«یادداشت های سیاسی و رویدادهای تاریخی»
جلد سوم کتاب «یادداشت های سیاسی و رویدادهای تاریخی»
نویسنده: رفیق سلطان علی کشتمند.
بازتایپ و تدوین دیجیتال: قاسم آسمایی
بریده های از کتاب:
• «دهه هشتاد در میان دو دوران تاریک، روزنه های امید را بسوی روشنی و روشنگری بسوی ترقی و پیشرفت بسوی آزادی و رهائی ملی، اجتماعی در برابر مردم کشور ما گشوده بود…
• حقیقت اینست که از دورانهای قبل برای حکومت در دهه هشتاد دشواریها و ناهنجاری های بیشماری به ارث مانده بود. در این دهه تا حدود زیادی بر ناگواریها و نارسائیهای پیشین غلبه حاصل گردید و نه تنها گامهای متینی در جهت رشد و گسترش اقتصاد و فرهنگ در کشور به پیش گذاشته شد؛ بلکه راه پیشرفت نسبی بر روی مردم و کشور بازگردید.
• در آن سالها شمار زیادی از پروژه های صنعتی و ساختمانی، کشاورزی و آبیاری انرژتیک و برق رسانی ترانسپورتی و انتقالاتی تأسیسات مدنی و فرهنگی و حتى مساجد و مدارس بوسیله گروه های متذکره تخریب گردید و به آتش کشیده شد.
• هرگاه صرف در عرصه زیانهای رسیده در عرصه های آموزش و بهداشت در سالهای ۱۹۸۰ سخن گفته شود؛ بر طبق آمار و ارقام انکارناپذیر بیش از دوهزار مکتب و مدرسه و بیش از سه صد مرکز صحی ویران و به آتش کشیده شده است. مجموعه ضایعات اقتصادی زیانها و خسارات ناشی از فعالیت های مستقیم و غیرمستقیم خرابکارانه و باندیتیزم اقتصادی در طی دهه ۱۹۸۰ نزدیک به یکهزار ملیارد افغانی به نرخهای سال ۱۹۹۰ بالغ میگردید.
ولی افسوس که تمام دستآوردهای پنجاه سال اخیر در افغانستان بشمول دهه هشتاد که ادامه پیشرفت های نسبی در کشور بود؛ در سالهای بعدی به یکبارگی به باد فنا داده شد و مردم افغانستان با دستان خالی و دل پرخون به پیشواز قرن بیست و یکم میلادی و هزاره سوم شتافتند و با حسرت وارد آن شدند.