اقرار 

نوشته نذير ظفرپير  شدم   مرد  جوان  نيستملايق      الطاف …

نورم‌ها و ارزش‌های اجتماعی

 این مقاله نخستین‌بار در اوایل ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی، در رسانه‌های…

محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

«
»

اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟


سرکیس نعوم
اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟

شاید به این فکر کنند که بیش از پیش درگیرش کنند تا به عقب نشینی از اوکراین مجبور شود. اما آیا چنین اتفاقی می افتد؟ آیا بایدن به همان ترتیبی که منتقدانش بابت شیوه عقب نشینی خجالت آورش از افغانستان در چند ماه پیش از او انتقاد کردند و “شرحه شرحه اش” کردند، واکنش نشان خواهد داد؟ تنها پاسخی که الآن می توان به این پرسش داد این است که: شاید.

پس از وقفه ای یک ساله، امسال با تماس هایی که با سرکیس نعوم، روزنامه نگار مشهور لبنانی داشتیم مجددا توانستیم یادداشت های او را دریافت کنیم. به دلیل پاندمی کرونا، وی سال گذشته به ایالات متحده سفر نکرد و برای همین سلسله یادداشت هایش در دیدار از امریکا را نیز منتشر نکرد. او گفت بعد از بیست سال سفر مداوم به امریکا برای نخستین بار وقفه ای در این سفر ایجاد شد که مسببش کرونا بود. وی در پیامی که سال گذشته به سردبیر دیپلماسی ایرانی داد گفت که کرونا به قدری دست و پا گیر بود که حتی امکان سفرهای بین ایالتی نیز وجود نداشت برای همین هیچ کدام از برنامه هایش برای این سفر تحقق نیافت و برای همین از اساس سفر را لغو کرد. اما امسال با فروکش کردن کرونا، او به ایالات متحده رفت و توانست با مقامات سابق و فعلی امریکایی گفت وگو کند. قبل و بعد از سفر با او در تماس بودیم و با توافقی که با هم داشتیم سلسله یادداشت های مربوط به ایالات متحده اش را در اختیار ما قرار داد.

به این ترتیب این یازدهمین سال است که دیپلماسی ایرانی سلسله یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. در ادامه بخش بیست و ششم آن را می خوانید:

در گفت وگوهایم با مقام مسئول سابق امریکایی مهم که مسئولیت های مختلف عالی‌رتبه دیپلماتیک با پشتوانه نظامی داشت، پرسیدم آیا در امریکا و در میان متحدان آن، کسی هست که به فکر تکرار تجربه افغانستان برای روسیه این بار در اوکراین باشد؟ گفت: «شاید به این فکر کنند که بیش از پیش درگیرش کنند تا به عقب نشینی از اوکراین مجبور شود. اما آیا چنین اتفاقی می افتد؟ آیا بایدن به همان ترتیبی که منتقدانش بابت شیوه عقب نشینی خجالت آورش از افغانستان در چند ماه پیش از او انتقاد کردند و “شرحه شرحه اش” کردند، واکنش نشان خواهد داد؟ تنها پاسخی که الآن می توان به این پرسش داد این است که: شاید.»

اوکراین، تکرار وقایع افغانستان؟

بعد پرسیدم: «نظرت درباره ایران در سایه مذاکرات غیرمستقیمی که میان آن با امریکا در وین برای احیای توافق هسته ای 2015 با حمایت اتحادیه اروپا و مشارکت کشورهایی که آن را امضا کردند در جریان است، چیست؟»

جواب داد: «اگر همین الآن توافق امضا شود و به اجرای آن برگردیم ایران از آن بهره خواهد برد. ایران نفت بسیار دارد و غرب به شمول اروپا و امریکا الآن به دلیل درگیر شدن در جنگ اوکراین و تحریم های بسیار متنوعی که متوجه روسیه کرده اند، به آن نیاز دارند. ایران همچنین ذخایر عظیم گاز دارد. و الآن نیازمند پول است تا به نمایندگانش در منطقه، در راس آنها “حزب الله” در لبنان و بعد “حماس” فلسطینی اسلامی تزریق کند.»

نظر دادم: «با این گفته تو که ایران به پول نیاز دارد به دلایلی که گفتی، موافقم. اما این پول فقط برای تامین مالی نمایندگانش نیست، پول مورد نیاز آنها موجود است و هر وقت که لازم باشد به آن می رسند. علاوه بر آن، آنها خودشان خوب می دانند که چگونه به پولی که نیاز دارند برسند، آنها از طریق تجارتی که دارند و در سراسر جهان در حال انجام آن هستند پول مورد نیاز خود را تامین می کنند.»

گفت: «به هر حال، ند پرایس، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور بایدن و وزیر امور خارجه اش، آنتونی بلینکن، مثل معاونان او، و نه کسانی که سمت های مهم در دولتشان دارند، به نظر می رسد که مواضعشان متفاوت از مواضع اوست، به آنها قوانین و دستورات تحمیل می شود و آنها وقتی تصمیمی گرفته شد باید اجرا کنند. وضعیت بایدن در داخل چندان آسان نیست، از جمله در سایه بازگشت اتحاد جمهوریخواهان؛ آنها در مجلس نمایندگان و همچنین در میان طرفدارانشان در افکار عمومی و در سایه رئیس جمهوری سابق ایالات متحده، دونالد ترامپ، متحد و یکپارچه هستند، به هر حال برای امریکا راه گریزی نیست جز این که حدود 38 میلیارد دلار به اوکراین اختصاص دهد، و این اتفاق هم اخیرا افتاد، و این به ضرر امریکا به ویژه به لحاظ داخلی آن است.»