قراردادهای اجتماعی: پیمانی برای زندگی مشترک !

قرارداد اجتماعی یک مفهوم فلسفی است که تلاش می‌کند توضیح…

جنگ پاکستان و طالب، بازی‌ اوپراتیفی است، حتا اگر ارگ…

محمدعثمان نجیب یکی از مزیت‌!؟ های پیدایش و‌ ابداع شبکه‌های بی‌شمار…

بازگشت افغانستان به بازی‌های جدید ژیوپولیتیک و ناکارآمدی طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان لقمه خونینی؛ بزرگتر از دهن طالبان بازگشت طالبان…

محکومیت گستاخی و تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان، بر مبنای…

سقراط؛- قهرمان لیبرالیسم، متفکر پیشامارکسیستی؟

Sokrates (470-399.پ.م) آرام بختیاری نخستین اعدامی میدانی محافل روشنفکری-روشنگری! فلسفه شفاهی مطرح شده…

چشم اندازی بر اجلاس  ماه سپتامبر مجمع عمومی سازمان مللی…

نوشته از بصیر دهزاد  مجمع عمومی سازمان ملل متحد در هشتادومین…

زموږ په ګران هیواد د پاکستان هوايي تیری د غندلو…

 نور محمد غفوری    زموږ د ګران وطن پر خاوره یو ځل…

آکو الیاسی

استاد "آکو الیاسی" (به کُردی: ئاکۆ ئەلیاسی) شاعر معاصر کُرد،…

  چرا بگرام برای امریکا اهمیت دارد ؟ 

      نوشته ی : اسماعیل فروغی         ارچند مقامات امریکایی افواهات انتقال قوای…

ثمرهٔ بیست سال موجودیت جامعهٔ جهانی

حاکمیت طالبانی و فقر و تنگدستی مردم اختصار امارت اسلامی افغانستان، به‌مثابه…

پنجاه سال سفری پر افت؛  با یارانی چُست، اما رهبرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم‌قرن اخیر تاریخ افغانستان (۱۹۷۳–۲۰۲۳) نشان‌دهنده‌ی مبارزه‌ای نفس‌گیر،…

ترامپ چرا بگرام رامی خواهد؟

این نوشته به علت طولانی بودن دردوبخش منتشرخواهدشد. دربخش اول…

ځانګړې مرکه

په ادبي بهیر کې له پېژانده څېرې، لیکوال، کیسه لیکونکي…

سیاست تعامل تخنیکی آلمان با طالبان

واقع‌گرایی دیپلماتیک و مسئولیت بشردوستانه در این روزها در رسانه های…

په اروپا کې د کډوالو پر وړاندې د کرکې زیاتوالی

حميدالله بسيا داسې ښکاري چې د کډوالو لپاره نور د اروپايي…

طالبان در ایستگاه آخر و در آغاز خط و نشان…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان؛ فروپاشی قریب‌الوقوع یا بازتعریف تهدیدها؟ حادثه آفرینی های…

هجران وطن

از فرا ق  آن  میهن  حال  ا بتری  دارم روزشب به…

جنگهای اقتصادی

                                           بازیهای تسلیحاتی وبازارسازی فروش اسلحه پس ازگذشت دوران نکبتباروظالمانه ی فیودالیزم…

حق باشد بر زبانم

امین االله مفکر امینی             2025-05-10! تــا اخـــــرین نفس، حرفی حق باشد بر…

     طالبان از قطع انترنت چه می خواستند و چه می…

     نوشته ی : اسماعیل فروغی      طالبان درچهارسال گذشته درپهلوی سایراقدامات نابخردانه…

«
»

اسیا ماده رقابت

قدرتهای جهانی

اسیا در متن دکتورین جدید سیاست خارجی روسیه جا داده شده گفته شده است که ” سیاست راهبردی روسیه در قرن ۲۱ تبدیل اروایشیا به فضای تمام قاره ای با هدف صلح ، ثبات ، اعتماد متقابل توسعه و رفاه است “

بخشی از روسیه در اسیا و بخشی از ان در اروپا واقع است ، این موقعیت چانس روسیه را در داشتن متحدین اسیایی نسبت به امریکا بیشتر میسازد .

گذشته تاریخی علایق روسیه در مورد اسیا به قرن هیجده و نزده میرسد ، در دستگاه دپلماسی روسیه تزاری بخش ” اداره اسیایی ” وجود داشت که بیشتر به توسعه نفوذ روسیه بر اسیا توجه میداشت . روسیه اولین کشوری بود که در ان زمان با چین موافقتانامه امضا کرده بود و با جاپان نیز سرو کار داشت اما در جنگ سال ۱۹۰۵ با جاپان شکست خورد .

نظر روسها در مورد امپراطوری ترکیه عثمانی چنان بود که ان مناطق اسیایی تنها بروسیه ارتباط دارد .

روسیه با امیر نشینهای ضعیف اسیای میانه مشکلی نداشت انچنانکه در جنوب شرق اسیا داشت ( شکست در جنگ با جاپان ) ازینرو به اسانی تا کناره های امو دریا رسید ه توانست . ان وقت رقابت روس و انگلیس معین کننده مناسبات هردو امپراطوری در مورد اسیا بود .

پس از جنگ جهانی دوم علایق دولت جدید ( اتحاد شوروی ) نسبت به اسیای میانه کما فی السابق محفوظ بود که سیاست توسعه انقلاب سوسیالیستی تا هند را در بر میگرفت و برای پیشبرد ان نمایندگی کمینترن را در سرخان دریای ازبکستان در کنار دریای امو تاسیس کرد که شبکه های مخفی تا باجور میرسید .

امریکایی ها بیش از یک قرن در مورد نفوذ روسیه در اسیا نگرانی داشتند ، رئیس جمهور روزولت ضمن این نگرانی می گفت ” هیچ ملتی در جهان نیست که به اندازه روسیه سرنوشت سالهای اینده در دستانش نباشد ” در سال ۱۹۰۴ که جاپان بروسیه حمله نمود امریکا جانب جاپان را گرفت ، با انهدام کشتی جنگی روسیه توسط جاپان گفت ” من از پیروزی جاپان کاملآ خوشنودم‌زیرا در حقیقت بازی مارا انجام میدهد ” .

بعد از جنگ جهانی دوم که ادامه نفوذ در اسیا در نصب العین اتحاد شوروی قرار داشت امریکا سیاست مهار و سد بندی را پیش گرفته و در سال ۱۹۵۴ پیمان اسیای جنوب شرقی ( سیتو ) را تشکیل داد . سیاست سد بندی امریکا توام با حملات نظامی بر برخی کشور های اسیایی مانند لائوس ، ویتنام و کمبودیا بود . ایزنهاور رئیس جمهور انوقت امریکا میگفت سقوط لائوس بدست کمونیستها به معنی سقوط همسایه های ان ( کمبودیا و یتنام جنوبی ، تایلند و برما ) میباشد .

حمله امریکا بر ویتنام و کوریا جزء همین سیاست بود که میخواست خط مهار را از فلیپین تا جزایر ایکوارشی بلاکو ، اوکیناوا تا الاسکا وصل نماید و سد مانع در برابر تحرکات اتحاد شوروی گردد .

سفارت خانه امریکا در ان وقت در سایگون از بزرگترین سفارتخانه ها در جهان بود که علایق امریکا در اسیا را نشان میداد. امریکا تبلیغ میکرد که توازن جهانی در گرو هندوچین است .

با در نطرداشت سوابق رقابت روسیه و امریکا در مورد اسیا دکتورین جدید سیاست خارجی روسیه درین مورد بی تشدید مداخلات امریکا باقی نمی ماند . امریکا حالا بیشتر روی تایوان متمرکز گردیده است تصویب سپردن سلاحهای مدرن به ان جزیره در روز قبل مفهوم سیاست امریکا در مورد ان منطقه اسیارا بخصوص در رقابت با چین تمثیل میکند .

روسیه که با طرح این سیاست میتواند پشتوانه قوی در عرصه های اقتصادی ، محصولات زراعتی ، توسعه تجارتی و صادراتی بدست اورد برای امریکا قابل هضم نمی باشد زیرا اسیا از لحاظ منابع زیر زمینی ، نیروی فراوان کار ، حاصلخیزی زراعتی و کثرت نفوس برای هردو قدرت جهانی ارزش جداگانه دارد .