیان تروریست پرور افغانستان…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اهمیت

نور محمد غفوری مقدمه:د تلویزیونی سیاسی بحثونو په ماهیت مو په…

تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

«
»

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز بین‌المللی زن

هشتم مارچ، روز جهانی همبسته‌گی و مبارزهٔ زنان، یادآور تاریخ پرفرازونشیبِ مبارزاتی ‌است که با فریاد عدالت‌خواهیِ کارگران زن در آغاز سدهٔ بیستم رقم خورد؛ روزی که با الهام از مبارزاتِ زنان کمونیست و پیش‌تازیِ چهره هایی چون کلارا زتکین، به نمادِ ایستاده‌گی در برابر ستمِ جنسیتی و طبقاتی بدل شد. امروز نیز در شرایطی به استقبال این روز می‌رویم که جهان، بیش از هر زمان دیگر، با بحران‌هایی عمیق و درهم‌تنیده روبه‌رو ‌است.

سرمایه‌داری جهانی در بحرانی ساختاری و ژرف فرو رفته است؛ بحرانی که با تعمیق فقر، گسترش نابرابری، بی‌ثباتی اقتصادی، تورمِ افسارگسیخته، بی‌کاریِ فزاینده، تحمیل سیاست‌های ریاضتی و نابودی دستاوردهای اجتماعی همراه شده است. تقابل قدرت‌های بزرگِ هژمون و رقابت بر سر بازتقسیم مناطق نفوذ، جهان را در آستانهٔ تنش‌ها و جنگ‌هایی ویرانگر دیگر قرار داده است. افولِ قدرتِ بلامنازع اقتصادی آمریکا و تلاشِ آن برای مهارِ چین و روسیه، و هم‌پا با آن تلاش قدرت حاکمۀ اسرائیل برای تبدیل شدن به قدرت هژمون خاورمیانه، منطقه را به انبار باروتی تبدیل کرده که هزینهٔ آن را غیرنظامیان، به‌ویژه زنان و کودکان با زنده‌گی شان، می‌پردازند. رقابت بر سر منابع، به ویژه انرژی و مواد معدنی استراتژیک، نه تنها صلح را به مخاطره انداخته، بلکه خشونتِ ساختاری علیه زنان را در مناطق بحرانی همچون افغانستان، اوکراین، فلسطین (غزه)، سوریه، هاییتی، کنگو و سودان تشدید کرده است.

در افغانستان، زیر حاکمیت امارت اسلامیِ سرمایه، زنان به‌گونه‌یی سیستماتیک از عرصه‌های آموزش، کار و حضور اجتماعی رانده شده‌اند. منعِ تحصیل دختران، بسته شدنِ درهای دانشگاه‌ها و ادارات به روی زنان، تحمیل محدودیت‌های سخت بر رفت‌وآمد و پوشش، رسمیت‌یافتنِ قوانینِ عصرحجری جزای اسلامی، مشروع دانستنِ برده‌داری و رواج هنجارهای قرون‌وسطایی، جامعه را به طرز هولناکی به عقب رانده است. بی‌کاریِ گسترده، فقر، فروپاشی اقتصادی، جهل و استبداد مذهبی با چاشنیِ ناسیونالیسم قومی، شکاف‌ها و بی‌عدالتی‌ها را ژرف‌تر ساخته است. علاوه بر آن، مصایب ناشی از جنگ ارتجاعی میان امارت اسلامی سرمایه و دولت مرتجع پاکستان نیز از مردم کارگر، فرودست و محروم، به‌ویژه زنان، قربانی می‌گیرد. این وضعیت نه تنها نقض آشکار حقوق انسانی زنان، که ضربۀ مهلک بر پیکرِ تمامی جامعه است.

همزمان با جنگ و بحران انسانی در افغانستان، امروزه جنگ فراگیر دیگری، ایران و منطقه را به آتش کشیده است. تقابل میان قدرت امپریالیستی آمریکا و متحد آن دولت فاشیستی اسرائیل با جمهوری اسلامیِ سرمایه در ایران به خطرناک‌ترین مرحلهٔ خود رسیده است. از یک سو، سرکوبِ خونین اعتراضات مردمی و کشتار هزاران معترض به فقر، فلاکت و استبداد توسط حکومتِ جنایتکارِ اسلامی؛ و از سوی دیگر، قدرتِ امپریالیستی آمریکا و دولتِ فاشیست اسرائیل پس از کوبیدن مداوم بر طبل جنگ و میلیتاریسم در هفته‌های پسین، به تاریخ 9 حوت/اسفند (28 فبروری) عملاً دست به حملۀ مرگبار نظامی به ایران زدند؛ جنگ جاری دو طرف این منازعۀ خونین خطری جدی برای صلح و امنیت مردم ایران، منطقه و جهان به شمار می‌رود. رژیم جمهوری اسلامیِ سرمایه، در تمام دورانِ حاکمیتِ نکبت‌بارش، با سرکوب کارگران و زنان، اعدام‌های خیابانی و فقرِ تحمیلی، امنیت و جان مردم ایران را قربانیِ جاه‌طلبی‌های ایدئولوژیک و نظامی خود کرده است. در جنگی جاری، نخستین و بیشترین قربانیان جنگ، بدون شک طبقات و اقشارفرودست به‌ویژه طبقۀ کارگر ، زنان و کودکان اند؛ کشتار 175 تن از کودکان دانش‌آموز دختر در میناب، فقط یک نمونه از جنایتی جنگی‌یی است که در اثر آن تا این دم، زنان و کودکان قربانی شده اند. جنگ، جدال و بربریت جاری باعث خانه‌خرابی، محرومیت، فقر و آواره‌گی هرچه بیشتر برده‌گان مزدی، اقشار و لایه های فرودست و محروم جامعه خواهد شد.

در سایهٔ بحران‌های اقتصادی، جنگ و فروپاشی اجتماعی، این نیروهای مذهبی، ناسیونالیستی و شبه‌فاشیستی هستند که میدان‌دار می‌شوند. این جریان‌ها با بهره‌برداری از ناامیدیِ و سرخورده‌گی توده‌ها، پروژهٔ زن‌ستیزی را در لباس «حفظ ارزش‌ها» یا «مقاومت در برابر غرب» پیش می‌برند. گسترشِ این ایدئولوژی‌ها که نمونهٔ بارز آن در سیاست‌های امارت اسلامیِ طالبان و قوانین تبعیض‌آمیز در جمهوری اسلامی ایران دیده می‌شود، بزرگترین مانع بر سر راه آزادی و برابری است.

هشتم مارچ تنها یک روزِ نمادین نیست؛ فراخوانی است برای اعتراض علیه تمام اشکالِ سلطه، استثمار و تبعیض؛ و کوششی برای سازمان‌یابی به منظور نابودیِ مناسبات سرمایه‌دارانه‌یی که تبعیض، ستم و آپارتاید جنسیتی در آن تولید و بازتولید می‌شود. 

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان خواستارِ سرنگونیِ نظام کارمزدی و نظام‌های مبتنی بر آپارتاید جنسیتی، پایان دادن به مداخلات قدرت‌های امپریالیستی بوده و از مبارزات زنان برای آزادی، برابری و رفاه قاطعانه حمایت و پشتیبانی می‌نماید. ما بر این باوریم که رهاییِ زنان و رفعِ تبعیض و ستمِ جنسی،  از رهاییِ تمامی جامعه از سلطهٔ استبداد، بنیادگرایی، سرمایه‌داری و جنگ‌افروزی جدایی ‌ناپذیر است. مبارزه برای برابری جنسیتی، عدالت اجتماعی و سازمان‌دهیِ جامعه‌یی درخور و شایستهٔ انسان امروز، بدون سازمان‌یابی، آگاهیِ طبقاتی، ترسیم چشم‌اندازی روشن و انقلاب اجتماعی، ممکن و میسّر نیست.

زنده باد همبسته‌گیِ زنان جهان!

زنده باد  آزادی، برابری و عدالت اجتماعی!

نه به آپارتاید جنسیتی!

نابود باد مردسالاری!

نه به جنگ و سلطه‌گری!

زنده باد سوسیالیسم!

شورای مرکزی سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

13 حوت/ اسفند 1404 ؛ 4 مارچ 2026