گنج شایگان 

رسول پویان  همیـشـه ثـروت و کاخ طلا نمی ماند  شــکـوه و دبـدبـه…

همخوابگی های سیاسی نافرجام طالبان افغانستان و آخوند های ایران

نویسنده: مهرالدین مشید افتضاح دیپلوماسی هوتل محور ایران در افغانستان عباس عراقچی، روز…

عالم دگر

نوشته نذیر ظفردیــــــده از امیــــــال دنیا بسته امدر دلـــــــم…

بشدار سامی

آقای "بشدار سامی" (به کُردی: بەشدار سامی)، شاعر و فتوگرافیست…

کابل آبستن یک تحول در موجی از اختلاف های درونی…

نویسنده: مهرالدین مشید سرنوشت ملاهبت الله در گرو عصیان همرزمان و…

هم پیوندی

جهان با حفظ،نا همگونی ها یک کل به هم پیوند…

آن لوله های آب پا های ما نه؛ بلکه آرزو…

نویسنده: مهرالدین مشید روایتی از به زنجیر کشاندن آفتابه ناوقت های شب…

هنر عشق ورزیدن....! (1)

" زیبایی عشق در این است که نه به چیزی…

آب در هاون کوبیدن یا سراغاز یک بازی جدید

نویسنده: مهرالدین مشید حکم بازداشت ملاهبت الله یک بازی استخباراتی و…

فتوای خرد 

رسول پویان  برون کردم به قتوای خرد تا حلقه از گوشم  بـرای…

خوشروی بؤلسه خاتینینگ

خوشروی بؤلسه خاتینینگ ، کیفیتینگ بوزیلمس چیور بؤلسه خاتینینگ، توگمنگ اصلا…

"سوسیالیسم سلطنتی"،- فیلسوف سرنوشت و زوال

Oswald Spengler(1880- 1936) آرام بختیاری اسوالد اسپنگلر،- فیلسوف راستگرا، نیهلیست فرهنگی. اسپنگلر(1936-1880م)، فیلسوف…

قلم "نی" ایکه "ناسر" ماند

نویسنده: مهرالدین مشید قلم "نی" و نشانه های بی نشانی آن آن…

در مورد ادب شفاهی  اوزبیکان افغانستان

برنامه  اوزبیکی رادیو تاشکند جمهوری اوزبیکستان در باره  کار کرد های…

پاینده باد افغانستان

میر عنایت الله سادات                                                   مدتی است که بعضی حلقات معين از…

هر وسیله‌ برای رسیدن به هدف مجاز نیست!

نور محمد غفوری در تویتر محترم امرالله صالح یک جمله را…

افغانستان و درهم تنیده گی و مد و جزر حوادث…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی کوهستانی و محاط به خشکه است که…

فتنه خوابیده

 قدم هلال شد و مایلم به ابرویش  فتاده مرغ دل من…

شیفته ی ترانه های مردم

 برنامه ی رادیو تلویزیون شهر تاشکند جمهوری اوزبیکستان در مورد کار…

گزیده‌ای از «درسگفتارهای کاپیتال» رفیق فقید جوانشیر در زندان

از نظر مارکس دو نوع بخش خصوصی وجود دارد مارکس ……

«
»

چراغ امید نیرو های چپ

نویسنده: فولکر هرمزدورف

منبع: تارنگاشت عدالت

ترتیب و ارسالي: حسین تلاش

21- 01- 2022

در سال ۲۰۲۲ انتخابات مهمی در آمریکای لاتین در پیش است. در برزیل و کلمبیا امکان پیروزی نامزدهای مترقی وجود دارد.

با انتخابات ریاست جمهوری در برزیل و کلمبیا ممکن است در سال جاری آمریکای لاتین از «حیاط خلوت» ایالات متحده آمریکا مجدداً به منطقهای تبدیل گردد که سیاست هایش تقریباً به طور کامل از طرف دولتهای مترقی و یا حداقل سوسیال دمکرات تعیین خواهد شد.

پیروزی نامزد ریاست جمهوری لیبرال چپ در شیلی، هندوراس و پرو مواضع بلوک دست راستی در آمریکای لاتین را در سال ۲۰۲۱ بیشتر ضعیف کرد. اگر این گرایش در سال ۲۰۲۲ در برزیل و کلمبیا ادامه پیدا کند که نظرپرسی های اخیر موید آن است، ۸ کشور از بزرگترین کشورهای آمریکای لاتین (آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، مکزیک، پرو، کلمبیا و ونزوئلا) با بیش از ۸۵٪ جمعیت آمریکای لاتین توسط دولت ها مترقی هدایت خواهند شد. این امر در بحبحه همه گیری کورونا می تواند روح نوینی به همکاری های جدید در زمینه بهداشت و فرهنگ و پروژه های مشترک اجتماعی در مبارزه علیه فقر بدمد و مواضع منطقه را در مقابل سلطه طلبی ایالات متحده تقویت کند. واشنگتن در حال حاضر از برزیل به ویژه از کلمبیا که مملو از پایگاه های نظامی آمریکاست، به عنوان دروازه ورود برای تجاوزهای سیاسی و تهدید نظامی ونزوئلا استفاده می کند.

واجدین شرایط شرکت در انتخابات در کشور ۵۱ میلیونی کلمبیا برای روز ۱۳ مارچ به پای صندوق های رای فراخوانده شدهاند، تا ۱۸۸ نمایندگان کنگره و۱۸۰ نماینده سنا را انتخاب کنند. این انتخابات می تواند گرایش سیاسی آتی را مشخص کند؛ ولی انتخاب رئیس جمهور و معاون جدید او در روز ۲۹ ماه می سال جاری٬ گرایش سیاسی آتی این کشور را تعیین خواهد کرد. برای پیروزی در دور اول انتخابات٬ باید نامزد انتخاباتی حداقل ۵۰+۱ در صد آرأ معتبر را به خود اختصاص دهد. در غیر آن صورت دور دوم انتخابات روز ۱۹ جون بین دو نامزد با بیشترین آرأ صورت خواهد گرفت.

بنابر پیش بینیهای موجود شهردار سابق بوگوتا (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵) و سناتور فعلی، گوستاوو پترو، عضو سابق گروه پارتیزانی شهری M-19 دارای بیشترین شانس پیروزی است. پترو و «پیمان تاریخی» که مرکب از احزاب و سازمان های مترقی است و به ابتکار او تاسیس شده٬ در حال حاضر، یعنی ۵ ماه مانده به انتخابات٬ بنابر تحقیقات انستیتوی نظرسنجی Invamer کلمبیایی با تائید ۴۲ تا ۴۸درصد مردم روبه رو است، در حالیکه رقبای او از طرف ۱۵ تا ۲۶در صد سئوال شوندگان حمایت می

شوند. آیا این برتری تا رسیدن تاریخ انتخابات ثابت خواهد ماند یا خیر، معلوم نیست. هواداران رئیس جمهور ماورأ راست، ایوان دوکه و شبه نظامیان مزدور و جانی نزدیک به او که در ماه های اخیر ده ها نفر از سندیکالیستها و نمایندگان جنبش های اجتماعی را به قتل رسانده اند، از هیچ کوششی فروگذار نخواهند شد تا از پیروزی رئیس جمهور مترقی جلوگیری به عمل آورند.

در برزیل بزرگ ترین و پرجمعیت ترین کشور آمریکای جنوبی، رئیس جمهور سابق لوئیس ایگناسیو لولا دا سیلوا که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ برکشور حکومت می کرد٬ قبل از انتخابات بزرگ ۲ اکتبر٬ به شدت از دیگر نامزدهای انتخاباتی پیشی گرفته است. در کنار رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور جدید٬ از جمله٬ نمایندگان کنگره ملی و همین طور فرمانداران و معاون فرمانداران ایالات انتخاب خواهند شد. اگر نامزدی در دور اول انتخابات ۵۰+۱ درصد آرای مردم را به دست نیاورد٬ روز ۳۰ اکتبر دور دوم انتخابات بین دو نامزد با بیشترین آرأ صورت خواهد گرفت.

طبق نظر پرسی Institute for Research and Consulting Intelligence در مورد انتخابات که در اواسط ماه دسامبر ۲۰۲۱ انجام شد٬ لولا تاکنون ۴۸ درصد آرأ را به خود اختصاص داده؛ در حالی که رئیس جمهور ماورأ راست کنونی بولسونارو تنها ۲۱ درصد آرأ را داراست.

همین طور در کشور های دیگر در سال ۲۰۲۲ انتخاباتی صورت خواهد گرفت. کاستاریکا روز ۶ فبروری٬ این روند را آغاز خواهد کرد، یک رئیس جمهور و دو معاون رئیس جمهور و ۵۷ نماینده جدید مجلس انتخاب خواهند شد. روز ۱۱ مارچ دوره ریاست جمهوری «گابریل بوریچ» سوسیال دمکرات که در انتخابات ماه دسامبر در شیلی پیروز شده بود٬ آغاز خواهد شد. برای نیمه دوم سال جاری٬ رفراندوم در مورد قانون اساسی این کشور صورت خواهد گرفت؛ که باید این قانون اساسی جدید را٬ جایگزین قانون اساسی حاکم از دوران پینوشه٬ کند.