آشتی کردن طالبان با مردم افغانستان، راهی برای پایان جنگ…

نویسنده: مهرالدین مشید زهر پاشی های قومی و زبانی و توطیۀ…

 ترجمه‌ی شعرهایی از سردار قادر 

استاد "سردار قادر" (به کُردی: سه‌ردار قادر)، شاعر کُرد زبان،…

خموشی

 نوشته نذیر ظفر شــــــــد مــــدتی که ورد زبانم ترانه نیست آوای مــــن…

چشم براه وحدت

            چشمم براه  وحدت  پیوند وهمد لی جانم فدای وحدت وصد ق…

دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

«
»

بحران ونزوئلا؛ آزمونی برای رد جهان تک قطبی

با تشدید بحران ونزوئلا در ماه های اخیر، بسیاری از ناظران بیش از آن که ناکارآمدی دولت ‘نیکلاس مادورو’ رییس جمهوری این کشور را در شکل گیری و شدید اوضاع دخیل بدانند، بحران کنونی را برآیند توطئه خارجی به ویژه ایالات متحده می دانند.

 این روزها ونزوئلا شرایط دشواری را پشت سر می گذارد تا شاید بر بحرانی که بخشی از آن منشا داخلی دارد و بخشی نیز به مداخله گری های خارجی ارتباط می یابد، فائق آید.
در این اوضاع، چند هفته ای است که «خوآن گوآیدو» رییس جدید مجلس ملی و رئیس جمهوری خودخوانده این کشور برای به زیر کشیدن «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری رسمی ونزوئلا از کرسی قدرت دست به دامان دولت های متخاصم شده است. او در این مدت کوتاه تلاش کرده تا در بین کشورهای همجوار اجماع علیه دولت ایجاد کند.
در این راستا طی روزهای اخیر رهبر اپوزیسیون ونزوئلا با مقامات مختلف کشورهای قاره آمریکا از جمله «مائوریسیو ماکری» رئیس جمهوری آرژانتین و «ماریو آبدو بنیتس» رئیس جمهوری پاراگوئه دیدار و گفت وگو داشته است. علاوه بر موارد ذکر شده، کلمبیا و اکوادور نیز از دیگر کشورهای هدف محسوب می شوند تا بلکه گوایدو و حامیان او را به اهداف خود نزدیک سازند.
از نگاه ناظران، اوضاع وخیم کنونی برآیند انباشت دو بحران اقتصادی و سیاسی است که به ترتیب در این کشور ظهور یافته و بر یکدیگر انباشت شده اند. ورود مردم به عرصه تظاهرات خیابانی در ونزوئلا ارتباط مستقیمی با وضعیت بحرانی اقتصاد این کشور آمریکای لاتین دارد. ونزوئلا سال ها است که در بحران اقتصادی عمیق فرو رفته و هر روز بر دامنه دشواری های معیشتی مردم این کشور افزوده می شود. شهروندان این کشور نفت خیز آمریکای جنوبی حتی در تهیه مواد غذایی و کالاهای اساسی خود مشکل دارند.
همین شرایط نابسامان اقتصادی بستر را برای جنبش ها و اعتراضات داخلی هموار ساخت تا اینکه با تشدید دشواری های اقتصادی، بحران سیاسی نیز گریبان این کشور را بگیرد. قضیه از سال 2015 شروع شد؛ زمانی که مردم ناراضی از وضعیت اقتصادی، احزاب مخالف دولت را راهی پارلمان کردند. این احزاب پس از یک دهه توانستند اکثریت کرسی های پارلمان را به خود اختصاص دهند و تهدیدی برای دولت و احزاب چپگرای ونزوئلا تلقی شوند.
نمی توان از بحران ونزوئلا سخن به میان آورد اما از نقش و بازیگری ایالات متحده در شکل گیری آن غافل ماند. ونزوئلا مدت ها است که زیر شدیدترین تحریم های ایالات متحده قرار دارد و با وجود ذخایر عظیم نفتی از تامین مایحتاج مردم خود ناتوان است.
از این رو بسیاری از ناظران بیش از آن که ناکارامدی مادورو را در شکل گیری و شدید اوضاع دخیل بدانند، بحران کنونی را برآیند توطئه خارجی و تحریک دشمنان این کشور به ویژه ایالات متحده می دانند.
اینک نیز که برخی از شهرهای ونزوئلا به صحنه درگیری میان حامیان و مخالفان مادورو تبدیل شده، بهترین فرصت است تا «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به قول معروف از این آب گل آلود ماهی بگیرد. ترامپ افزون بر کمک مالی به مخالفان مادورو، برخی از مقام های دولتی را نیز در فهرست تحریم های خود قرار داده و مضاعف بر آن، حتی از گزینه حمله نظامی سخن به میان آورده است.
دولت ونزوئلا اما نگاه مثبتی به کمک های به ظاهر بشر دوستانه آمریکا ندارد. سران کاراکاس معتقدند کاخ سفید به بهانه کمک به مردم، به دوقطبی سازی داخلی دامن زده و قصد مداخله گری و تهییج مردم را دارند. به همین دلیل مادورو اظهار کرد که «صنعت نفت ونزوئلا به خاطر تحریم‌ های آمریکا 30 میلیارد دلار ضرر دیده و حالا واشنگتن می‌خواهد به این کشور صدقه بدهد.»
آمریکای ترامپ در حالی تکروی و سیاست های یکجانبه گرایانه را در عرصه بین الملل دنبال می کند که جهان نه در وضعیت دو قطبی دوران جنگ سرد قرار دارد و نه در شرایط تک قطبی پساجنگ سرد.
در نتیجه اقدامات مداخله گرایانه کاخ سفید در امور ونزوئلا نمی تواند با سکوت یا همراهی دیگر کشورها همراه باشد. به همین دلیل، مداخله گری های آمریکا در ونزوئلا با مخالفت هایی از سوی مقامات کشورهای مختلف جهان همانند روسیه، چین، ترکیه، ایران و چند کشور دیگر همراه بوده است.
راه حل مشکلات داخلی ونزوئلا تنها از طریق گفت‌ وگوی نیرو‌های سیاسی داخلی بر اساس چارچوب ‌های قانونی این کشور قابل حل و فصل است و هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی این کشور غیر سازنده بوده و صرفا باعث پیچیده شدن اوضاع خواهد شد.
مقامات روسیه نیز بارها نسبت به هر گونه اقدام نظامی آمریکا در خاک ونزوئلا هشدار داده و تاکید کرده اند که قطعا جلوی این اقدام احتمالی آمریکا را خواهند گرفت. روسیه به همراه چین دهم اسفندماه با رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل یکی از مهمترین توطئه های آمریکا را خنثی کردند؛ قطعنامه ای که در ظاهر با هدف حل وفصل بحران ونزوئلا پیشنهاد داده شده بود اما در باطن، سقوط دولت مادورو را مد نظر داشت.