پژواک انفجارات در یمن
والری بورت (VALERIY BURT) ــ اسرائیل به حوثیها ضربه زد و منتظر حملۀ تلافیجویانه است
ا. م. شیری- در مقالۀ حاضر دو پاراگراف هفتم و هشتم از آخر (مشخص شده با رنگ سرخ)، نه تنها با یافتهها و مطالعات مترجم این سطور، حتی هیچ قرابتی با واقعیت و علت اصلی هجوم لشکر جهود به باریکۀ غزه ندارد. بخصوص آن قسمتها که «کار حوثیها را دزدی دریایی» مینامد و ادعا میکند: «حماس منفور که در اکتبر سال گذشته جشنوارۀ خونین به راه انداخت و صدها شهروند بیدفاع دولت یهود را به قتل رساند». صرفاً از باب رعایت امانت، آنها را ترجمه کردم.
***
تلآویو درگیر یک جنگ دیگر با پیامدهای غیرقابل پیشبینی است. این امر پس از حملۀ جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل به تأسیسات نفتی و نیروگاههای نزدیک بندر حدیده در یمن مشخص شد. این اقدام پاسخی بود به حملات مکرر شبهنظامیان جنبش انصارالله با انواع موشکها و پهپادها به خاک کشور یهود. اخیراً یک پهپاد تهاجمی یافا به یک ساختمان مسکونی در تلآویو اصابت کرد که در نتیجۀ آن، یک نفر کشته و چند نفر مجروح شدند.
حمله هوایی اسرائیل برای یمنیها بسیار دردناک بود. به گفتۀ ارتش اسرائیل، عملیات «دست بلند» شامل جتهای جنگندههای اف- ١۵، اف- ١۶ و هواپیماهای سوختگیری و شناسایی، هواپیماهای بدون سرنشین و هلیکوپترهای نجات بود. این هواپیماها در طول بیش از دو ساعت پرواز یک طرفه، مسافتی معادل ١٨٠٠ کیلومتر پرواز کردند.
حملۀ نیروی هوایی اسرائیل کشته و مجروحانی به جای گذاشت. آتشسوزی شدیدی در یک انبار نفت رخ داد که ستون بلندی از دود غلیظ بر فراز آن به هوا برخاست. برای کشتیهای حامل کمکها و تجهیزات بشردوستانه که در بندر پهلو گرفتهاند، خطراتی ایجاد کرد.
اسرائیلیها با توضیح چرایی حمله به بندر حدیده، گفتند که اینها موشکها و پهپادهایی هستند که علیه دولت یهود استفاده میشوند.
جنگندههای منقش به ستارۀ داوود علاوه بر حدیده، پالایشگاههای نفت، نیروگاه برق رأس-کثیب و دیگر تأسیسات را در این منطقه هدف قرار دادند. یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل وعده داد که از این پس کشورش به سایر حملات حوثیها که منجر به کشته شدن هموطنانش میشود، پاسخ خواهد داد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت: «دشمنان ما باید بفهمند جایی نیست که بازوی بلند اسرائیل نتواند به آن برسد» و قول داد که کشورش به هر وسیلهای که لازم باشد، از خود دفاع خواهد کرد.
ارتش دولت یهود ادعا میکند که این حملۀ هوایی را اگرچه قبلاً در مورد آن به واشنگتن هشدار داده، اما بدون کمک آمریکا انجام داده است. برخی از کشورهای عربی مانند عربستان سعودی با دادن حریم هوایی و سوخترسانی به اسرائیلیها کمک کردهاند.
شکی نیست که آمریکا از نقشههای اسرائیل اطلاع داشت. چند روز قبل از حمله به یمن، ژنرال مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی نیروهای مسلح آمریکا، به طور غیرمنتظره به تلآویو پرواز کرد. و اربابان احتمالاً برنامههای خود را با او در میان گذاشتهاند.
به گزارش روزنامۀ آمریکایی وال استریت ژورنال، کوریلا قبلاً یادداشتی برای لوید آستین، رئیس پنتاگون ارسال کرده و در آن اعلام کرده بود که «کارزار ائتلاف بینالمللی علیه حوثیها برای تضمین امنیت مسیرهای تجاری دریایی به طرز فجیعی شکست خورده است». این شکست عمدتاً به دلیل عدم تصمیمگیری سیاستمداران و مقامات آمریکایی اتفاق افتاد.
کوریلا معتقد است که نیروهای آمریکایی با این رویکرد، «نمیتوانند» از حملات به کشتیهای غیرنظامی در دریای سرخ جلوگیری نمایند. بنابراین، «رویکرد بزرگتری» لازم است. به این معنا که ما باید حملات را تقویت کنیم و آنها را به طیف وسیعتری از اهداف مورد حمله گسترش دهیم.
وال استریت ژورنال مینویسد که به ارتش آمریکا دستور داده شده تا فهرست گستردهتری از اهداف احتمالی برای حملات در مناطق تحت اشغال حوثیها، از جمله، فرماندهان ارشد شبهنظامیان، آماده کند. برخی از مقامات آمریکایی نیز در این مورد صحبت میکنند.
لازم به یادآوری است که ائتلاف مذکور علاوه بر آمریکا شامل انگلیس، کانادا، هلند و بحرین میشود. واشنگتن همچنین از کشورهای دیگر خواست تا از اقدامات برای مهار حوثیها حمایت کنند، اما با آن مخالفت شد. و واضح بود که تنها آمریکاییها و انگلیسیها نمایندۀ قدرت واقعی هستند. ارتش سایر کشورها فقط زمینه فراهم میکند. این به ویژه در مورد بحرین صادق است.
این ائتلاف در واقع تنها یک بار، در ژانویۀ سال جاری، «واقعا» با موشکهای کروز به اهداف انصارالله حمله کرد. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا تهدید کرد که به «اقدامات بیشتری برای محافظت از مردم ما و تجارت آزاد بین المللی» دست خواهد زد.
با این حال، این سخنان باید حوثیها را که همچنان به سمت کشتیهای غیرنظامی شلیک میکردند، نترساند. پاسخهای ائتلاف آنقدر ضعیف بود که کوریلا را عصبانی کرد. او حتی ممکن است طرح اسرائیل برای حمله به بندر حدیده را تأئید کرده باشد تا این گونه اقدامات را به عنوان نمونهای از نحوۀ مبارزه با «انصارالله» به نمایش بگذارد.
باز هم لازم به یادآوری است که حوثیها به کشتیهای اسرائیل که در نوار غزه در حال جنگ است یا متحدانش حمله میکنند. مبارزان به گفتۀ رهبران خود، با اینگونه حملات از مردم فلسطین حمایت میکنند.
این توجیه به هیچوجه قابل قبول نیست. زیرا، کار حوثیها را نمیتوان چیزی جز دزدی دریایی نامید. ترس بر فراز دریای سرخ موج میزند و هیچ یک از خدمۀ کشتیهای تجاری در برابر حمله تضمین نیستند. این، یک تهدید مرگبار است. بسیاری از کشتیها برای اینکه ریسک نکنند، در مسیرهای انحرافی حرکت میکنند که این هم باعث اتلاف وقت و هزینۀ اضافی میشود.
با این حال، اقدامات وحشیانۀ اسرائیل در غزه قابل تحمل نیست. در چنین شرایطی، توقف درگیریها در بخش فلسطین تنها راه نجات میتواند باشد. اما اسرائیل از انجام این کار خودداری میکند و میخواهد به موجودیت حماس منفور که در اکتبر سال گذشته جشنوارۀ خونین به راه انداخت و صدها شهروند بیدفاع دولت یهود را به قتل رساند، به هر قیمتی پایان دهد.
اکنون حوثیها در حال طرحریزی برای انتقامگیری از اسرائیل هستند. ناصرالدین عمار، سخنگوی ارشد آنها وعده داد که جنبش او به حمایت از فلسطینیان در غزه ادامه خواهد داد و یمن به «تجاوزات اسرائیل» پاسخ خواهد داد.
محمد عبدالسلام، یکی دیگر از رهبران انصارالله در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیرۀ قطر گفت که این جنبش به هیچ «خط قرمزی» پایبند نخواهد بود و «همۀ تأسیسات حساس اسرائیل در همۀ سطوح مورد هدف ما قرار خواهند گرفت».
سمیون باغداساروف، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه و آسیای مرکزی معتقد است که انصارالله قطعاً پاسخ خواهد داد: «آنها معمولاً به زیرساختهای مهم ضربه میزنند. مثلاً به بندرها. بندر ایلات اخیرا آسیبهای زیادی دیده است. این احتمال وجود دارد که حوثیها به حیفا و تلآویو نیز حمله کنند.
اسرائیل اکنون چندین جبهه باز کرده است. اولین مورد نوار غزه است. عملیات در کرانه باختری هنوز به طور کامل گسترش نیافته است. اما مهمترین جبهه حزبالله است که توانایی بالایی برای ضربه زدن به دولت یهود دارد. اسرائیل اکنون در حال گسترش منطقه حملۀ خود در جنوب لبنان است. با این حال، نه اسرائیل و نه حزبالله هنوز از خط عبور نکردهاند».
این رشته به شدت کشیده شده و هر لحظه ممکن است پاره شود – نتانیاهو پیشتر گفته است که اسرائیل «آماده اقدامات بسیار قدرتمندی است. به هر طریقی، ما امنیت را شمال برقرار خواهیم کرد». مشابه همین تهدیدها، از سران حزبالله نیز شنیده میشود.
علاوه بر این، گروههای تندرو مختلف در کشورهای مختلف خاورمیانه نگاه بدخواهانه به اسرائیل دارند. و اگر جنگ با تندروهای لبنانی آغاز شود، بعید است که آنها مانند حوثیها در حاشیه بمانند. در کل تاریخ دولت یهود، وضعیت کنونی کشور شاید جدیترین باشد. و اگر درگیری روی دهد، میتواند به عواقب کاملاً غیرقابل پیشبینی منجر شود.
مأخوذ از: بنیاد فرهنگ راهبردی
٧ مرداد- اسد ١۴٠٣