انسان گرایی پاسخی ناتمام در برابر ناپاسخگویی اندیشه های فلسفی…

نویسنده: مهرالدین مشید  انسان گرایی به مثابه ی داعیه ی برگشت…

گنجینۀ الهام

رسول پویان 2/5/2023 روزباخورشیدوشب سیل شباهنگم خوش است زیــر نـور خلـوت مهـتـاب آهنگـم…

در ارتباط به جفنگ گویی ها ی " نیاز نیاز"

حبیب میهنیار دوستان گرامی شما بهتر میدانید که یکی از ویژه…

ادبیات مبتذل،- سرگرم کننده و کم ارزش؟

Trivialliteratur:   آرام بختیاری نیاز انسان از خود بیگانه به ادبیات سرگرم کننده.  ادبیات…

پیام شادباش به مناسبت روز جهانی کارگر

ا. م. شیری روز اتحاد و همبستگی انترناسیونالیستی کارگران و زحمکشان…

دستار پوشان اسلام ستیز و پاچه بلند های حرمت شکن

نویسنده: مهرالدین مشید گروه ی طالبان از نظر حسن عباس نویسنده…

برگردان شعرهایی از سبزه برزنجی

خانم "سبزه برزنجی" (به کُردی: سۆزە بەرزنجی) شاعر کُرد زبان،…

به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

«
»

اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟


سرکیس نعوم
اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟

شاید به این فکر کنند که بیش از پیش درگیرش کنند تا به عقب نشینی از اوکراین مجبور شود. اما آیا چنین اتفاقی می افتد؟ آیا بایدن به همان ترتیبی که منتقدانش بابت شیوه عقب نشینی خجالت آورش از افغانستان در چند ماه پیش از او انتقاد کردند و “شرحه شرحه اش” کردند، واکنش نشان خواهد داد؟ تنها پاسخی که الآن می توان به این پرسش داد این است که: شاید.

پس از وقفه ای یک ساله، امسال با تماس هایی که با سرکیس نعوم، روزنامه نگار مشهور لبنانی داشتیم مجددا توانستیم یادداشت های او را دریافت کنیم. به دلیل پاندمی کرونا، وی سال گذشته به ایالات متحده سفر نکرد و برای همین سلسله یادداشت هایش در دیدار از امریکا را نیز منتشر نکرد. او گفت بعد از بیست سال سفر مداوم به امریکا برای نخستین بار وقفه ای در این سفر ایجاد شد که مسببش کرونا بود. وی در پیامی که سال گذشته به سردبیر دیپلماسی ایرانی داد گفت که کرونا به قدری دست و پا گیر بود که حتی امکان سفرهای بین ایالتی نیز وجود نداشت برای همین هیچ کدام از برنامه هایش برای این سفر تحقق نیافت و برای همین از اساس سفر را لغو کرد. اما امسال با فروکش کردن کرونا، او به ایالات متحده رفت و توانست با مقامات سابق و فعلی امریکایی گفت وگو کند. قبل و بعد از سفر با او در تماس بودیم و با توافقی که با هم داشتیم سلسله یادداشت های مربوط به ایالات متحده اش را در اختیار ما قرار داد.

به این ترتیب این یازدهمین سال است که دیپلماسی ایرانی سلسله یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. در ادامه بخش بیست و ششم آن را می خوانید:

در گفت وگوهایم با مقام مسئول سابق امریکایی مهم که مسئولیت های مختلف عالی‌رتبه دیپلماتیک با پشتوانه نظامی داشت، پرسیدم آیا در امریکا و در میان متحدان آن، کسی هست که به فکر تکرار تجربه افغانستان برای روسیه این بار در اوکراین باشد؟ گفت: «شاید به این فکر کنند که بیش از پیش درگیرش کنند تا به عقب نشینی از اوکراین مجبور شود. اما آیا چنین اتفاقی می افتد؟ آیا بایدن به همان ترتیبی که منتقدانش بابت شیوه عقب نشینی خجالت آورش از افغانستان در چند ماه پیش از او انتقاد کردند و “شرحه شرحه اش” کردند، واکنش نشان خواهد داد؟ تنها پاسخی که الآن می توان به این پرسش داد این است که: شاید.»

اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟

بعد پرسیدم: «نظرت درباره ایران در سایه مذاکرات غیرمستقیمی که میان آن با امریکا در وین برای احیای توافق هسته ای 2015 با حمایت اتحادیه اروپا و مشارکت کشورهایی که آن را امضا کردند در جریان است، چیست؟»

جواب داد: «اگر همین الآن توافق امضا شود و به اجرای آن برگردیم ایران از آن بهره خواهد برد. ایران نفت بسیار دارد و غرب به شمول اروپا و امریکا الآن به دلیل درگیر شدن در جنگ اوکراین و تحریم های بسیار متنوعی که متوجه روسیه کرده اند، به آن نیاز دارند. ایران همچنین ذخایر عظیم گاز دارد. و الآن نیازمند پول است تا به نمایندگانش در منطقه، در راس آنها “حزب الله” در لبنان و بعد “حماس” فلسطینی اسلامی تزریق کند.»

نظر دادم: «با این گفته تو که ایران به پول نیاز دارد به دلایلی که گفتی، موافقم. اما این پول فقط برای تامین مالی نمایندگانش نیست، پول مورد نیاز آنها موجود است و هر وقت که لازم باشد به آن می رسند. علاوه بر آن، آنها خودشان خوب می دانند که چگونه به پولی که نیاز دارند برسند، آنها از طریق تجارتی که دارند و در سراسر جهان در حال انجام آن هستند پول مورد نیاز خود را تامین می کنند.»

گفت: «به هر حال، ند پرایس، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور بایدن و وزیر امور خارجه اش، آنتونی بلینکن، مثل معاونان او، و نه کسانی که سمت های مهم در دولتشان دارند، به نظر می رسد که مواضعشان متفاوت از مواضع اوست، به آنها قوانین و دستورات تحمیل می شود و آنها وقتی تصمیمی گرفته شد باید اجرا کنند. وضعیت بایدن در داخل چندان آسان نیست، از جمله در سایه بازگشت اتحاد جمهوریخواهان؛ آنها در مجلس نمایندگان و همچنین در میان طرفدارانشان در افکار عمومی و در سایه رئیس جمهوری سابق ایالات متحده، دونالد ترامپ، متحد و یکپارچه هستند، به هر حال برای امریکا راه گریزی نیست جز این که حدود 38 میلیارد دلار به اوکراین اختصاص دهد، و این اتفاق هم اخیرا افتاد، و این به ضرر امریکا به ویژه به لحاظ داخلی آن است.»