کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

از پا افتادگان دور جمهوریت

در خارج چه میگویند ؟ انهاا طوری سخن میرانند که افغانستان…

«
»

باید از فرصت دوم آتش بس استفاده شود

نویسنده سبحان امیری

به دنبال استقبال گرم مردم از دور نخست آتش بس در سه روز عید سعید فطر حکومت افغانستان در نظر دارد که آتش بس دوم را در روز های عید سعید اضحی نیز یکبار دیگر با طالبان مسلح اعلام کند . هر چند طالبان مسلح در دور نخست آتش بس یکجانبه با حکومت افغانستان تنها سه روز عید را به عنوان آتش بس قبول کردند اما این کار نشان داد که کاری از دست طالبان مسلح نیز در برابر خواست مردم افغانستان ساخته نیست .

افغانستان پس از چندین دهه جنگ در سه روز عید سعید فطر شاهد آتش بس بود که این کار با استقبال گرم مردم افغانستان روبرو شد و این برای اولین بار بود که مردم افغانستان بدون کدام هراس در مناطق تحت حاکمیت طالبان مسلح و حکومت افغانستان گشت و گذار کردند و عید را با خوشی جشن گرفتند . حکومت افغانستان اعلام کرده است که در نظر دارد در سه روز عید سعید اضحی نیز یکبار دیگر آتش بس را با طالبان مسلح اعلام کند .

این تصمیم حکومت افغانستان به دنبال استقبال گرم مردم افغانستان و جامعه جهانی از اعلام آتش بس قبلی اتخاذ میگردد . با اعلام آتش بس در سه روز عید اضحی که قرار است از سوی حکومت افغانستان اعلام شود بدون شک یکبار دیگر اراده جدی و صادقانه حکومت افغانستان را برای تامین صلح در کشور نشان میدهد و به طالبان مسلح اینرا واضح می سازد که اگر افغان ها میان همدیگر صلح کنند هیچ کشوری نمیتواند که در افغانستان به جنگ دامن بزند .

پس از اینکه طالبان مسلح در روز های آتش بس به شهر ها آمدند و مردم با نا دیده گرفتن همه ای خشونت ها ، آنان را به آغوش گرم پذیرفتند و از آنان با جبین گشوده استقبال کردند.  برای طالبانی که واقعا از ماهیت جنگ آگاهی ندارند نشان داد که مردم افغانستان از جنگ های تحمیل شده به نفع کشور های بیرونی خسته شده اند . پس از آن بسیاری سوال های نزد جنگجویان مسلح  بر چگونگی این جنگ پیدا شد و بسیاری از آنان از جنگ دست کشیدند و در شهر ها باقی ماندند و به اساس گزارش ها این آتش بس کوتاه مدت صفوف جنگی طالبان را شکننده ساخت .

در مرحله دوم آتش بس که احتمالا از سوی حکومت افغانستان در عید قربان اعلام شود طالبان مسلح دیگر نمیتوانند به خواست مردم افغانستان و به خصوص جنگجویان خود شان تمکین نکنند بلکه طالبان مجبور خواهند شد که خواست جنگجویان خود را نیز مبنی بر پذیرفتن آتش بس قبول کنند  . زیرا اگر سران طالبان از این امر سرکشی کنند نزد جنگجویان شان به یک گروه جنگجو مطرح خواهند شد .

پس از اعلام آتش بس از سوی حکومت افغانستان طالبان مسلح نیز تمایل به گفتگو نشان دادند اما آنان بر گفتگو با امریکا تاکید میکنند انتظار یکباره گی که طالبان مسلح دست از خشونت کشیده و با حکومت افغانستان به میز مذاکره بنشیند یک انتظار پیش از وقت است همین که طالبان مسلح از آغاز گفتگو با امریکا استقبال کردند به این معنی است که طالبان پس از تلاش های فراوان و فشار های بی پیشینه داخلی و خارجی و شکل گیری اجماع های منطقوی و بین المللی برای صلح افغانستان مجبور شده اند که چراغ سبز به گفتگو ها نشان بدهند .

دلیلی که طالبان مسلح نمیخواهند به زودی به گفتگو های صلح با حکومت افغانستان بنشینند اینست که آنان نمیخواهند که به یکباره گی تمامی قوت شان ضرب صفر شود و جنگجویان آنان از کنترول شان خارج شوند بلکه رسیدن به گفتگو های بین الافغانی به مدت زمانی نیاز است .

اما در این بازی نباید نقش کشور های منطقه و حامیان اصلی طالبان مسلح که کشور های همسایه افغانستان است را نیز دست کم بگیریم بلکه آنان نیز با تمام نیرو  تلاش میکنند که حضور امریکا در افغانستان را ناکام بسازند . گفته های حسن روحانی که در واکنش به سخنان دونالد ترامپ گفته بود که جنگ با ایران مادر جنگ ها وصلح با ایران مادر صلح ها است دالی بر این است که ایران نیز در مسله افغانستان خاموش ننشسته بلکه با استفاده از منابع خود در افغانستان حضور امریکا را به چالش میکشد . در این جای شک نیست که طالبان مسلح به نیابت از کشور های همسایه وضعیت افغانستان را بحرانی ساخته اند . ماهیت تاکید طالبان مسلح بر گفتگو های صلح با امریکا این است که کشور های منطقه به خصوص پاکستان و ایران که در این اواخر روابط شان با امریکا به گونه بی پیشینه ای تیره شده است میخواهند حضور امریکا در افغانستان را ناکام و شکست خورده نشان بدهند و امریکا را به گفتگو با طالبان مسلح حاضر سازد تا طالبان را با حکومت افغانستان .

با این همه پیچیده گی های که وضعیت افغانستان دارد راه حل این همه بحران ها حاضر شدن طالبان به گفتگو با حکومت افغانستان است هیچ کشوری نمیتواند که به نمایندگی از مردم افغانستان در نشست های بین المللی سخن بگوید بلکه حکومت منتخب افغانستان یگانه نماینده با صلاحیت مردم افغانستان بوده میتواند . نیاز است که طالبان مسلح با استفاده از آتش بسی که قرار است در عید قربان اعلام شود برای گفتگو با حکومت افغانستان چراغ سبز نشان بدهند و همه ای خواست هایشان به شمول خروج نیرو های خارجی را با حکومت افغانستان مطرح کنند .