نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

مثلث خبیثه ی استخباراتی ایکه افغانستان را به کام آتش…

نویسنده: مهرالدین مشید اقنوم سه گانه ی شرارت در نمادی از…

اعلام دشمنی با زنان؛ زیر پرسش بردن اسلام و یا…

نویسنده: مهرالدین مشید رهبر طالبان از غیبت تا حضور و اعلان…

ګوند، ائتلاف او خوځښت

نور محمد غفوری  په ټولنیزو فعالیتونو کې د ګډون وسیلې   د سیاسي…

از روزی می‌ترسم 

از روزی می‌ترسم  که سرم را بر روی سینه‌ات بگذارم و تپش…

چرا نجیب بارور را شماتت و تقبیح نماییم ؟

                 نوشته ی : اسماعیل فروغی           به…

کهن افسانه ها

رسول پویان برآمد آفـتاب از مشـرق دل در سحـرگاهان شب یلـدای تار…

«
»

میراث جنگ سرد

Covergestaltung
بهروز مطلب زاده

 در هفته گذشته کتاب  خاطرات دکتر مصطفی دانش، روزنامه نگار برجسته دوران جنگ سرد،  تحت نام ” رد پای من –  میراث جنگ سرد” منتشر گردید.  او که بعنوان گزارشگر جنگی  در بسیاری از کانون های تشنج و درگیری از ویتنام، عراق، ایران، افغانستان و لیبی تا نامیبیا، آنگولا، آفریقای جنوبی و نیکاراگوئه حضور چند باره و مستقیم داشته،  توانسته است  زوایای تاریک و روشنِ حوادث و رویدادهایِ این کشور ها را در این دورانِ پُر تنش به بهترین وجهی در مقابل چشم خوانندگان به تصویر کشد.  این کتاب از سویی  سرشار است از تلاش بی پایانِ انسانیِ انسان ها ی تحت ستم در تأمین و تداوم زندگی در صلح  و آرامش، و از سوی دیگر هجوم و دستبرد بی رحمانه و شیطانی سودجویانِ جنگ افروز که  در نهایت قساوت و سنگدلی در کار تخریب  زندگی، صلح و آرامش مردمانند. 

      دکتر مصطفی دانش که خود عمیقا تحت تأثیر رویدادها  و حوادث انسانی و شیطانی این دوران است،  در نقل  و باز گوئی این خاطرات که دیگر با او عجین شده است، خود و ما را به سیری واقعی در تاریخ این دوران  میبرد. از صحنه های انسانی آن که کم هم نیست،  تا توطئه های شیطانی، دو روئی و خیانت عده ای جنایتکار.  کتاب را باید خواند. کتاب درسنامه ایست گرانبها بویژه برای جوانانِی که آن روزها را ندیده اند وملت های تحت ستم که همواره آرزو های انسانیشان از سوی  عده ای سود جو و فریبکار به غارت رفته است. باید با  حوادث افغانستان و آنچه در این سالها ی شوم بر مردم نگون بخت این سرزمین رفته است آشنا شد و دانست که چگونه از درون حزب برای  سرنگونی نجیب اله  توطئه چیدند.  باید با دکتر مصطفی دانش به جبهه های جنگ در عراق و ایران رفت و با فجایعی که برای این ملت ها رقم زدند از نزدیک  دیدار کرد.  باید بهمراه او به ملاقات  خمینی در قم  رفت تا از نتیجه گیرهایش در صحبت مستقیم و رو در رو با خمینی آگاه شد.  در کنار او  به دیدار معمر القدافی در لیبی رفت و  نگاهی به رویدادهای عبرت آموز این کشور انداخت که  تا به امروز هم در جنگ ، نا امنی و هرج و مرج دست و پا میزند.   باید بوسیله ی او با یوناس ساویمبی رهبر شورشیان آنگولا و همچنین  دوس سانتوش رئیس جمهور آن کشور آشنا شد  تا به  علل جنگ و خونریزی چندین ساله در این کشور آفریقائی  پی برد.  

  و بالاخره  همگام با او آرام و مصمم به خانه نلسون ماندلا، اسطوره مقاومت و صلح، پا گذاشت تا با شخصیتی آشنا شد که تمام همّ و غمش را برای ارتقاء مقام  انسان و رهائی او از بردگی بکار برد؛ با صلحی خردمندانه و انسانی از خونریزی های بیشتر جلو گیری کرد و قاره آفریقا را در مسیری دیگر قرار داد و مهر خود را بر بسیاری از حوادث روز کوبید.  او بدرستی لقب پدر آفریقا را گرفت . 

  در این کتاب دکتر مصطفی دانش نشان میدهد  که به مسایل جهان اسلام و به ویژه خاور میانه توجه و تسلط خاصی دارد.  بیش از همه  با سفرهای متعددی که در طی سالیان دراز به افغانستان، این کانون همیشه مشتعل منطقه و کشور مورد منازعه بین دو ابر قدرت دورانِ جنگ سرد، داشته است،  منازعاتی که تا کنون هم ادامه دارد،  با آداب و رسوم، مناسبات قبیله ای و سنت های این سرزمین کهن  آشنائی خوبی داشته و از درد و رنج مردمی که سالیان سال است در منگنه کشمکش های منطقه ای و            ژئو پولیتیک تحت فشار دهشتناکی قرار گرفته اند، آگاه  می باشد؛  بسیاری از بازیگران اصلی قدرت در دوران جنگ سرد را  از نزدیک می شناسد و از چگونگی حوادث و رویدادهای  این کشور  اطلاعات ارزشمندی دارد 

      کتاب مصطفی دانش، آخرین دست آورد او در این زمینه است؛ رساله ای است بر پایۀ بیش از دویست سفر روزنامه نگاری به مناطقِ گوناگونِ جهان از جنگِ سرد تا کنون. مصطفی دانش در این کتاب، با به تحریر درآوردنِ بیش از صد خاطره از جنگهای مختلف، به خواننده کمک می کند تا جهانی را که با آن آشنا نیست، شناخته و درک کند. او در کتابی که در دست دارید، تحولات این کشورها را از نزدیک دنبال کرده و پیش از هر چیز سعی کرده است تا بر مشاهدات، تجربیات و برداشت های دست اوّل خود که چه بسا با برداشت ها و پنداشت های رایج در محافلِ غربی تفاوت دارد، تکیه نماید. سرنوشت کشورهای نفت خیز جهان در پرتو بی نظمی جهانی، مسائلی هستند که او در این کتاب به تفصیل مورد بحث قرار داده است.

 کتابِ دکتر دانش صفحاتی است از تاریخ واقعی  جنگ سرد تا کنون.  باید آنرا خواند و از تجربیات ارزنده  و گرانبهای او در این سالهای پر تلاطم و تنش، درس گرفت.  

علاقمندان کتاب دکتر مصطفی دانش می توانند از طرق زیر کتاب را دریافت دارند :

  1. – از طریق ناشر کتاب و لینک : https://shop.ketab.com/book-detail.aspx?item=112105  

2 – از طریق گوگل و لینک: https://play.google.com/store/books/details?id=bAz5DwAAQBAJ

کتاب در  گوگل  پلی(google Play)  و گوگل بوک (google book)نیز گذارده شده است