افغانستان زخمی؛ نیازمند همدلی و همگرایی

نویسنده: مهرالدین مشید تنوع قومی و مدیریت آن در چارچوب هویت…

شکسپیر 

« آن ‌جا که انسان برای نخستین ‌بار خود را…

وحدت نیروهای مترقی در روشنی  اصول و بدون آن

وحدت، یکی از نیازهای اساسی و اجتناب‌ناپذیر نیروهای مترقی، ملی…

دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون…

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و…

تمنای رهایی

رسول پویان تبسـم حال خـوش در خاطر دل می کند جاری ولی…

بیکس محمد قادر

استاد "بیکس محمد قادر" (بێکەس حەمە قادر) شاعر و نویسنده‌ی…

عشق بود آن !

امین الله مفکر امینی                        2026-22-!06 در ایــن دهری ِ مجاز مجوییـــد ومگویید…

اسلام‌گرایی؛ از رستاخیز ضد استعمار تا چالش افراطیت و امکان…

نویسنده: مهرالدین مشید مطالعه‌ای در اندیشه متفکران مسلمان و تجربه افغانستان،…

لرمانتوف نابغه سرکش ادبیات روسیه

برگردان. رحیم کاکایی «خانه من هر جا که آسمانی باشد، آنجاست...» مترجم: همپای…

افغانستان در چهار راۀ رقابت های ژیوپلیتیک و ا ستراتیژی…

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتژیک پاکستان و هند تا عمق…

جنگ های فناورانه وفکری در عصر جدید ، بررسی جایگاه…

مقدمه . إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ…

خطر متافیزیگ نادیده گرفته شد

Metaphisiker. آرام بختیاری فلسفه متافیزیک؛ رونق دین، اعتراض سکولاریسم.  نوع تفکر متافیزیکی در…

مرگ چیست؟

برهان الدین « سعیدی »  به روز مرگ چو تابوت من…

وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

«
»

افغانستان: ورود به موقع وخروج درست

پارتال/پراودا.رو: سی و پنج سالگی (35) ورود نیروهای نظامی اتحاد شوروی و بیست و پنج سالگی (25) خروج نیروهای نظامی شوروی را از افغانستان در فضای غیر عادی جشن گرفتند.

راجع به ( علت، عواقب و درسها ازین مناقشه یا اختلافات) که باید گرفت، اخبار پراودا و ستاره سرخ اولینیکوف و وادیم فرسویچ کارشناس مستقل نظامی در فضای باز موضوع را به تفکر و اندیشه گرفتند.

وادیم اکولوف از( 1984ـ1989) الی خروج قوت های نظامی شوروی به صفت گزارشگر روزنامه پراودا در افغانستان مصروف خبرنگاری بود.

فرانس ادموف گفت: ما نمیتوانستیم که با قوت های محدود خویش در اواخر ماه دسمبر (1979) داخل افغانستان نشویم و طور درست در فبروری سال (1989) بیرون آمدیم.

در آن زمان، در اتحاد شوروی بسیار ساده، آسان و بهتر بود که به مردم خود بگوئیم که ما وظایف انترناسیونالستی خود را انجام میدهیم. اما در واقعیت امر که آنوقت و همین حالا عملیات جیوپولیتیکی قوت های جهانگرایی و برخورد های جهانگرایانه در حال دست به کار شدن در آورده شده بودند و هنوز که هنوز است جریان دارد و ما از سرحدات جنوبی کشور و از قوت های خویش که در آن مناطق جابجا شده بودند دفاع به عمل می آوردیم، این را باید بدانیم و به خاطر داشته باشیم.

در آنصورت یکباره وقایع امروزی اوکراین کاملاً روشن میشود که مطلب و سر نخ در کجا است؟! بر اساس درک این وقایع حوادث بیست وپنج سال قبل افغانستان بخاطره ها تازه میگردد.

جز ورود قوت ها به افغانستان چاره دیگری نبود.

الکساندر اولینیکوف: میخواستم از همه نخست توجه خواننده گان را به ارقام رسمی آتی جلب نمایم.

در طول سالهای جنگ هفتصدو پنجاه هزار (750000) نیروهای ما داخل افغانستان شدند. در جریان جنگ ها به تعداد پانزده هزار و پنجاه و یک (15051) کشته، بیش از پنجاه هزار( 50000) زخمی، چهارصدو هفده( 417) تن اسیر و یا کاملاً مفقود الاثر گردیدند. از جمله ای417 تن فقط سی (30)  تن را توانستیم نجات دهیم. به تعداد دوصد (200) سرباز، صاحب منصب و جنرال به القاب مختلف مفتخر گردیدند که بیست و شش تن آن لقب قهرمان اتحاد شوروی و لقب قهرمان روسیه را بدست آوردند، از آنجمله به بیست و پنج (25) تن این درجات افتخاری بعد از مرگ اعطا گردید.

این ارقام در کانسفرانس علمی ـ عملی یازدهم فبروری 1989 در مرکز موزیم قوای نظامی بار بار اعلام شده است، نقطه دلچسب کانفرانس درین بوده که، اشتراک کننده گان کانفرانس برای بار اول به رئیس دولت روسیه مشوره دادند تا پیشنهادی را در رابطه به ارزش سیاسی خروج با عجله قوت ها از افغانستان را در کانگره 1989 پارلمان اتحاد شوروی بازنگری نمایند.

نظریات آتی دیگری نیز وجود داشت، طور مثال وزارت دفاع نظر دارد که مطرح کردن این سوال که بیست و پنج سال از خروج نیروها سپری شده است، ضرورت به بازنگری است یا خیر؟، نظر شما ؟

وادیم اکولوف میگوید: بازنگری ضرورت است چون وسایل و وسایط زیادی وجود دارد که به کمک آنها میتوان داغ یا لکه جنایت کارانه را که متوجه ما میسازند پاک و از بین برد. حال افغانها شخصاً وجود و حضور مارا نظر به قوت های محدود امریکایی به خوبی درک میکنند، بین ما ارزش گذاری های احمقانه و تحریف کردنها به عدم کفایت و بیخبری جشن وارانه اجازه میدهند.