ذهن ستم گستر 

رسول پویان  زمیـــن در آتـش خـودکامگان آز می سوزد  سـرا و مـزرع…

شناخت با 13 نوع سوگیری در داوری در عرفان

دکتر بیژن باران شناخت کارکرد مغز است که سوگیری در آن…

نتیجه انتخابات امریکا در ترازوی منافع ملی افغانستان

ا میرعبدالواحد سادات  متاسفانه در منجلاب پر جنجال کنونی که :اساس تراژیدی…

دین وسیاست

نوشته دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها دیدگاه های…

موسم پیری

این نقد جای اگر نپذیری، کجا برم ؟  وین هدیه ام…

معاهده ی افتضاح بار دوحه؛ پروندۀ ناتمام افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افزایش فشار سیاسی بر طالبان، یگانه گزینه برای…

ماردین ابراهیم

آقای "ماردین ابراهیم" (به کُردی: ماردین ئیبڕاهیم)، شاعر معاصر کُرد،…

وجدان ودادگاه آن 

***   داد گاه وجدان بامعراج عدالت اصدار حکم میکند ـ وتصمیم…

افتخار برکارمل واعضای حزبم!

امین الله مفکر امینی          2024-12-11! فــــــخر به پــــرچمدارانی رهی عدل وانصـــاف کـــــه نیست…

بازگشت به خوییشتن؛ گفتمان رسیدن به پویایی های فکر و…

نویسنده: مهرالدین مشید هر بازگشت آغازی برای برگشت به ارزش های…

اسرار عشق 

رسول پویان  شدم تا همدم نـور آشیان در کهکشان دارم  از این…

کابل زیبا

سیمین بارکزی فرزند عبدالکبیر خان بارکزی 1953 میلادی در یک…

خالە بکر

استاد "بکر محمد امین" (به کُردی: به‌کر محه‌ممه‌د ئەمین) متخلص…

احتمال تحولات بعد از انتخابات در آمریکا و صدای تکانه…

نویسنده: مهرالدین مشید آیا با پیروزی ترامپ آمریکا به افغانستان باز…

                   من وتو 

چرا صدا ی ما را  جها ن  نمی  شنود برای  آنکه …

شناخت با 30 نوع سوگیری در عرفان

دکتر بیژن باران اگر ما بتوانیم خود را تغییر دهیم؛…

خواب  و  رویا

فرزانه ساحل  حسینی دوش  دیدم  که در آغوش  تو ام با…

سارتر،- مبارزی عملگرا، روشنفکری التقاطی؟

Sartre, jean paul(1905-1980) آرام بختیاری سارتر و انقلاب؛ روشنفکران جایگزین پرولتاریا. سارتر(1980-1905.م)، نویسنده…

هجران

شعر تورکی اوزبیکی داکتر فیض الله ایماق با ترجمه ی دری…

قامت با شکوه ی آسمایی و شیر دروازه بار دیگر…

نویسنده: مهرالدین مشید به راستی که جهان بی وطنی دنیای سرد و…

«
»

 مارشال دوستم حکومت جلای وطن می خواهد و طالبان حکومت همه شمول

     تحرکات تازه ،عمر طالبان را طولانی تر می سازد.      نوشته ی : اسماعیل فروغی

     در سه ساله گی زمامداری مذهبی ـ قومی طالبان درافغانستان ، تحرکات گونه گونی از طرف ها و جوانب مختلف بشمول کشورهای دخیل درامورافعانستان ، گروه‌های فراری جهادی وغیرجهادی وگروه هایی دردرون طالبان ، درحال شکل گرفتن است . این تحرکات همزمان با سفر های پیهم راهنمای اصلی طالبان ـ زلمی خلیلزاد درمنطقه و حتا بطورمخفی درافغانستان ، شدت و شتاب بیشتر کسب کرده است – سفرهایی که ثمره ی آن همانند دهها سفر پیهم شان به دوحه ، افغانستان را بیشتردرگودال تیره روزی و حقارت غرق خواهد کرد.

    در میان این تحرکات ، اظهارات سمارقی عبدالرشید دوستم ، مارشال فراری افغانستان درباره ی تشکیل وایجاد حکومت جلای وطن توسط گروههای فراری مجاهدین و سایرفراری های دوران جمهوریت ، و سروصدای اعلان حکومت همه شمول از سوی طالبان طی یک مجلس بزرگ که حتا احتمال شرکت اشرف غنی رییس جمهور فراری هم دراین مجلس بزرگ متصوراست ؛ بیشتر ازهمه جالب و خنده دار به نظر می رسد.

    در باره ی فرمایش مارشال مآبانه ی حکومتِ جلای وطنِ آقای دوستم که بی تردید به اشاره و حمایت حکومت های خارجی صورت گرفته است ، بحث زیاد درکار نیست . این که آقای دوستم بازمی خواهد با غاصبان زمین‌های دولتی و مولتی میلیونران جهادی ، با جنرال بچه های دوران جمهوریت سه نفره ، با حنیف اتمر ، استانکزی ، زاخیل وال وغیره … ؛ حکومتِ درتبعید بسازد . و این که آقای مارشال با ایجاد این حکومت ، فقط آرزوی به چالش کشیدن فرامین هیبت الله و دساتیر امر به معروف و نهی ازمنکر را دارد نه سرنگونی طالبان را ، شما خود می توانید حدیث مفصل این مجمل را بخوبی تعریف نمایید . ( تو خود حدیث مفصل بخوان ازین مجمل )

    آقای مارشال که در گذشته ها باربار داوطلبِ سرنگون کردن طالبان درمدت کوتاه چند روزه بوده است ، اکنون یکبارهم که شده ، حتا در لفظ ، سرنگونی طالب را آرزو نمی نماید . دراین سخنرانی ازقیام و رستاخیزعمومی دربرابر طالبان خبری نیست که نیست . فقط می خواهد فرمان های رهبر طالبان و دساتیرافراطی امربه معروف و نهی از منکر طالبان را به چالش بکشد و بس .

    آقای مارشال که هنوز ازخواب معاونیت اشرف غنی بیدار نشده است ، اصلاً به این نمی اندیشد که همین اکنون سربازان سر به کف اش و ترک تباران شریفی که جان های شیرین شان را فدای دوستم می کردند ، در چه وضعیت تحقیر آمیز و خفت باری زیرفرامین بدوی مذهبی و سختگیرانه ی طالبان ، نفس می کشند ؟

   آقای دوستم باید بدانند که طالبان نه ایشان و نه گروه‌های جهادی و جمهوریتی فراری را که می خواهد با آنان حکومت در تبعید بسازد ، پشیزی اهمیت نمی دهند . به شما و حکومت در تبعید تان دیگر نه مردم باور دارند و نه همان کشور هایی که حالا پس از سه سال استراحت تام ، بشما اجازه ی قد بلندک داده اند.
مردم عذاب دیده ی افغانستان بخوبی می دانند که همین ایجاد حکومت درتبعید هم دسیسه ی دشمنان مردم افعانستان است که می خواهند به طریقه های مختلف عمرطالب را طولانی تر بسازند.

     و اما در مورد آماده گی طالبان برای اعلان حکومت همه شمول طی یک مجلس بزرگ ( نه بنام لویه جرگه چون طالبان به ارزش‌هایی چون لویه جرگه ، پشتونولی ، سرود ملی وغیره باور ندارند ) احتمالاً با شرکت محمد اشرف غنی ، حامد کرزی وعبدالله عبدالله باید بدانیم که : اگر طالبان به چنین خواستی تن بدهند نه برای تقسیم عادلانه ی قدرت با تمام اقوام ساکن افغانستان است ؛ بلکه برای تحکیم ریشه ای قدرت قومی – مذهبی خودشان خواهد بود . طالبان می خواهند ازحضوررهبران سابق رژیم جمهوریت دراین مجلس بزرگ ، دروازه ی برسمیت شناسی جهان را بسوی خود باز نمایند.

     به هرحال آنچه این تحرکات تازه واضح می سازد اینست که هنوزمسأله ی تعامل با طالبان در صدر وظایف حامیان بین المللی و منطقه ای طالبان قرار دارد و هنوز هیچ کشورو قدرت خارجی ازایده و طرح سرنگونی فوری طالبان حمایت نمی نماید . اگر پیشنهاد طرح حکومت جلای وطن است یا شرکت اشرف غنی درمجلس بزرگ طالبان برای ایجاد حکومت همه شمول ؛ همه و همه دهل و سرنای تعامل با طالبان را به صدا در می آورند .                                                                                                      فروغی