فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

شهروندی بنیاد عملی دموکراسی

شهروندی به مفهوم منتفی امت نیست. بلکه رویکرد عملی از…

برهی که رفته ایم!

امین الله مفکرامینی      2025-22-05! بـرهی که رفته ایم ورویــم،نگردیم بــرعقــــــــب ورجان وتنــراوقربان داریم…

نشست تخصصی و کارگاهی فردوسی‌شناسی در بروجرد برگزار شد

به گزارش رها نیوز، و نقل از دکتر "محمد فصیحی"…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(فصل دوم)

مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم نوشته: آ. لوزوفسکی برگردان: آمادور نویدی مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم کارل…

آنجا که دیوار ها فریاد می زنند؛ روایت یک ویرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید از خشت تا خیال؛ روایت خانه ایکه طالبان…

اُلیګارشي څه شی ده؟

نور محمد غفوری د اُلیګارشي په اړه په (قاموس کبیر افغانستان) کې داسې…

دو پرسش

۱-- آیا در افغانستان قوم یا ملیتی است که اجدادشان…

چالش های درونی میان طالبان و مخالفان آنان؛ آزمونی تعیین‌کننده…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و دور زدن گروها و سیاستگران نابکار…

من و هوش مصنوعی CHATGPT

دوستش‌ شوید… محمدعثمان نجیب بخش نخست از دیر زمانی می‌شنیدم که هوش‌مصنوعی ابداع…

دی‌دار آشنا، گزاره‌یی نکو از گزارنده‌گان نکو

لطفاً نامش را مگر تغییر بدهید. محمدعثمان نجیب برمقتضای نیاز، وظایف گونه‌‌گونی…

درک لنین از عدالت

ترجمه. رحیم کاکایی کازونوف الکساندر سرگیویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور دانشگاه دولتی…

افغانستان در یک ناگزیری

افغانستان که در یک ناگزیری ناشی از فشارهای آمریکا و…

کنګره څه شی ده؟

  نور محمد غفوری یادونه: له ټولو هغو ځوانانو څخه چې د فیسبوک او…

آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل

Adorno, Theodor (1903-1969) آرام بختیاری نقش آدرنو، در مکتب فرانکفورت. تئودور-آدرنو(1969-1903.م)، فیلسوف،جامعه شناس،…

«
»

فرخنده باد ۸ مارچ، روز همبستگی زنان جهان!

هشتم مارچ مصادف است با روز جهانی زن که همه ساله در سراسر جهان با شکوه خاص تجلیل می‌گردد. تجلیل از این روز یک فرصت مناسب است برای ادای احترام به مقام والای زنان که گهواره تمدن و انسانیت را در اهتزاز نگه داشته‌اند و حافظ عطوفت، مهربانی و تفاهم جامعه انسانی هستند.

تجلیل از هشتم مارچ یادی است از جان سپردن ۱۲۹ تن از زنانی که به اثر آتش‌سوزی و تحت شرایط ناگوار محیط کار در هشتم مارچ ۱۹۰۸ میلادی در یکی از کارخانه‌های نساجی شهر نیویورک بدرود حیات گفتند. حادثه ناگوار هشتم مارچ ۱۹۰۸ باعث شد تا هر ساله زنان آگاه و متشکل در سراسر جهان به حمایت نیروهای ترقی‌خواه به این قربانی جان‌کاه زنان ادای احترام نموده و صدای اعتراض زنان را علیه بی‌عدالتی‌های روا داشته شده بر حق آنها بلند کنند و برای رسیدن زنان به جایگاه متناسب قانونی و حقوقی‌شان مبارزه نمایند.

در میهن عزیز ما، روز بین‌المللی زن برای اولین بار در سال ۱۳۴۸ خورشیدی به ابتکار سازمان دموکراتیک زنان افغانستان تحت رهبری بانوی مبارز و چهره درخشان مدافع حقوق زنان و مادر جنبش ترقی‌خواهی افغانستان، زنده یاد دکتر اناهیتا راتب‌زاد، در شهر کابل طی یک گردهمایی گسترده تجلیل به‌عمل آمد و از آن روز تا کنون این تجلیل ادامه دارد.

زنان افغانستان در طول سده‌ها در راه استقلال، آزادی، سعادت و خوشبختی مردم، ترقی و تعالی کشور، حاکمیت قانون و توسعه نهادهای دموکراتیک مبارزات قهرمانانه و شجاعانه به‌عمل آورده‌اند، اما متأسفانه هم‌اکنون زنان کشور تحت شرایط ناگوار زندگی کرده و متحمل رنج و محنت‌های زیادی می‌باشند. در افغانستان همچنان حضور زنان در بیرون از منزل امنیت فیزیکی، اجتماعی و روانی ندارد و زن و خانواده‌اش را به خطر می‌اندازد. هنوز نهادهای امنیتی و قضایی افغانستان برای مراجعه زنان امن نیستند و برخورد تبعیض‌آمیز جنسی با زنان و زندانی شدن زنان بی‌گناه تصاویر تلخی از وضعیت زنان افغانستان می‌باشند. افکار و گروه‌های زن‌ستیز و افراط‌گرا، چه شامل حکومت و یا بیرون از حکومت، به‌طور سیستماتیک و مرتب زنان افغانستان و آزادی‌های مدنی‌شان را هدف قرار می‌دهند. جایگاه و نقش گروه‌های سیاسی افراطی در منطقه و عوامل مختلف بیرونی بر روند جنبش دموکراتیک زنان افغانستان تأثیرات سوء به‌جا می‌گذارند.

برای بهبود وضعیت اجتماعی زنان و حضور مناسب آنها در نهادهای تحصیلی، دانشگاه‌ها، مکاتب بالاتر از صنف ششم و نهادهای ملی و بین‌المللی افغانستان، به اتخاذ تدابیر عملی جامعه بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری مدافع حقوق زنان نیاز است. اگرچه تحقق خواسته‌های برحق زنان ارتباط عمیق با تحولات اجتماعی، تأمین صلح و محو فشار و ظلم، توسعه و دموکراسی و تقویت پایگاه اجتماعی، به‌میان آمدن حکومت قانون و پاسخگو و وفادار به آرمان‌های مردم دارد، اما در شرایط کنونی افغانستان ضرورت است تا خشونت علیه زنان هر چه زودتر با کمک جوامع بین‌المللی خاتمه پیدا کند. تدابیر اضافی برای توسعه خدمات حمایوی طفل و مادر اتخاذ گردد و شرایط تعلیمی و تربیتی دختران بدون تبعیض جنسیتی در همه نقاط کشور فراهم شود. در مورد استخدام زنان در مؤسسات و ادارات دولتی و حمایت فیزیکی آنها در محیط کار و جامعه، نهادهای حفاظت از قانون توجه بیشتری مبذول دارند.

نیروهای مترقی و عدالت‌خواه افغانستان از حقوق مشروع زنان کشور حمایت نموده و برای دستیابی آنها به این حقوق قاطعانه مبارزه می‌کنند. برابری حقوقی زنان با مردان را سنگ محک هرگونه حرکت دموکراتیک و پایه ایجاد جامعه دموکراتیک می‌دانند و در راه تساوی حقوق سیاسی، اجتماعی و مدنی زنان با مردان مبارزه می‌کنند. نقش مؤثر و رهبری‌کننده زنان را در جامعه به‌طور مستمر ارتقا می‌بخشند. از جنبش زنان در همه ابعاد و ترکیب آن، برای حصول حق برابر، دستمزد برابر برای کار برابر، منع خشونت و محافظت قانونی برابر و حق تحصیل برابر حمایت می‌کنند.

مسرت فراوان دارم که به مناسبت تجلیل از روز جهانی زن، بهترین تهنیت‌ها و شادباش‌های صمیمانه خود را به تمام زنان وطندوست و مردم‌دوست کشور و جهان از صمیم قلب تقدیم داشته و برای همه آنها در عرصه مختلف حیات و تربیت فرزندان کشور آرزوی موفقیت‌های هرچه بیشتر می‌نمایم.



حبیب‌الله فتاح