وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

بیان ابراهیم

خانم بیان ابراهیم (به کُردی: بەیان ئیبراهیم) شاعر کُرد زبان…

کیف آزادی

رسول پویان لباس غـم برون از قـامت شـادی کنید هردم بـرای شادخـواری…

زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

«
»

ملیحه تیره گل یار و همراه صمیمی ما درگذشت!


هنوز جوهر کامنت دوستانه و صمیمی ملیحه پای مطلب منتشر شده از سوی گزارشگران خشک نشده بود که خبر درگذشت این عزیز را دریافت کردم. ملیحه, ناظر و همراه شورای مستقل همبستگی با جنبشهای اجتماعی در ایران بود. او را دیر شناختم و بارها و بارها خود را سرزنش کردم که چگونه دهه ها در دنیای مجازی خارج از کشور سرگردان چرخیده ام و اینگونه انسانهای شریف و فرهیخته را از نزدیک نشناخته ام؟ از تجربیاتشان نیاموختم و با ادبیات تبعید کمتر آشنا شده ام. سالهایی بر باد رفته را نمیتوان بازگرداند.با انسان های والائی که هر واژه و کلمه را دهها بار مز مزمه میکنند و سپس آغاز به سخن می کنند. انسانهایی که هر یک و در حد توان بار سنگین تعهد و وظیفه شناسی را نسبت به اینده گان بر دوش خود حمل کرده اند و افتخار افرین و تا پای جان دین خود را به ادبیات  و فرهنگ سیاسی مردم کشورمان ادا کرده اند.متناوب با او مکاتبه داشتم و هرگز او را از نزدیک ندیدم و هنوز فرسنگ ها با شناخت نظریات و تعلقات فکری اش فاصله دارم.

ملیحه تیره گل شاعر و پژوهشگری بود که در زمینه های ادبی و هنری تلاشها و خدمات بسیاری به ادبیات تبعید کرد و حتی در شرایط سخت بیماری نیز از این کوشش ها دریغ نکرد. نا آرام با تبعید زندگی کرد و همراه آن شد. از آثار او مقدمه ای بر ادبیات تبعید و سپس چهارده جلد از کتاب روایتی از ادبیات تبعید بود که لینک آنرا در سایت آگاهی نیوز می بینید. ملیحه رنج بسیاری برای نوشتن این کتاب کشید و همچنان و همچنان نوشت تا شاید در اختیار نسلهای جدید برای شناخت تاریخچه ادبیاتی ایرانیان در تبعید قرار بگیرد. افسوس که خاموش شد و این زنجیره نگارش پایان یافت.

ملیحه اما پر از احساس و صمیمیت بود. با هر نوشته و هر واژه ای امیدبخش و انگیزه بخش, مخاطب را به تداوم فعالیتش تشویق میکرد. ملیحه الهام بخش و مشوق من نیز بود و به یاد او جوهر این قلم را مجددا پر میکنم. متون منتشر شده از ملیحه را میتوان در سایت غرفه آخر که لینک آن مدتهاست در بخش پیوندهای سایت گزارشگران منعکس شده است, مشاهده و ملاحظه کرد. راهنمایی ها و نظرات مثبت ملیحه بارها مورد استفاده فراخوان ها و کارزارهای سایت گزارشگران قرار گرفت.

با دنیایی از قدردانی و سپاس از زندگی پربار این نویسنده و شاعر گرانقدر!

یادش گرامی و زنده باد!

بهروز سورن

24.5.2020