چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

دلسوز محمد

خانم " #دلسوز_عبدالرحمان_محمد " (به کُردی: #دڵسۆز_عەبدولڕەحمان_حەمە)، مشهور " #دلسوز_محمد…

آمریکا و متحدانش باید غرامت به مردم و کشور ما…

مشورت من برای حقوق‌دانان گرامی کشور! از آمریکا و‌ متحدانش غرامت…

اسارت؛ ایستگاهی حیرت شکن و سیاه چاله ای گریز ناپذیر

نویسنده: مهرالدین مشید اسارت یعنی ایستگاه ی سیاه چاله ی ظلمت…

آراس عبدالکریم 

آقای "آراس عبدالکریم" (به کُردی: ئاراس عەبدولکەریم) شاعر کُرد زبان…

هنر و حقوق فرهنگ ها...!

هنر یا خوب دیدن: عمق و ظرفیت دریافت کننده را٬ لازم…

سیاست مداران افغان و جهان میگویند افغانستان به دولت  مانندطالبان…

نوشته  کریم پوپل  ۸.اپریل ۲۰۲۵                                                                                                                                                 ۱۱. مسله سمتی قوم گرایی ملیت گرایی …

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت 

شماره یکم سال ۲۸م گاهنامه محبت نشر شد. پیشکش می…

چالش های فرا راه طالبان و ناکارآمدی این گروه برای…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم قرن رخداد های خونین؛ درس های آموزنده…

لنین در دنیای وانفسای بحران فرهنگ گلوبال!

LENIN. W.I (1870´- 1924) لنین؛ سومین ستاره جهانبینی کمونیسم علمی.  آرام بختیاری لنین…

دگرگونی های ژرف و گسترده و چالش های فکری و…

نویسنده:  مهرالدین مشید تحولات شتاب زدۀ جهان؛ ناپاسخ گویی و شگفت…

تاریخ هویت های ملی...!

ملی از ملت گرفته شده٬ که خود پدیده «ملت» و یا…

نظری به تشکیل حکومت های « در تبعید» ،  امروز…

نوشته از بصیر دهزاد  در جریان سال ۲۰۲۴ عیسوی  یا سال…

عید در نوروز 

رسول پویان  جهان را ز بنیان دگرگون کنید  برون ازطلسمات وافسون کنید  فـرشته…

پرچمی گفتن!

امین الله مفکر امینی    2025-28-03! پرچمی گفتن اســـت زیـــبِ دهــن بـکردار پرچمی بودن…

«
»

فرخنده باد ۸ مارچ، روز همبستگی زنان جهان!

هشتم مارچ مصادف است با روز جهانی زن که همه ساله در سراسر جهان با شکوه خاص تجلیل می‌گردد. تجلیل از این روز یک فرصت مناسب است برای ادای احترام به مقام والای زنان که گهواره تمدن و انسانیت را در اهتزاز نگه داشته‌اند و حافظ عطوفت، مهربانی و تفاهم جامعه انسانی هستند.

تجلیل از هشتم مارچ یادی است از جان سپردن ۱۲۹ تن از زنانی که به اثر آتش‌سوزی و تحت شرایط ناگوار محیط کار در هشتم مارچ ۱۹۰۸ میلادی در یکی از کارخانه‌های نساجی شهر نیویورک بدرود حیات گفتند. حادثه ناگوار هشتم مارچ ۱۹۰۸ باعث شد تا هر ساله زنان آگاه و متشکل در سراسر جهان به حمایت نیروهای ترقی‌خواه به این قربانی جان‌کاه زنان ادای احترام نموده و صدای اعتراض زنان را علیه بی‌عدالتی‌های روا داشته شده بر حق آنها بلند کنند و برای رسیدن زنان به جایگاه متناسب قانونی و حقوقی‌شان مبارزه نمایند.

در میهن عزیز ما، روز بین‌المللی زن برای اولین بار در سال ۱۳۴۸ خورشیدی به ابتکار سازمان دموکراتیک زنان افغانستان تحت رهبری بانوی مبارز و چهره درخشان مدافع حقوق زنان و مادر جنبش ترقی‌خواهی افغانستان، زنده یاد دکتر اناهیتا راتب‌زاد، در شهر کابل طی یک گردهمایی گسترده تجلیل به‌عمل آمد و از آن روز تا کنون این تجلیل ادامه دارد.

زنان افغانستان در طول سده‌ها در راه استقلال، آزادی، سعادت و خوشبختی مردم، ترقی و تعالی کشور، حاکمیت قانون و توسعه نهادهای دموکراتیک مبارزات قهرمانانه و شجاعانه به‌عمل آورده‌اند، اما متأسفانه هم‌اکنون زنان کشور تحت شرایط ناگوار زندگی کرده و متحمل رنج و محنت‌های زیادی می‌باشند. در افغانستان همچنان حضور زنان در بیرون از منزل امنیت فیزیکی، اجتماعی و روانی ندارد و زن و خانواده‌اش را به خطر می‌اندازد. هنوز نهادهای امنیتی و قضایی افغانستان برای مراجعه زنان امن نیستند و برخورد تبعیض‌آمیز جنسی با زنان و زندانی شدن زنان بی‌گناه تصاویر تلخی از وضعیت زنان افغانستان می‌باشند. افکار و گروه‌های زن‌ستیز و افراط‌گرا، چه شامل حکومت و یا بیرون از حکومت، به‌طور سیستماتیک و مرتب زنان افغانستان و آزادی‌های مدنی‌شان را هدف قرار می‌دهند. جایگاه و نقش گروه‌های سیاسی افراطی در منطقه و عوامل مختلف بیرونی بر روند جنبش دموکراتیک زنان افغانستان تأثیرات سوء به‌جا می‌گذارند.

برای بهبود وضعیت اجتماعی زنان و حضور مناسب آنها در نهادهای تحصیلی، دانشگاه‌ها، مکاتب بالاتر از صنف ششم و نهادهای ملی و بین‌المللی افغانستان، به اتخاذ تدابیر عملی جامعه بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری مدافع حقوق زنان نیاز است. اگرچه تحقق خواسته‌های برحق زنان ارتباط عمیق با تحولات اجتماعی، تأمین صلح و محو فشار و ظلم، توسعه و دموکراسی و تقویت پایگاه اجتماعی، به‌میان آمدن حکومت قانون و پاسخگو و وفادار به آرمان‌های مردم دارد، اما در شرایط کنونی افغانستان ضرورت است تا خشونت علیه زنان هر چه زودتر با کمک جوامع بین‌المللی خاتمه پیدا کند. تدابیر اضافی برای توسعه خدمات حمایوی طفل و مادر اتخاذ گردد و شرایط تعلیمی و تربیتی دختران بدون تبعیض جنسیتی در همه نقاط کشور فراهم شود. در مورد استخدام زنان در مؤسسات و ادارات دولتی و حمایت فیزیکی آنها در محیط کار و جامعه، نهادهای حفاظت از قانون توجه بیشتری مبذول دارند.

نیروهای مترقی و عدالت‌خواه افغانستان از حقوق مشروع زنان کشور حمایت نموده و برای دستیابی آنها به این حقوق قاطعانه مبارزه می‌کنند. برابری حقوقی زنان با مردان را سنگ محک هرگونه حرکت دموکراتیک و پایه ایجاد جامعه دموکراتیک می‌دانند و در راه تساوی حقوق سیاسی، اجتماعی و مدنی زنان با مردان مبارزه می‌کنند. نقش مؤثر و رهبری‌کننده زنان را در جامعه به‌طور مستمر ارتقا می‌بخشند. از جنبش زنان در همه ابعاد و ترکیب آن، برای حصول حق برابر، دستمزد برابر برای کار برابر، منع خشونت و محافظت قانونی برابر و حق تحصیل برابر حمایت می‌کنند.

مسرت فراوان دارم که به مناسبت تجلیل از روز جهانی زن، بهترین تهنیت‌ها و شادباش‌های صمیمانه خود را به تمام زنان وطندوست و مردم‌دوست کشور و جهان از صمیم قلب تقدیم داشته و برای همه آنها در عرصه مختلف حیات و تربیت فرزندان کشور آرزوی موفقیت‌های هرچه بیشتر می‌نمایم.



حبیب‌الله فتاح