تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

اعلامیۀ به‌مناسبت اول ماه می – روز همبسته‌گی جهانی طبقۀ…

جهانی دیگر ممکن است، اگر کارگران متشکل و متحد شوند! در…

زورگویی او قلدری 

نور محمد غفوری (د یوه ګران دوست د پوښتنې په ځواب…

از برج «عاج ایده ئولوژی انگاری» تا « فرودگاۀ اسلام…

نویسنده: مهرالدین مشید در جهان معاصر، دین نه‌تنها بحیث یک مسأله…

طرح قانون اساسی فدرال برای افغانستان

هرشخص یا هر گروه حق دارد در مورد کشورش طرح…

   یا پیراهن و تنبان یا مکتب  

     نوشته ی : اسماعیل فروغی        درحالی‌که اختلافات و تنش های درونی…

سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان پسا طالبان را چگونه فروپاشی ای تمثیل…

مزاحمت

نوشته نذير ظفر تورنتو كانادا   ١٣ اپريل٢٠٢٥ نماندند.   تا   بهاران   را ببينم حرير    سبزه    زاران   را ببينم نماندند در  فضاى…

آیا انترناسیونالیسم مرده یا در شُُرُف مرگ است؟

نوشته: گریگ گودلز برگردان: آمادور نویدی انترناسیونالیسم: آیا مرده یا در حال مرگ است؟ سخت است…

ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

«
»

اهداف مشترک برای ایجاد و تداوم اجماع بزرگ ملی

 نور محمد غفوری

اجماع بزرگ ملی و ائتلاف‌های تاثیرگزار و سراسری در شرایط کنونی نمی تواند به دور اهداف محدود قومی، مذهبی، ایدیولوژیک، حزبی و طبقاتی تکمیل گردد. برای ایجاد و تداوم اجماع بزرگ ملی و تاثیرگزار به اهداف اساسی، جامع و فراگیر که بر محور منافع ملی و مطالبات عمدهٔ قاطبهٔ ملت استوار باشند؛ ضرورت است. این اهداف باید نه تنها پاسخگوی نیازهای فوری جامعهٔ ما باشند، بلکه واجب است که به عنوان یک چشم‌انداز بلندمدت و ستراتیژیک برای توسعه و پیشرفت کشور و ساختمان نظام عادلانهٔ رفاه اجتماعی عمل کنند.

چنین اهداف که تحقق آن به نفع هر باشندهٔ افغانستان بوده، برای موجودیت هویت ملی، آزادی و امکان فعالیت های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر فرد، گروه و حزب سیاسی ضروری است، عبارت اند از حفظ تمامیت ارضی و استقلال ملی، تأمین امنیت و صلح پایدار، تقویت عدالت اجتماعی، رشد و توسعهٔ پایدار اقتصادی، حاکمیت قانون و مبارزه با انواع فساد، تقویت سیستم آموزش و پرورش، احترام به تنوع قومی و فرهنگی، حفظ محیط زیست و منابع طبیعی، حقوق و چانسهای عملی مساوی برای رشد فردی و اشتراک در زندگی جامعه برای هر شهروند و غیره می باشند.

 اهداف اساسی مشترک ستون اصلی هر اجماع ملی موفق و تاثیرگزار و همچنان پیش شرط وحدت عمل و تعالی ملت هست. در روند تحقق عملی چنین اهداف عمده و همه شمول ارتباطات و مراودات گروه‌های اجتماعی مختلف بین هم صورت و سرعت گرفته، همبستگی و اعتماد متقابل به وجود میاید و اختلافات و منازعات گروهی و سیاسی فروکش می کنند. به چنین منوال جامعهٔ بدون جنگ و خونریزی به طرف ثبات و رشد قانونمند حرکت می کند و ساختارهای زیربنایی بطور طبیعی به سرعت به وجود آمده و تقویت می‌گردد.

رشد قانونمند اجتماعی بدین معناست که تحول و پیشرفت جامعه در چارچوب قوانین دیالکتیکی طبیعی و اجتماعی، اصول و برنامه‌های مشخص و مبتنی بر نظم و عدالت جریان میابد. رشد طبیعی جامعه به این معناست که این تغییرات به‌صورت تدریجی، همآهنگ با نیازهای جامعه، از بطن جامعه، با در نظرداشت ارزش‌ها و فرهنگ بومی مردم و بدون فشار خارجی و زور اسلحه رُخ می دهند.

رشد قانونمند و طبیعی در زیربنای جامعه به عنوان یک فرآیند حتمی، تدریجی، مستمر و پایدار، مبنی بر نیاز زندگی مادی می‌تواند و حتماً باعث تغییرات روبنایی می گردد. تغییرات روبنایی شامل تغییرات در ساختارها، نهادها، ارزش‌ها، و نظام‌های اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی یک جامعه است. این تغییرات که نوعیت تعلقات اتنیکی، جنسیتی، مذهبی، کلتوری، ارتباطات کاری و غیره را زیر تاثیر قرار می‌دهد؛ زمانی معنادار، مؤثر و دوامدار خواهند بود که ریشه در رشد قانونمند جامعه داشته، محصول فشار بیرونی و زائیدهٔ حوادث تصادفی نباشند.

اگر همه افغانها بر ضد جنگ و برای صلح و همزیستی اجتماعی سعی و تلاش به خرچ داده و جامعه را به راه رشد و انکشاف طبیعی و قانونمند رهنمون نموده، برای جنگهای نیابتی و مداخلات خارجی‌ها زمینه سازی نکنند؛ نظامهای بیکار و ارزش‌ها و روابط ارتجاعی که در مقابل پیشرفت علمی، تخنیکی و همچنان اقتصادی کشور قرار می گیرند، در نتیجهٔ تقاضای جبری زمان و ریفورم‌های تدریجی ضروری تاب نمیآورند. سرعت بی مثال علم و تخنیک، خاصیت جهانی پروسه‌های پیشرفت‌های اجتماعی و سایر فکتورهای تغیر و تحول در عصر کنونی باعث تغیرات کمی و نتیجتاً ماهیوی و کیفی سریع در جامعهٔ ما نیز می‌گردد. چنین یک نظراندازی علمی و ستراتیژیک برای اعمار افغانستان و رفاه اجتماعی روش جنگی و استعمال زور و اسلحه برای تغیر حکومت‌ها را منتفی و مطرود می سازد.

در شرایط دشوار کنونی بر ما افغانها است که از حوصله‌مندی تاریخی و کلتور سیاسی تنوع پذیری کار بگیریم، با انعطاف و گذشت باهم به مذاکرات بین‌الافغانی حاظر و آماده گردیم، بر محور منافع عامهٔ ملی اجماع ممکنهٔ بزرگ را بنیاد نهاده، همه باهم یکجا به صوب ترقی، آرامی، عزت و ارتقای ملی تاریخی کشور گامهای متین و استوار برداریم. 

۲۱/۱/۲۰۲۵