دونالد ترامپ – پرسش ها و چالش ها
نوشته ی : اسماعیل فروغی
فردا بیستم جنوری سال 2025 ، دونالد ترامپ این جالب ترین ، خبرسازترین و پیرترین رییس جمهورمنتخب مردم امریکا ، وارد کاخ سفید خواهد شد . دونالد ترامپ که با عبورازهفت خوان رستم بشمول اتهامات سخت قضایی – جرمی – جنایی علیه وی و بعداً نجات از ترور نافرجام ، فردا در برابرملت امریکا بازهم برای دومین بار از تعهد به صلح جهانی و تامین رفاه بیشتر برای مردم اش خواهد گفت و شعار ” امریکا – نخست ، امریکا بزرگتر ازهمه ” را دوباره تکرار خواهد کرد .
اظهارات غوغابرانگیزدونالد ترامپ که همواره بسیاری مردم جهان را شگفت زده ، برخی را خوشحال وعده ی زیادی را نگران کرده است ، بازار گرم حدس و گمان های بعضاً قرین به حقیقت را هم ، گرم و گرم تر کرده ، پرسش هایی ازین دست را به وجود آورده است که :
ــ آیا آقای ترامپ قادرخواهد شد تا به آن وعده ی چالش زا اش جامه ی عمل بپوشاند که گفته بود جنگ اوکراین را با یک تلفن و فقط در مدت بیست و چهار ساعت به پایان خواهد رساند ؟
ــ آیا ایشان می توانند امریکای غرق در قرض را از گورستان تلخ و تاریخی قرضداری اش بیرون کشیده ، آن کشور را دربرابر قدرت های بزرگ نوظهوراقتصادی – تجاری جهان به رقابتهای سالم آماده سازد ؟ ( حجم بدهی دولت ایالات متحده ی امریکا براساس داده های وزارت خزانه داری آن کشور تا پایان دسامبر سال 2024 به 36.1 تریلیون دالررسیده است. که به این حساب دولت امریکا قرضدارترین دولت جهان می باشد . ).
ــ آیا ترامپ می تواند نگرانی های جدی اروپاییان این متحدان قدرتمند امریکا را مبنی برتقلیل کمکهای مالی برای ناتو وبالا بردن مالیات و تعرفه ها علیه اموال وارداتی آنان برای امریکا ، برطرف نماید ؟
ــ آیا دونالد ترامپ واقعاً خواهان لغو سازمان نظامی ناتو است هرگاه اروپاییان شرایط اش را نپذیرند ؟
ــ آیا آقای ترامپ با مسأله ی مهاجرین با همان شدت برخورد کرده ، میلیون های مهاجرغیر قانونی را از امریکا بیرون خواهد ریخت ؟
و بالاخره آیا آقای ترامپ آگاهانه دست به ایجاد یک ” الیگارشی خطرناک ” زده است و یا چطور ؟ اگرایشان آگاهانه می خواهند ازاتحاد میلیاردران حکومت بسازند ، آیا ایجاد این الیگارشی مالی نوظهور ، دیموکراسی نام دار امریکایی را بدنام تر از پیش نخواهد نمود ؟
وبه همینگونه پرسش های بسیارو بی شماردیگر ….
درباره ی اتحاد میلیاردران درحکومت دونالد ترامپ ، آقای جوبایدن هم طی سخنرانی خداحافظی اش از تمرکز قدرت دردستان عده ای میلیاردرثروتمند ، هشدارداده ، ظهورگروه الیگارشی تازه واتحاد سردمداران رسانه های قدرتمند اجتماعی چون ترود ، ایکس ، متا ، فیسبوک ، واتس اپ وغیره را برای امریکا خطرناک و تهدید کننده ی دیموکراسی در آن کشور دانسته است .
به هرحال آقای ترامپ که بازگرداندن توانایی های قبلی امریکا را در سرخط اهداف خویش قرارداده است ، باید دانسته باشد که دست یافتن به این مأمول بزرگ دیگر نه از راه ایجاد جنگها و تنش ها درنقاط مختلف جهان بلکه تنها از راه تقویت اقتصاد و ظرفیت های بزرگ اقتصادی امریکا میسراست و بس .
دیگر نه آفریقا جنگ می خواهد ، نه آسیا و نه هم اروپا …
فروغی