نام های بیشمار جنبش روشنگری غرب

Helvitius, C.A.(1715-1771) آرام بختیاری مقدمات: اصلاحات، انقلاب، عدالت، و سکولاریسم. روشنگری، جنبش برابری…

توضیحی بر فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان در دفاع از…

نوشته از بصیر دهزاد  ‎فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان در دفاع …

آیا انسان، نسبت به انسان، از ته‌یی دل هم‌دلی دارد؟

پاسخ: محمدعثمان نجیب به نماینده‌‌‌گی از مکتب هم‌دلی!؟؟ شما از موردی پرسان می‌کنید که…

چشم اندازی بر نشست آینده ی مخالفان طالبان در پایتخت…

نویسنده: مهرالدین مشید نشست اسلام آباد ابزار فشار بر طالبان  یا…

طاق ظفر و منار معارف (شیر دروازه) پغمان – یادگار…

پس از به‌دست آمدن استقلال افغانستان در سال ۱۹۱۹م (۱۲۹۸…

پیشرفت های شگفت انگیز فناوری و چالش ها و خطر…

نویسنده: مهرالدین مشید رهایی یا زوال؛ فناوری و چالش‌های نوین جامعه…

استقلال و آزادی

عبدالصمد ازهر از ۲۸ اسد تا ۲۴ اسد هر روز، هر ماه…

وقتیکه تبصره وتحلیل از جمهوریت می نماید دقت کامل داشته…

در این روز ها تحلیل های سیاسی پیرامون سقوط ویا…

کمند غزل

رسول پویان غـزال غـزل ار کمند افکند دل شرزه شیران ببند افکند ز…

فروپاشی شرم آور در اوجی از فساد و خیانت  و…

نویسنده: مهرالدین مشید بازخوانی یک سقوط و روایت های دردناک آن  ۱۵…

ردپای خراب‌کاری آلمان برای کشور ما و حمایت از فروپاشی…

ره‌بران طالبان خواهان پناهنده شدن به آلمان بودند. مولوی دلاور…

اسباب و عوامل سقوط جمهوری تحت اشغال

ماه اسد ماه به زانو در آمدن دو قدرت امپریالیستی…

فراخوان بخاطر انفاذ قانون اساسی

بنام خداوند حق و عدالت بدون پرداختن به چگونگی سقوط سومین…

تقدیم به روح ببرک کارمل، آن کوه اندیشه و خرد…

رفیق کارمل گرامی:  ما آن‌‌چه را فرمودید، انجام دادیم:  درس بخوان= خواندیم  کارکن=…

اسدالله بلهار جلالزي

 له نوښتګر کیسه لیکونکي، څېړونکي، ژباړونکي، تکړه ادیب او ژورنالیست…

چهارساله گی حاکمیت طالبان

نوشته ی : اسماعیل فروغی      امروز پانزدهم اگست 2025 ،…

آخرین نگاه و آخرین لبخند؛ جرقه ای سوزنده و بغضی…

نویسنده: مهرالدین مشید سنگ صبور من! خدا‌ نگهدارت؛ روایت یک سفر…

افغانستان د نړۍ په شطرنج کې یوه ډېره مهمه مهره!

حميدالله بسيا په نړیوال سیاست کې هر هېواد د شطرنج یوه…

چرا افلاتون پیامبر نشد ؟

platon (428-347 v.ch) آرام بختیاری غربی ها فیلسوف ساختند، شرقی ها، پیغمبر…

سوز وگداز!

امین الله مفکر امینی  2025-11-08! سوزوگدازِعشق،سوزد جسم وجانـــــــم زگٌدازیکه است بســـوز،روح وروانــــم ای اهلِ…

«
»

روز بین المللی مبارزه با فساد و نصایح پدرانه جناب متفکر

تمام نهاد های داخلی و بین المللی در همین چند سال اخیر با بررسی ها و گزارش های تحقیقی شان  به این نتیجه رسیده اند که افغانستان کماکان یکی از فاسدترین کشور های جهان است. انواع فساد و بیشترینه فساد سیاسی در تمام مقام ها و نهاد های دولتی به شمول دفتر ریاست جمهوری و حتا به اصطلاح دفتر بانوی اول نیز افشا گردیده و موجب آبرو ریزی مردم شده است. گزارش های سالانه سازمان شفافیت بین المللی، سیگار یا اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان و همچنان دیدبان شفافیت افغانستان ابعاد گسترده این بیماری خانمان سوز را بار های در گزارش های شان برجسته ساخته و رهنمودهای را برای کاهش این بیماری ساری نیز پیشکش نموده اند.

در گزارش اخیر اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) اعلام گردیده که افغانستان در مبارزه با فساد گسترده “بی تفاوت” عمل کرده است. در این گزارش همچنان آمده است که به علت “فقدان اراده سیاسی” بسیاری از موارد مبارزه با فساد نتیجه نداده است. این نهاد به یک گزارش وزارت دادگستری امریکا اشاره کرده که در آن وضعیت افغانستان “سازگار با دولت غالبا غیر قانونی، ضعیف و ناکار آمد” توصیف شده است.

سیگار به نقل از دیدبان شفافیت بین المللی گفته است که با توجه به روابط قدرت تقریبا در تمام نهادها از جمله ارتش افغانستان، این کشور به یکی از فاسدترین کشور های جهان مبدل شده است.

چنین است وضعیت عمومی در کشور که صرف یک بخشی از این فساد گسترده در افغانستان را به نمایش می گذارد؛ ولی در مراسم تجلیل از روز بین المللی مبارزه با فساد اداری که امروز (یکشنبه 18 قوس) در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد، آقای اشرف غنی که به نام رییس جمهور افغانستان یاد می گردد چنین گفته اند: “اراده من و حکومت این است که ریشه‌های فساد خشکانیده شود. این حرکت دوام خواهد داشت، این تنها وظیفه رئیس جمهور و حکومت نیست، در اینجا نقش مردم، رسانه‌ها، جامعه مدنی و علما و همه اقشار مهم است.”

آقای غنی گفت که برای ایجاد اصلاحات در ساختار حکومت ضرورت است؛ تا باورمندی به این کار وجود داشته باشد، طرح مشخصی با توجه به تحلیل واضح مشکلات تدوین شود، اهداف مشخص باشد، نقشه راه تدوین شود، اراده برای اصلاحات ضروری است، راهکار واضح برای آن وجود داشته باشد و مبنتی بر نتایج باشد تا مردم به آن اعتماد کند.

او گفت که هزینه فساد در افغانستان را فرزندان غریب این کشور می‌پردازند. او گفت که یگانه راه پیشرفت برای افغانستان “از بین بردن فساد در کشور است و در غیر آن، باید به عقب برگردیم.”

خواننده عزیز حتما به نکات ظریفانه این فرموده های داهیانه ! توجه نموده اند که یک شخصیت مصلح به مقام های دولتی نصایح پدرانه می نمایند!! ببینید این آقا که بنام رییس جمهور افغانستان یاد می شود می گوید: “برای ایجاد اصلاحات در ساختار حکومت ضرور است، تا باورمندی به این کار وجود داشت باشد، طرح مشخص با توجه به تحلیل واضح مشکلات تدوین شود، اهداف مشخص باشد، نقشه راه تدوین شود، اراده برای اصلاحات ضروری است، راهکار واضح برای آن وجود داشته باشد و مبتنی بر نتایج باشد تا مردم به آن اعتماد کنند.”

آیا کسی در اطراف جناب متفکر و در مقام های رهبری نهاد های دولتی و غیر دولتی است که برای شان بفهمانند که وظیفه جناب نصحیت کردن نیست، بل این که بایست به صفت بلندترین مقام اجرایی کشور از برنامه ها و نتایج کار خود گزارش بدهد، نه این که با نصایح پدرانه و به صفت یک شخصیت غیر مسوول از مسوولیت های بسیار بزرگ تاریخی و بدنامی که دامنگیر کشور و مردم شده است، شانه خالی کند!!

دستگیر صادقی

9 دسمبر 2018