دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

علم ګل سحر

له ګران علم ګل سحر سره، چې د علم او…

فاصله میان قدرت و اثر

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

چند شعر کوردی با ترجمه 

چوون خەم و پەژارە  وڵاتمی داگیرکرد دەسوری داکوو دڵخۆشیان خەسان. ◇ در این سرزمین  غم حاکم…

نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

وقتی بحران دیگر در مرز متوقف نمی‌ماند

Wahidullah Noorzai | NIDA Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field-Based Strategic…

از فارسی‌ستیزی استعمار بریتانوی در هند تا دگرگونی نام‌های فارسی…

سلیمان کبیر نوری دوست ای ویدیویی برایم فرستاد که از جهات…

                       کام بلا 

جهان در معرض نابودی و کام  بلا  تاکی همیشه مردمان در…

میان چشمه‌های شعر

مجموعه اشعاری از روناک آلتون برگردان به فارسی:زانا کوردستانی بانو "روناک توفیق…

افغانستان؛ میدان رقابت قدرت‌ها پس از خروج آمریکا

 نویسنده: مهرالدین مشید جایگاه مردم افغانستان در میدان رقابت های کشور…

عربستان در افغانستان چه می‌خواهد؟

Wahidullah Noorzai — Former Senior Military Officer, Field Strategist &…

«
»

قتل خالد آگاه یعقوبی خبرنگار رادیو لحظه در مزار شریف و تشدید خشونت علیه روزنامه‌نگاران را محکوم می‌کنیم

گزارش‌گران بدون مرز با تاسف از کشته شدن، خالد آگاه یعقوبی، خبرنگار رادیوی محلی لحظه ، در شهر مزار شریف مطلع شد.

این خبرنگار در تاریخ ٢١ سرطان در منزلش و در برابر چشمان فرزندان کوچکش با شلیک گلوله به قتل رسید. احمد فهیم حق‌بین مدیر رادیو به رسانه‌ها گفته است:”ساعت یک بعد از ظهر به محض اینکه زنگ خانه به صدا می‌اید، کودکان دروازه را باز کردند، ناگهان مردان مسلح ناشناس به طرف خالد که در نزدیک دروازه بود تیراندازی می‌کنند و با یک گلوله به سر خالد، او را از پا در می آورند.” پولیس اما اعلام کرده است که گلوله به گلوی خبرنگار اصابت کرده و پیش از رسیدن به شفاخانه جان باخته است.»

خالد آگاه یعقوبی، از چهار سال پیش همکاری خود را با رادیوی لحظه آغاز کرده بود و از چندی پیش مسئولیت یک برنامه رادیویی را به نام « تک تک» بر عهده داشت که خود تهیه و اجرا می‌کرد . عبدالرحمان رحیمی فرمانده پولیس ولایت بلخ به رسانه‌‌ها گفته است: “تحقیقات آن‌ها در باره قتل آغاز اما هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است با این حال عاملین شناسایی و بازداشت خواهند شد.”

رضا معینی مسوول دفتر افغانستان و ایران گزارش‌گران بدون مرز در این باره اعلام کرد: ” به خانواده و همکاران خالد آگاه یعقوبی این مرگ دردناک را تسلیت می‌گویم. ما از دولت افغانستان خواهان تحقیق و بررسی جدی در باره این قتل هستیم. باید آمران و عاملان این جنایت شناسایی و مجازات شوند. یادآور می‌شویم که مصونیت از مجازات که عاملان و آمران جنایت و خشونت علیه ژورنالیست‌ها از آن بهرمند هستند، یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش خشونت علیه فعالان رسانه‌ای در کشور است.”

خالد آگاه یعقوبی چهارمین خبرنگار به قتل رسیده از آغاز سال میلادی روان است. ھيات معاونت ملل متحد در افغانستان (يوناما) در آخرین گزارش شش ماهه خود، اعلام کرده است “میزان تلفات افراد ملکی نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۳ میلادی ۲۴ در صد افزایش کلی را نشان می‌دهد.”

از ١٦ حمل تاریخ نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری، موجی از خشونت کشور را در بر گرفته است، که قربانیان بسیاری از شهروندان غیر نظامی و از این میان ژورنالیست‌ها بر جای گذاشته است. در این مدت گزارش‌گران بدون مرز بیش از ٢٧ مورد خشونت، و حمله فیزیکی و تهدید علیه روزنامه‌نگاران را بازشماری کرده است. این حملات در سراسر کشور از مزار شریف تا قندهار و از هرات تا غزنی و تا کابل و از سوی مقامات محلی، نزدیکان کاندیداهای،افراد قوای دولتی و پولیس و طالبان انجام گرفته است.

تنها در دو هفته گذشته، دست کم ٧ روزنامه‌نگار قربانی حملات مستقیم و غیرمستقیم شده‌اند. در ٢٣ سرطان، سیف‌الله مفتون، خبرنگار آژانس خبیر پژواک در غزنی، از سوی مردان ناشناس به شدت لت و کوب شده و وسائل کارش به غارت رفته است. در تاریخ ١٠ سرطان بشیر احمد نادم خبرنگار دیگر آژانس خبری پژواک، و عبداله فلم‌بردار تلویزیون هیواد، به هنگام پوشش حمله انتحاری طالبان بر ساختمان پولیس قندهار زخمی شدند. یک روز پیشتر ادریس امینی خبرنگار تلویزیون ساقی در هرات از سوی دو ناشناس با ضربات کارد زخمی شد. وی در چندین برنامه “روزنه” به تقلب انتخاباتی پرداخته بود. عزیز احمد اتل خبرنگار تلویزیون ژوندون نیز در همین تاریخ در کابل از سوی افراد ناشناس برای نشر خبری در باره انتخابات لت و کوب می‌شود. در غزنی، در تاریخ ٨ سرطان رحمت مرجان خیل خبرنگار مؤسسه رسانه‌ای رنا از سوی محافظان والی مورد خشونت قرار گرفت. شمس‌الدین شمس خبرنگار تلویزیون میترا در مزار شریف، در روز دومین دور انتخابات از سوی نزدیکان ستاد یکی از نامزدان انتخابات مورد خشونت و تهدید قرار می‌گیرد. شکایت وی از سوی پولیس ثبت نشده است.

با وجود موج خشونت روزنامه‌نگاران افغان همچنان به نقش پر اهمیت و مسئول خود در پوشش انتخابات و به ویژه بحران پسا انتخاباتی ادامه می‌دهند. از سوی دیگر حکومت افعانستان نیز دو تصمیم مهم به نفع آزادی اطلاع رسانی اتخاذ کرد. نخست در تاریخ ٩ سرطان مجلس نمایندگان افغانستان، قانون حق دسترسی به اطلاعات را تصویب کرد و از سوی دیگر در تاریخ ١٥ سرطان شورای امنیت ملی طرح بستن شبکه‌های اجتماعی تا زمان نهایی شدن نتایح انتخابات که از سوی برخی مسولان سیاسی برای مدیریت بحران پیشنهاد شده بود، را رد کرد.