از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

«
»

کلاف پیچیده برگزیت

ترزا می

گویا قرار نیست پرونده خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به زودی به نتیجه برسد.

 طی روزهای اخیر اخبار ضد و نقیضی در خصوص برگزیت به گوش می رسد. گویا قرار نیست پرونده خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به زودی به نتیجه برسد. حتی به نظر می رسد اراده‌ای پنهانی در این خصوص مبنی بر عدم عملی شدن این موضوع وجود داشته باشد. هشدارهایی که از سوی نهادهای انگلیسی و اروپایی در خصوص عواقب  و آثار برگزیت مخابره می شود، نشان دهنده نقشه هدفمند و هوشمندانه ایست که از سوی هر دو طرف انگلیسی و اروپایی پیگیری می شود.

در این خصوص نکاتی وجود دارد که لازم است نسبت به آنها توجه داشته باشیم:

نخست اینکه افکار عمومی انگلیس در برهه حساس فعلی بیش از پیش در قبال سیاستهای اروپای واحد و دولت ترزا می در قبال مذاکرات برگزیت سردرگم به نظر می رسد. همین مسئله سبب شده است تا میزان ریسک پذیری شهروندان انگلیسی در قبال برگزیت به طور طبیعی کاهش پیدا کند. بدیهی است که نتیجه استمرار این روند، مخالفت افکار عمومی انگلیس با خروج از اتحادیه اروپا خواهد بود. همان گونه که اشاره شد، مقامات انگلیسی و اروپایی در صدد هستند افکار عمومی انگلیس را به سوی مخالفت جمعی با خروج از اروپا هدایت نمایند. در چنین شرایطی برگزاری همه پرسی مجدد در خصوص برگزیت بعید به نظر نمی رسد. اخیرا نخست وزیر مالت که کشورش یکی از اعضای اتحادیه اروپا محسوب می شود، در اظهاراتی جنجال برانگیز اعلام کرده است که برگزیت رخ نخواهد داد! این اظهار نظر و اظهار نظرهای مشابهی که در انگلیس و اروپا به گوش می رسد، موید بازی پیچیده ای است که لندن وبروکسل در این مذاکرات طی می کنند. ایجاد ابهام و سردرگمی در فضای عمومی نسبت به مذاکرات برگزیت و زمینه سازی برای انصراف شهروندان انگلیسی از تصمیمی که سال گذشته میلادی رد خصوص خروج از اروپا اتخاذ کرده اند،مبنای کار سیاستمداران انگلیسی و اروپایی را تشکیل می دهد. افرادی مانند تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس در این خصوص نقش پشت پرده مهمی را ایفا می کنند. چندی پیش تونی بلر اعلام کرد که برای مواجهه با برگزیت ، بار دیگر به عالم سیاست باز می گردد. این جمله تونی بلر در آن زمان توسط برخی رسانه های انگلیسی و اروپایی جدی گرفته نشد اما در حال حاضر، معنای این اظهار نظر بلر بیشتر درک می شود.

نکته دوم، به موقعیت سیاسی  ترزا می نخست وزیر انگلیس و محافظه کاران باز می گردد. نارضایتی عمومی از عملکرد ترزا می در مذاکرات برگزیت طی ماههای اخیر افزایش یافته است. همین مسئله، نخست وزیر انگلیس را نسبت به پاک کردن کل صورت مسئله بیشتر ترغیب می کند. نظرسنجی جدید موسسه “او آر بی” نشان می دهد که بیش از 61 درصد رای دهندگان بریتانیایی از عملکرد ترزا می نخست وزیر در مدیریت مذاکرات مربوط به خروج از اتحادیه اروپا رضایت ندارند. ترزا می به خوبی می داند که مذاکرات برگزیت می تواند به پاشنه آشیل قدرت وی تبدیل شود. اگر ترزا می نتواند در این مذاکرات از اتحادیه اروپا امتیازهای مورد نظر خود را بگیرد( که احتمال آن نیز زیاد می باشد)، با نارضایتی احزاب مخالف و افکار عمومی کشورش مواجه خواهد شد. در چنین شرایطی، ترزا می پس از دیوید کامرون نخست وزیر سابق انگلیس به قربانی دوم برگزیت تبدیل خواهد شد. از این رو ، متوقف شدن کل روند مذاکرات و بازگشت به دوران قبل از برگزاری همه پرسی سال 2016 میلادی، برای ترزا می و همراهانش مطلوب تر خواهد بود. با این حال، سوال اصلی اینجاست که در چنین شرایطی اراده شهروندان انگلیسی در همه پرسی سال گذشته میلادی چگونه تبلور خواهد یافت؟ آیا در چنین شرایطی مقامات انگلیسی و اروپایی می توانند ادعای خود مبنی بر احترام به آرای عمومی را تکرار کنند؟!