طاق ظفر و منار معارف (شیر دروازه) پغمان – یادگار…

پس از به‌دست آمدن استقلال افغانستان در سال ۱۹۱۹م (۱۲۹۸…

پیشرفت های شگفت انگیز فناوری و چالش ها و خطر…

نویسنده: مهرالدین مشید رهایی یا زوال؛ فناوری و چالش‌های نوین جامعه…

استقلال و آزادی

عبدالصمد ازهر از ۲۸ اسد تا ۲۴ اسد هر روز، هر ماه…

وقتیکه تبصره وتحلیل از جمهوریت می نماید دقت کامل داشته…

در این روز ها تحلیل های سیاسی پیرامون سقوط ویا…

کمند غزل

رسول پویان غـزال غـزل ار کمند افکند دل شرزه شیران ببند افکند ز…

فروپاشی شرم آور در اوجی از فساد و خیانت  و…

نویسنده: مهرالدین مشید بازخوانی یک سقوط و روایت های دردناک آن  ۱۵…

ردپای خراب‌کاری آلمان برای کشور ما و حمایت از فروپاشی…

ره‌بران طالبان خواهان پناهنده شدن به آلمان بودند. مولوی دلاور…

اسباب و عوامل سقوط جمهوری تحت اشغال

ماه اسد ماه به زانو در آمدن دو قدرت امپریالیستی…

فراخوان بخاطر انفاذ قانون اساسی

بنام خداوند حق و عدالت بدون پرداختن به چگونگی سقوط سومین…

تقدیم به روح ببرک کارمل، آن کوه اندیشه و خرد…

رفیق کارمل گرامی:  ما آن‌‌چه را فرمودید، انجام دادیم:  درس بخوان= خواندیم  کارکن=…

اسدالله بلهار جلالزي

 له نوښتګر کیسه لیکونکي، څېړونکي، ژباړونکي، تکړه ادیب او ژورنالیست…

چهارساله گی حاکمیت طالبان

نوشته ی : اسماعیل فروغی      امروز پانزدهم اگست 2025 ،…

آخرین نگاه و آخرین لبخند؛ جرقه ای سوزنده و بغضی…

نویسنده: مهرالدین مشید سنگ صبور من! خدا‌ نگهدارت؛ روایت یک سفر…

افغانستان د نړۍ په شطرنج کې یوه ډېره مهمه مهره!

حميدالله بسيا په نړیوال سیاست کې هر هېواد د شطرنج یوه…

چرا افلاتون پیامبر نشد ؟

platon (428-347 v.ch) آرام بختیاری غربی ها فیلسوف ساختند، شرقی ها، پیغمبر…

سوز وگداز!

امین الله مفکر امینی  2025-11-08! سوزوگدازِعشق،سوزد جسم وجانـــــــم زگٌدازیکه است بســـوز،روح وروانــــم ای اهلِ…

رسول همذاتوف

رسول همذاتوف (آواری: ХӀамзатил Расул؛ ۸ سپتامبر ۱۹۲۳ – ۳ نوامبر ۲۰۰۳) شاعر اهل اتحاد…

دنباله‌ی مانی‌فی‌ستِ مکتبِ دینی فلسفی من بیش از این نه…

خیلی متأسفیم برای بسیاری‌ها که دانش‌کستری را تنها با شنیدن…

افغانستان در پرتگاۀ مثلث جدال‌های قومی، تروریسم طالبانی و رقابت‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید وقتی قومیت سلاح می‌شود، ترور حکومت می‌کند و…

غزۀ خونین

غـزه که جهـنـم زمین گردیدست از کینۀ شـیطـان لعین گردیدست درقحطی دایمی…

«
»

توافق امریکا با طالبان

                                                 نوشته ی : فروغی

        قرار معلوم بزودی توافقات پشت پرده میان زلمی خلیلزاد و گروه دهشت افگن طالبان برملا خواهد شد .

        این توافقات که باگذشتاندن ازهفت خان ( خوان ) رستم ، خیلی بزرگ ، با اهمیت و پیچیده تبلیغ شده است ، نه بسیار پیچیده است و نه بسیار بزرگ و با اهمیت .

        وقتی رییس جمهور و وزیرخارجه ی امریکا میگویند ، توافق با طالبان به معنای پایان جنگ در افغانستان نیست ، به خودی خود کم اهمیتی آن هویدا میگردد .

        و زمانی که امریکاییان درهفت دور مذاکرات فقط روی جدول خروج نظامیان امریکایی و تعهد طالبان مبنی بر جلوگیری از حملات تروریستی از افغانستان علیه امریکا پافشاری نموده ، خروج نظامیان شان را مشروط به این تعهد میدانند  ؛ عدم پیچیده گی این مذاکرات نیز روشن میشود .

       هرچند پیشبینی حوادثِ بغرنج آینده دشوار است ؛ اما واضحاً معامله و سازش در قطر ، طالبان را از نظر سیاسی تقویت بیشتر نموده ، زمینه ی بازگشت دوباره ی آنان را به قدرت مساعد تر می‌گرداند . و شکی هم وجودندارد که دوطرف در رابطه به چگونه گی مدغم شدن طالبان در قدرت و شاید حتا تشکیل حکومت موقت هم به تفاهم رسیده باشند .

        اینکه سرنوشت رییس جمهور و رییس اجراییه چگونه رقم خورده و چه کسی در رأس قدرت قرار خواهد گرفت هنوز معلوم نیست .

       موضعگیری قاطع هندوستان ، روسیه و تا حدودی هم ایران در قبال حکومت مشترک یا موقت ، میتواند نقش بزرگ و با اهمیتی در قبال مسأله حکومت موقت و انتخابات ریاست جمهوری افغانستان داشته باشد . زیرا نه روسیه ، نه هندوستان و نه ایران ، هیچکدام طرفدار برقراری کامل امارت اسلامی درافغانستان نیستند .

        قراین این را نیز نشان میدهد که امریکا ازافغانستان پا پس خواهد کشید ؛ اما همانگونه که رییس جمهور ترامپ گفته است جای سربازان شان را  نیروهای قوی اطلاعاتی – استخباراتی خواهند گرفت .

        فراموش نکنیم که در چنین وضعیت ناهنجار اتفاقات غیرقابل پیشبینی را هم نمیتوانیم از نظر دور نگه داریم .

        گروههای جهادی – تنظیمی چون جمعیت اسلامی ، شورای نظار ، حزب اسلامی ، وحدت اسلامی ، اتحاد اسلامی و جنبش اسلامی که میانه ی خوبی با طالبان ندارند ، و مردم افغانستان که همه از دایره ی سازش و معامله با طالبان دور مانده اند ، میتوانند در زیر چتر حمایتی قدرتهای خارجی چالش های جدیدی را به وجود آورند که به رنج و عذاب مردم افزوده شود .

       ترس از آن وجود دارد که مذاکرات سری و معامله های پشت پرده ی امریکا با طالبان و حامیان پاکستانی – قطری – سعودی آنان ، تعادل قدرت در افغانستان را بیشتر برهم زده ، سبب بی سروسامانی های بیشترو حتا درگیری های داخلی ویرانگرتر در کشورگردد .

      روزهای آینده شاهد اتفاقات بیشتر خواهیم بود که ما را در تحلیل حوادث کمک بیشتر خواهد نمود .