یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

نامه سرگشاده انجمن حقوقدانان افغان در اروپا به جلالتمآب سرمنشی ملل متحد

۲۹ اگست ۲۰۲۱

جلالتمآب انتونيوگوتراش سرمنشى سازمان ملل متحد ،

با تقديم احترام فايقه !

در احواليكه فاجعه و ماتم بزرگ ملى در افغانستان محصول عملكرد ناقص و مبين ناكامى ” جامعه بين المللى ” و شكست فضاحت بار اخلاقى دولت ايالات متحده امريكا و متحدان ان ، ناشى از عدم رعايت تعهدات حقوقى و اخلاقى شان مى باشد و عواقب اسفبار آن بعد از دو دهه حضور گسترده اّنان و تحميل جنگ و كشتار و صرف مليارد دال، سقوط پر ابهام دولت، خلاى قدرت و تبديل افغانستان به مأمن امن شرارت پيشه گان بين المللى مى باشد ، براى افغانان مظلوم كه تراژيدى خونبار شان معلول مداخله و تجاوز خارجى است و ” جامعه جهانى ” كه مكلفيت اخلاقى ( Moralobligation ) شان در قبال افغانستان اظهر من الشمس مى باشد ، به آنان خيانت نموده است و بعد از چهاردهه جنگ تحميلى ، باز هم ، افغانستان را از حق گذار به صلح واقعى محروم ميسازند ، مرجع صالح در جهان وجود ندارد ، تا فرياد نعش اغشته بخون مادر وطن شانرا رسانيده و بخاطر حق حيات خود و حق گذار كشور شان به صلح واقعى و پايدار دادخواهى نمايند .

بدينرو :

انجمن حقوقدانان افغان در اروپا بمثابه نهاد مسلكى ومدافع حقوق افغان و افغانستان ، با درك از نيات نيك جلالتمآب شما در قبال بزرگترين فاجعه حقوق بشر در فقير ترين كشور جهان كه بعد از چهل و شش سال جنگ تحميلى، در دور جديد بازيهاى بزرگ و رقابت شديد قدرتهاى رقيب بين المللى و منطقوى ، معروض به سقوط گرديده است ، مبرمترين موارد مربوط به مصايب جانكاه را بشما مطرح مينمايد :

مبرهن است كه در صدر تمام خواست هاى ما ، دفاع از حق حيات افغانان و حق گذار افغانستان به صلح واقعى و پايدار قراردارد و تجربه كوتاه دو هفته اخير و حوادث خونين و هولناك ميدان هوايى كابل ، نمايانگر اين حقيقت تلخ است كه هردو حق متذكره كماكان در معرض خطر و تهديد جدى قراردارد ، سيطره پاكستان ، حضور هزاران تروريست بين المللى بخاطر عبور به اسياى ميانه و سينكيانگ ، عوامل جنگ هاى نيابتى از فرسخ ها فاصله افغانستان به صلح واقعى هشدار ميدهد .

مقابله با اين تهديدات مستلزم شكل گيرى اداره قوى دولتى مى باشد و اين مامول زمانى ممكن ميگردد كه :

شوراى امنيت سازمان ملل متحد بدفاع از ارزشهاى مندرج در منشور ان سازمان و مفاد مسجل در ميثاقها و اعلاميه جهانى حقوق بشر قرارداشته و به فيصله هاى دو سال اخير خود ( فيصله شماره ٢٥١٣ – ٢٠٢٠ م ) و ( چهارم اگست ٢٠٢١ م ) و همچنان ترويكاى توسعه يافته ( ايالات متحده امريكا ، چين ، روسيه و پاكستان – مارچ ٢٠٢١ م ) در تعريف دولت اينده افغانستان و جلوگيرى از استقرار امارت اسلامى متعهد باشند .

استقرار امارت اسلامى طالبان ناقض حق حاكميت ملى افغانستان و مانع بزرگ در راه حاكميت قانون و سيادت ان است كه بدون اعمال ايندو حاكميت صحبت از صلح واقعى و حقوق و ازادى مردم همانند ” قراردار دوحه ” يك سراب مى باشد .

مطابق بحكم بند ج ماده پنجاه و پنج منشور سازمان ملل متحد ، ” احترام جهانى و موثر حقوق بشر ر ازاديهاى اساسى براى همه بدون تبعيض از حيث نژاد ، زبان و يا مذهب ” و همچنان تمايل و تعهد در قبال تعهدات بين المللى افغانستان در قبال ميثاقهاى جهانى كه افغانستان به ان الحاق نموده است ، بايد منبع تمسك به شناخت رسمى دولت طالبان باشد .

– افغانان همكار موسسات بين المللى بايد نجات يآبند ، البته جهان نبايد نسبت به سرنوشت سى مليون افغان مظلوم بى تفاوت و اين عمليه بحيث ” وجه المصالحه ” و معامله سياسى قرار گيرد .

حوادث دو هفته اخير نشان داد كه متاسفانه كماكان ترور ، تهديد ، جنگ و توحش متوجه تمام مردم افغانستان است .

كتگورى هاى مختلف مردم :

– اقليت هاى مذهبى و قومى ( هندوباوران و سك ها ، مهاجران بلوچ و … )

– كارمندان ارگانهاى حراست حقوق ، قضات و سارنوالان كه با امدن طالبان و رهايى زندانيان در معرض خطر جدى جانى قراردارند .

– ژورناليستان ، روشنفكران ، دگر انديشان ، اهل هنر و موسيقى

– تعداد از كارمندان دولت و منسوبان قواى مسلح و …

در معرض خطرجدى قراردارند و مستلزم بذل توجه جدى و تدابير مشخص شوراى امنيت سازمان ملل متحد و حضور وسيع و معنى دار كميشنرى سازمان ملل متحدمى باشد .

– انجمن ضمن قدردانى از تعهد سازمان ملل متحد براى ماندن در افغانستان و رسانيدن كمك هاى بشر دوستانه به مليونها انسان فقير و بيجاشدگان ، از وقوع فاجعه عظيم بشرى درين احوال مصيبت بار كه مردم اماج حد اقل ده افت بزرگ همانند كرونا ، فقر ، بيكارى و … ميبآشند ، به جهان هشدار ميدهد .

– ضرور است تا :

كميسيون حقيقت يآب سازمان ملل متحد و حضور سارنوال محكمه جزايى بين المللى در افغانستان فعال گردد ، تا افراد متهم و مظنون به ارتكاب جرايم جنگى ، ضد بشرى و عليه بشريت و دزدان بيت المال افغانستان در داخل و خارج كشور شناسايى و به پنجه قانون سپرده شوند .

درين ارتباط ضرور است تا ملكيت هاى منقول افغانستان و منجمله طيارات وساير وسايل نظامى و ملكى فهرست و در سازمان ملل متحد راجستر گردد .

جلالتمآب سرمنشى سازمان ملل متحد ،

ضرور است تا جلالتمآب شما و پاسداران ارزشهاى والاى انسانى مندرج در ميثاقهاى جهانى و اعلاميه جهانى حقوق بشر افغانستان را در وجود طالب ، چند تنظيم و چهره هاى منفور كليپتوكرات كه همين اكنون بخاطر تداوم ” شركت سهامى ” مزبوحانه تلاش دارند ، خلاصه نفرماييد ، مليونها افغان در داخل و خارج افغانستان بويژه جوانان و زنان كه اكثريت بزرگ نفوس كشور را تشكيل ميدهند بخاطر انسانيت ، ازادى ، عدالت ، مساوات ، برابرى ، ترقى و صلح رزميده و با مناديان صادق اين ارزشهاى متعالى و جهانشمول همصدا مى باشند .

انجمن حقوقدانان افغان در اروپا با درك رسالت انسانى و تاريخى در قبال سرنوشت افغان و افغانستان از تمام پاسداران ارزشهاى ياد شده و نهاد هاى سياسى ، اجتماعى و فرهنگى متعهد بمردم و وطن ، ميخواهد كه در يك حركت مدنى و بدور از هر نوع توسل به سلاح و خشونت بخاطر صلح واقعى و پايدار ( كه خواست اساسى مردم ، رمز بقاى كشور و با مفاهيم

مصؤنيت ، ازادى و عدالت تعريف ميگردد ) و دفاع از حق و حقوق مردم اعم از زنان و مردان و ازاديهاى انان بوحدت ملى ما ، كه موجوديت افغانستان در گرو ان است ، در تحت درفش سه رنگ ملى از ارزشهاى تاريخى و ملى و مواريث سترگ معنوى مشروطه خواهان بزرگ كه در صد سال اخير و در مراحل مختلف مردم بخاطر ان قربانى هاى زياد داده اند از حق حاكميت ملى كه بطور انحصارى و تغير ناپذير بمردم تعلق دارد و حاكميت قانون، استمرار كد مدنى و قانون جزاى افغانستان كه متضمن مجموع حقوق و ازاديهاى اساسى مردم است ، دفاع نماييم .

افغانان با هر اسم و رسم سياسى و بشمول طالبان يكبار ديگر در معرض ازمون تاريخ قراردارند ، كه چگونه با عبرت از گذشته دردناك ، از رفتن افغانستان به باتلاق جنگ داخلى ، نيابتى ، سوريه شدن و مأمن امن تروريستان بين المللى ، جلوگيرى مينمايند .

با تجديد احترام فايقه

شوراى رهبرى انجمن حقوقدانان افغان در اروپا

مير عبدالواحد سادات رييس انجمن