توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

طالبان؛ پیامد فساد ساختاری و سازمان یافته حکومت‌های کرزی و…

نویسننده: مهرالدین مشید از امید تا انحطاط؛ فساد ساختاری و بازگشت…

قلۀ پیروزی

از قلـب خراسـان کهـن آمده ام با یعـقوب لیث و تهمتن…

بخاطر انفاذ قانون اساسی به مثابه شاه کلید نجات افغانستان

اعلامیه و فراخوان ملی بنام خداوند حق و عدالت با اتکا بر…

 لیبرالیسم، جنبش روشنگری، و نبوغ جان لاک

john locke (1632- 1704) آرام بختیاری جان لاک ؛ آغاز تئوری تقسیم…

از ترور میر اکبر خیبر تا کودتای ثور؛ بهای سنگین…

نویسننده: مهرالدین مشید تروریکه هنوز هم مردم افغانستان بهای آن را…

با عاشقان وعارفان همصحبت!

امین الله مفکر امینی                     2026-19-04! دل منــــــور میکـــند صحبت بـــا اهلـی عشق…

اهمیت و ضرورت آسیب شناسی تاریخی ، برای امروز و فردا های…

نوشته از بصیر دهزاد   این  مقاله که در کنفرانس علمی انجمن سراسری حقوقدانان…

داستایفسکی شوروی: داستایفسکی در فرهنگ، ایدئولوژی و فلسفه شوروی

 برگردان . رحیم کاکایی سه گفتار در واکاوی جایگاه داستایفسکی، نویسنده…

در مرز سایه و روشنایی انسان

 « از عشق تا خشونت ؛ سفربه درون انسان » تهیه…

نظم نوین

رسول پویان سازش به دشمنان وحشی ننگ است افـتــادن پا بـه پنجـۀ…

از  روح الله خمینی تا هبت الله؛ دو گلوله، دو…

نویسنده: مهرالدین مشید هبت الله گلوله ای از اعماق تاریخ؛ اما…

اولادی مبارزِ وطن!

امین الله مفکر امینی                    2026-13-04! بــی بنیاد میگردد پایه های ظلم وستـــم…

بلز پاسکال

هغه فرانسوی فیلسوف، اختراع کونکی، ریاضی پوه، فزیک پوه، الهیات…

مذاکرات هیئت های افغانستان

و پاکستان با پا در میانی چین یک روز قبل از…

افغانستان در آجندای مذاکرات اسلام آباد

عبدالصمد ازهر                …

شماره یکم سال بیست و نهم گاهنامه محبت

شماره یکم سال بیست و نهم گاهنامه محبت نشر شد 

رنه ډکارت

دی د پنځلسمې پېړۍ یو فرانسوي فیلسوف، ریاضی پوه، فزیک…

ماکسیم گورکی

برگردان. رحیم کاکایی نویسنده‌ی کلاسیک ادبیات روسیه و شوروی، نویسنده‌ی برجسته‌ی…

«
»

۲۰ سال پس از دروغ بزرگ کالین پاول

۲۰ سال پس از دروغ بزرگ کالین پاول

۲۰ سال قبل در چنین روزی کالین پاول وزیر خارجه وقت آمریکا در صحن سازمان ملل در مقابل ده‌ها مقام ارشد و میلیون‌ها بیننده تلویزیونی از سراسر جهان، دروغ‌های بزرگی سرهم کرد تا بتواند زمینه حمله نظامی ایالات متحده به عراق را فراهم آورد.

وزیر امور خارجه دولت بوش جنگ طلب در آمریکا روز ۵ فوریه سال ۲۰۰۳ (۱۶ بهمن ۱۳۸۱) در جریان یک جلسه ۷۶ دقیقه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل که به صورت زنده برای میلیون‌ها بیننده پخش می‌شد، مدعی شد که واشنگتن شواهدی دارد مبنی براینکه صدام دیکتاتور عراق به صورت مخفیانه سلاح کشتار جمعی می‌سازد.

پاول دقیقا این سخنان را به زبان آورد: “همکاران من، هر صحبتی که من امروز مطرح می‌کنم مورد تایید منابع هستند. این‌ها ادعا نیستند. آنچه ما به شما می‌دهیم حقایق و نتایج مبتنی بر اطلاعات است”.

پاول برای صحه گذاشتن بر ادعاهای خود، تصاویر ماهواره‌ای، فایل‌های صوتی مکالمات بین سربازهای عراقی و حتی یک کپسول کوچک پودر سفید را نشان داد که به عنوان نمادی از برنامه تسلیحاتی بغداد بود. در نگاه اول، شواهد هم دقیق و هم تامل برانگیز به نظر می رسید.

اما فقط یک مشکل کاملا مشهود وجود داشت؛ هیچکدام از آنها حقیقت نداشت. تصاویر ماهواره‌ای آنچه پاول ادعا می‌کرد را نشان نمی‌داد، درحالیکه فایل‌های صوتی هم دستکاری شده بودند. بیش از ۷۰ مورد بازرسی سازمان ملل در عراق طی سال‌های قبل، هیچ شواهدی از اینکه بغداد تسلیحات شیمیایی، هسته‌ای یا بیولوژیکی می‌سازد پیدا نکرده بود. حتی پس از حمله آمریکا در مارس ۲۰۰۳ (اسفند ۱۳۸۱) به عراق، کاخ سفید هم مجبور به تایید این شد که عراق سلاح کشتار جمعی در اختیار ندارد.

یکی از مشاوران دبیرکل وقت سازمان ملل به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که “کوفی عنان” هرگز ادعاهای آمریکا در مورد اینکه بغداد سلاح کشتار جمعی مخفی می‌کند را باور نکرد و مخالف رویکرد دولت بوش در قبال بحران عراق بود.

به گفته وی، کوفی عنان (در اوت ۲۰۱۸ مصادف با مرداد ۱۳۹۷ درگذشت) از مقدمه‌ها و دروغ پراکنی‌هایی که آمریکا برای توجیه حمله و ویرانی عراق مطرح می‌کرد، هرگز حمایت نکرد. این منبع آگاه همچنین اشاره کرد که دبیر کل وقت سازمان ملل از تمام قدرت خود برای جلوگیری از بمباران عراق استفاده کرد و جنگ را غیرقانونی خواند.

هرچند در نهایت حقیقت مشخص شد اما این دروغ بزرگ آمریکا، هزینه گزافی را به همراه داشت. حمله نظامی آمریکا به عراق منجر به صدها هزار کشته و بیش از ۹ میلیون آواره شد و به جز ویرانی و مصیبت فایده ای برای عراق نداشت. با گذشت ۲ دهه از دروغ بزرگ آمریکا، بغداد همچنان درگیر مسائل فرقه‌ای به وجود آمده از سیاست‌های مداخله جویانه واشنگتن است که فقط دنبال منافع و نفوذش در عراق بود.

در مارس ۲۰۰۳ تقریبا یک ماه پس از دروغ بافی‌های کالین پاول، آمریکا و گروهی از متحدانش تحت عنوان “ائتلاف مشتاقان” به عراق حمله کردند.

پاییز همان سال سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در گزارشی به کنگره این کشور اطلاع داد که هنگام حمله، هیچ سلاح کشتار جمعی در عراق وجود نداشته است. پاول نیز بعدها دروغ‌های خود را یک لکه سیاه در کارنامه خود دانست و آن را یک شکست بزرگ اطلاعاتی توصیف کرد.