نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

وقتی بحران دیگر در مرز متوقف نمی‌ماند

Wahidullah Noorzai | NIDA Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field-Based Strategic…

از فارسی‌ستیزی استعمار بریتانوی در هند تا دگرگونی نام‌های فارسی…

سلیمان کبیر نوری دوست ای ویدیویی برایم فرستاد که از جهات…

                       کام بلا 

جهان در معرض نابودی و کام  بلا  تاکی همیشه مردمان در…

میان چشمه‌های شعر

مجموعه اشعاری از روناک آلتون برگردان به فارسی:زانا کوردستانی بانو "روناک توفیق…

افغانستان؛ میدان رقابت قدرت‌ها پس از خروج آمریکا

 نویسنده: مهرالدین مشید جایگاه مردم افغانستان در میدان رقابت های کشور…

عربستان در افغانستان چه می‌خواهد؟

Wahidullah Noorzai — Former Senior Military Officer, Field Strategist &…

انسان و نیروهای سازندهٔ تمدن( بخش دوم)

«انسان معمار روشنایی در دل تاریکیِ جهان» تهیه و تدوین :…

تجربه میدان در غرب افغانستان — از ادرسکن تا شیندند

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer, Military & Security…

روایت اسدالله کشتمند از جنگ افغانستان؛ مجاهدین، شوروی و قدرت‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=DGsTJnpdYQk مروز، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۶، بار دیگر در خدمت رفیق عزیزم،…

غنچه‌های پژمرده

گزیده‌ی اشعار اسعد لُرزاده برگردان به فارسی: زانا کوردستانی شاعر و نویسنده‌ی کُرد…

شعرهایی از روناک آلتون

بانو "روناک توفیق محمد"  (به کُردی: ڕووناک تۆفیق محمد)، متخلص به…

«
»

آغاز بررسی جنایات جنگی در افغانستان بوسیله محکمه بین المللی جزایی

محکمه بین المللی جزایی به تاریخ ۳ نوامبر ۲۰۱۷ موضع خویش را مبنی بر آغاز بررسی جنایات انجام یافته در افغانستان اعلام نمود. این نخستین اقدام ICC  پس از پیوستن افغانستان به عضویت آن در سال ۲۰۰۳ بوده و تا کنون قضایای مربوط به افغانستان از سوی آن محکمه زیر پوشش قرار نگرفته اند.

با آنکه این میتواند یک خبر خوش برای خانواده های قربانیان بوده و خواب جنایتکاران را اندکی برهم زند، اما محکمه بین المللی جزایی تنها قادر خواهد بود تا به جنایات انجام یافته پس از ۲۰۰۳ در افغانستان پرداخته در حالی که جنایات قبل از ۲۰۰۳ بدون بازخواست باقی خواهد ماند و مرتکبین آنها که اکنون در قدرت اند، از حلقه این پیگرد دور نگه داشته میشوند.

بدون شک سلسله جنایت در افغانستان از چهل سال بدینسو بدون ارتباط با یکدیگر نبوده، بلکه عاملان آن، همه در یک صف علیه مردم ما قرار گرفته و به نام ها و عناوین گوناگون قساوت روا داشته و خون ریخته اند. خلقی ها و پرچمی ها هزاران انسان آزادیخواه این سرزمین را در کشتار گاه ها مخوف شان سر به نیست نمودند، چنانچه آخرین سند جنایات شان زیر نام لیست مرگ (لیست ۵۰۰۰ قربانی) اخیرا انتشار یافت.  تنظیم ها داشته های مادی و معنوی ما را نابود کرده و تنها بیش از ۶۵۰۰۰ نفر را در کابل از دم تیغ کشیدند. کابلیان و مردم تمام افغانستان آن روز های سیاه یلغار تنظیمی را هرگز فراموش نکرده اند. و بالاخره امارت وحشت طالبی مانند سلف تنظیمی شان سیاست کشتار و زمین سوخته را پیاده نموده و تا امروز توحش شان پایان نیافته است.

با توجه به نکات بالا، اگر محکمه بین المللی نمی تواند و یا نمی خواهد به جنایات یاد شده در افغانستان بپردازد، در حقیقت بخش اعظم از جنایات جنگی طی سه دوره گذشته بار دیگر به باد فراموشی سپرده شده و عاملان آن که اکنون در قدرت اند به آسانی و با خیال راحت امروز نیز به قلدری و ددمنشی خود ادامه میدهند. درینصورت تنها عدالت است که قربانی معامله و یا بوروکراسی نهاد ها مدعی عدالت می گردند.

با آن هم میتوان از این اقدام محکمه بین المللی جزایی برای محاکمه ناقضان حقوق بشر و عاملان جنایت از سال ۲۰۰۳ تا حال سود برد؛ چون عاملان جنایت طی این دوره، یا خود حاکمان دوره های گذشته اند و یا هم با هزار و یک تار با آنان در پیوندند. بمباردمان و کشتار بوسیله نیروهای امریکایی در کنار انفجار و انتحار مخلوقات طالبی و داعشی آن، بخش بزرگ از جنایات این دوره را تشکیل میدهد. افزون بر آن جنایات «قصاب کابل» و سایر باند های تنظیمی که در حال حاضر زیر نام «اربکی» و «پولیس محلی» سبز شده اند را نیز میتوان شامل این دوره ساخت.

«انجمن اجتماعی دادخواهان افغان» معتقد است؛ تنها با تلاش های پیگیر خانواده های قربانیان، نهاد های واقعی عدالت طلب و شخصیت های مستقل و آزادیخواه است که میتوان جنایتکاران و حامیان شان را به محاکمه کشاند و عدالت را تامین نمود. هیچ نهادی تا زمانیکه که زیر فشار خواست های حق طلبانه مردم قرار نگیرد، کاری از پیش نخواهد برد.

«انجمن اجتماعی دادخواهان افغان»

۱۵ عقرب ۱۳۹۶ (۶ نوامبر ۲۰۱۷)