نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

وقتی بحران دیگر در مرز متوقف نمی‌ماند

Wahidullah Noorzai | NIDA Former Senior ANCOP/ANP Officer | Field-Based Strategic…

از فارسی‌ستیزی استعمار بریتانوی در هند تا دگرگونی نام‌های فارسی…

سلیمان کبیر نوری دوست ای ویدیویی برایم فرستاد که از جهات…

                       کام بلا 

جهان در معرض نابودی و کام  بلا  تاکی همیشه مردمان در…

میان چشمه‌های شعر

مجموعه اشعاری از روناک آلتون برگردان به فارسی:زانا کوردستانی بانو "روناک توفیق…

افغانستان؛ میدان رقابت قدرت‌ها پس از خروج آمریکا

 نویسنده: مهرالدین مشید جایگاه مردم افغانستان در میدان رقابت های کشور…

عربستان در افغانستان چه می‌خواهد؟

Wahidullah Noorzai — Former Senior Military Officer, Field Strategist &…

انسان و نیروهای سازندهٔ تمدن( بخش دوم)

«انسان معمار روشنایی در دل تاریکیِ جهان» تهیه و تدوین :…

تجربه میدان در غرب افغانستان — از ادرسکن تا شیندند

Wahidullah Noorzai | Former Senior ANCOP/ANP Officer, Military & Security…

روایت اسدالله کشتمند از جنگ افغانستان؛ مجاهدین، شوروی و قدرت‌های…

https://www.youtube.com/watch?v=DGsTJnpdYQk مروز، ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۶، بار دیگر در خدمت رفیق عزیزم،…

غنچه‌های پژمرده

گزیده‌ی اشعار اسعد لُرزاده برگردان به فارسی: زانا کوردستانی شاعر و نویسنده‌ی کُرد…

شعرهایی از روناک آلتون

بانو "روناک توفیق محمد"  (به کُردی: ڕووناک تۆفیق محمد)، متخلص به…

«
»

آرزوهای “یورو” بر باد رفت!

در 23 سال قبل پیش بینی می شد که یورو بتواند در دو دهه به برابری با دلار دست یابد، اما واقعیت های میدانی چیز دیگری را نشان می دهد.

وقتی طرح یورو در سال ۱۹۹۹ مطرح شد، خیلی از ناظران آن را ارز واحد قابلی برای رقابت با دلار در سطح بین المللی دانستند، اما بیست سال بعد این پیش بینی محقق نشد و دلار برتری خود را به ویژه به عنوان ذخیره اصلی ارز در جهان حفظ کرد.

در حالیکه اقتصاددانان بزرگ از برابری یورو_ دلار به عنوان کلید واژه جدید استفاده می کردند و اینکه یورو باید تا سال ۲۰۲۳ به جایگاه برابر خود در برابر دلار بازگردد، جنگ اوکراین باعث تضعیف هرچه بیشتر پول اروپا شد.

بانک مرکزی اروپا پیش از آنکه فرصت کند راهکاری برای جلوگیری از کاهش ارزش پول واحد این متطقه بیابد، با بحران کرونا، تورم، جنگ اوکراین و متعاقب آن، بحران انرژی به ویژه گاز در اروپا مواجه شد.

برابری یورو_ دلار یعنی با یک یورو شما می توانید یک دلار بخرید در حالی که هر چه از ایالات متحده آمریکا وارد اروپا می شود، گران و در عوض گذراندن تعطیلات و خرج کردن پول برای آمریکایی ها در قاره اروپا سهل تر و جذاب تر است! چرا که از قدرت خرید بهتری بهره مند هستند و بر این باورند که دلار در مواقع بحران، یک پناهگاه امن سنتی و دارای حاشیه ی امن است.

گرچه صنعت گردشگری اروپا همچنان امیدوار است بتواند گردشگران بیشتری را از آن سوی اقیانوس اطلس، جذب کند، شرکت های صادر کننده در منطقه یورو به ویژه در آلمان و هلند، بیشترین سود را از تضعیف یورو می یرند! اما در هرحال توازن قدرت بین این دو ارز همچنان به عوامل اقتصادی و سیاسی بسیاری مرتبط است.

لزکو، چاپ فرانسه می نویسدT در حالی که فعالیت اقتصادی در این کشور در حال کاهش است حدود ۳ میلیون کسب و کار به ویژه در صنایع دستی و مشاغل آزاد نگران هفته های پایانی سال هستند و تنها ۱۴ درصد از مشاغل در سه ماهه چهارم سال افزایش بهره وری را پیش بینی می کنند.

منطقه یورو در آستانه ی ورود به رکود

“پائولو جنتیلونی”، کمیسر امور اقتصادی اروپا که جنگ اوکراین را دلیل افزایش قیمت انرژی در اروپا اعلام کرده بود، با تاکید بر تحریم روسیه گفت که این تحریم ها شامل واردات گاز از این کشور نمی شود! زیرا ما به دنبال راهی برای آسیب کمتر به دولت های اروپایی هستیم. گفتنی است بیشترین ضربه را از این تحریم، بزرگ ترین اقتصاد اروپا یعنی آلمان خواهد خورد چراکه این کشور صنعتی، بسیار وابسته به گاز روسیه است.

این سیاستمدار ایتالیایی که بیشتر نگران زمستان پیش روست، امیدوار است سطح ذخیره گاز اروپا باید این منطقه را از این سه ماهه سخت عبور دهد.

اقتصاددانان در بروکسل اکنون یک رکود یعنی کاهش تولید ناخالصی داخلی را در منطقه یورو و اتحادیه اروپا پیش بینی می کنند. البته مقاومت نسبی اقتصاد اروپا تاکنون را نیز تا حد زیادی باید ناشی از سیاست بودجه ای کشورهای عضو دانست که با صرف ده ها میلیارد یورو یا حتی صدها میلیارد دلار برای حمایت از شرکت های بزرگ و نیز خانوارها در برابر افزایش قبوض انرژی هزینه کرده اند.

باید گفت اروپا اکنون به لطف روسیه در حال بازسازی ذخایر گازی خود است. که البته می توان گفت تنها در حد ارائه چند راهکار لفظی است! , ابعاد عملیاتی پیدا نکرده است.

“الیزابت بورن”، نخست وزیر فرانسه اخیرا از مکانیسم جدیدی سخن گفت که می تواند میانگین قبض برق شرکت های کوچک و متوسط را بین ۱۰ تا ۲۵ درصد کاهش دهد. وی از حمایت از مشاغل و جلوگیری از سناریوی تلخ و سیاه حذف صنایع گفت و نسبت به جهش جدید قیمت انرژی در سال۲۰۲۳ هشدار داد. بورن خواستار کاهش فوری قبوض برق برای شرکت هایی شد که از تعرفه های تنظیم شده فروش برق برخوردار نیستند.

در حالی که شرکت های بزرگ اروپایی خود را برای بازی صرفه جویی آماده می کنند، در این میان شرکت های فرانسوی از تاثیر فزاینده بحران انرژی می ترسند. بیش از ۲۵ درصد از شرکت ها معتقدند که بحران انرژی بر فعالیت آنها در یک ماه گذشته تاثیر گذاشته است. همچنین اعتصاب در پالایشگاه های فرانسه باعث افزایش قیمت انرژی و به تبع آن محصولات غذایی شده است.

از سوی دیگر بانک مرکزی فرانسه هشدار داد، اگرچه بسیاری از مردم فرانسه در حال حاضر با افزایش هزینه های انرژی دست و پنجه نرم می کنند، اما شوک اصلی در راه است.

احتمالا اروپا که گرم نگه داشتن خانه شهروندان و روشن ماندن چراغ کارخانجاتش، اصلی ترین دغدغه اش شده، زورآزمایی یورو در برابر دلار را به زمان دیگری موکول کند!