ساز آفرینش

رسول پویان رحیم و رحـمان را تابکی قـهار می گویند برای بـندگان…

چرا ادبیات دوران کهن و میانه کم‌تر حزین بود؟

در پرداخت‌های ساختاری ادبیات جهان از شعر و غزل و…

انسان گرایی پاسخی ناتمام در برابر ناپاسخگویی اندیشه های فلسفی…

نویسنده: مهرالدین مشید  انسان گرایی به مثابه ی داعیه ی برگشت…

گنجینۀ الهام

رسول پویان 2/5/2023 روزباخورشیدوشب سیل شباهنگم خوش است زیــر نـور خلـوت مهـتـاب آهنگـم…

در ارتباط به جفنگ گویی ها ی " نیاز نیاز"

حبیب میهنیار دوستان گرامی شما بهتر میدانید که یکی از ویژه…

ادبیات مبتذل،- سرگرم کننده و کم ارزش؟

Trivialliteratur:   آرام بختیاری نیاز انسان از خود بیگانه به ادبیات سرگرم کننده.  ادبیات…

پیام شادباش به مناسبت روز جهانی کارگر

ا. م. شیری روز اتحاد و همبستگی انترناسیونالیستی کارگران و زحمکشان…

دستار پوشان اسلام ستیز و پاچه بلند های حرمت شکن

نویسنده: مهرالدین مشید گروه ی طالبان از نظر حسن عباس نویسنده…

برگردان شعرهایی از سبزه برزنجی

خانم "سبزه برزنجی" (به کُردی: سۆزە بەرزنجی) شاعر کُرد زبان،…

به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

«
»

گزینه‌های اروپا پس از «نه» قاطع یونان

بازی دو سر باخت اروپا: تقویت احزاب ضدیورو یا سپردن خاکریز آتن به پوتین

رأی روز یکشنبه یونانی‌ها سران حوزه یورو را با یک دو راهی بغرنج مواجه کرده است؛ پذیرش خواسته‌های آتن و احتمال اقدامات مشابه دیگر کشورهای بحران‌زده قاره سبز یا پذیرش حرکت یونان به سمت روسیه.

یونانی‌های خسته از بحران اقتصادی و رکود اقتصادی 5 ساله، روز یکشنبه پای صندوق‌‌های همه‌پرسی رفتند تا نظر خود را در مورد سیاست‌های تحمیلی وام‌دهندگان بین‌المللی اعلام کنند.

همه‌پرسی‌ای که الکسیس سیپراس نخست‌وزیر چپگرای یونان یک هفته قبل برای تقویت موضعش در مذاکرات با اروپا خواستار برگزاری‌اش شده بود، نهایتا پیروزی‌ای قاطع برای او به همراه داشت و دو سوم یونانی‌ها در آن به اصلاحات درخواستی سران حوزه یورو و اعمال ریاضت اقتصادی نه گفتند.

ماه‌هاست که بحران اقتصادی یونان از بعد صرفا اقتصادی خارج شده و به خصوص پس از روی کار آمدن حزب «سیریزا» به رهبری سیپراس، ماهیتی سیاسی گرفته و این کشور را به عرصه جدید زورآزمایی روسیه و غرب تبدیل کرده است.

سیپراس که با شعار پایان سیاست‌های سختگیرانه اقتصادی و رد خواسته‌های اروپا روی کار آمده بود، در این چند ماه به وعده‌های خود وفادار بوده و همزمان تلاش کرده است از نزدیکی به روسیه اهرمی برای فشار به غرب بسازد تا بلکه امتیازات بیشتری از وام‌دهندگان دریافت کند.

این همه‌پرسی که غرب امیدوار بود رأی مثبت یونانی‌ها در آن به درخواست‌های وام‌دهندگان، آغازگر روند سقوط دولت سرکش سیپراس باشد، حالا نخست‌وزیر یونان را بیش از پیش پای میز مذاکره قدرتمند کرده و اروپا را در وضعیتی بغرنج قرار داده است.

کالین فریمن تحلیلگر روزنامه تلگراف در توصیف وضعیت اروپا بعد از همه‌پرسی نوشته است: «رأی قاطع یونان علیه شروط وام حوزه یورو، اتحادیه اروپا را با بدترین بحران از ابتدای شکل‌گیری یورو روبرو کرده است.»

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، فرانسوا اولاند رئیس‌جمهور فرانسه و ماریو دراگی رئیس بانک مرکزی اروپا، ناکام از متقاعد کردن مردم یونان به گردن نهادن به سیاست‌های ریاضتی، حالا باید در مورد گام‌های بعدی در نبرد آتن تصمیم‌گیری کنند.

باید دید اروپایی‌هایی که پیش از همه‌پرسی بارها تهدید کرده بودند اگر یونانی‌ها با خواسته‌های وام‌دهندگان مخالفت کنند، باید با حوزه یورو و حتی اتحادیه اروپا خداحافظی کنند، تا چه در عملی کردن تهدیداتشان جدی هستند.

یونان از سه‌شنبه هفته گذشته با سر رسید موعد پرداخت قسط بدهی‌هایش و خودداری از این کار، عملا وارد وضعیت «ناتوان از پرداخت دیون» (Default) شده و اروپا راهی ندارد جز آنکه یا بخشی یا تمام بدهی‌های این کشور را ببخشد و یا یونانی را که نسبت بدهی‌هایش به تولید ناخالص داخلی به سه برابر حد مجاز یورو رسیده، از این حوزه خارج کند.

شاید اگر نبود اوضاع نابسامان اوکراین و بحران یونان تنها اقتصادی بود، اروپایی‌ها ساده‌تر تصمیم‌ می‌گرفتند، اما غرب حالا می‌داند خروج یونان از حوزه یورو می‌تواند به معنی از دست دادن آتن و سپردن جنوب اروپا به روسیه‌ و ولادیمیر پوتین باشد.

«نیل اروین» تحلیلگر نیویورک‌تایمز هم تحلیلی مشابه دارد و می‌گوید: «گزینه پیش روی آلمان،‌فرانسه و بقیه اروپا اینطور است: اگر آن‌ها خواسته‌های دولت یونان را بپذیرند، نمونه‌ای بد برای تمامی کشورهایی که می‌خواهند با سخت‌گیری‌های اتحادیه اروپا در بیفتند، درست می‌کنند. این پیامی به رأی دهندگان در پرتغال، اسپانیا و ایتالیا خواهد بود که اگر سر و صدای زیادی به راه بیاندازند، احزاب تندرو را سر کار بیاورند،‌ معامله بهتری نصیبشان می‌شود. پیام این کار این خواهد بود که کشورها می‌توانند هر قدر خواستند وام بگیرند و بعدا از بازپرداختشان شانه خالی کنند و پرداخت آن‌ها را به گردن اروپا بیاندازند.»

اروین همچنین نوشته است: «از طرف دیگر، اگر آن‌ها خواسته‌های دولت یونان را رد کنند و منابعشان را قطع کنند، سیستم بانکی یونان از هم می‌پاشد و کشور دیگر جزئی از حوزه یورو نخواهد بود و این پیامی است مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا بسیار شکننده است. یونان به روسیه متخاصم نزدیک‌تر می‌شود. یک دموکراسی اروپایی به کشوری بی‌ثبات و به هم ریخته بدل می‌شود. آن وقت است که بقیه اروپا باید پول‌های بیشتر و بیشتر و حتی وام‌های سخاوتمندانه‌تری پرداخت کنند، چراکه یونان به کلی ناتوان از پرداخت دیونش می‌شود.»

حالا اروپایی‌ها که 6 ماه قبل، زمانی که چپگرایان در یونان روی کار آمدند، تصورش را هم نمی‌کردند آتنی‌ها چنین بحرانی برایشان درست کنند، باید پیش از آنکه پوتین خاکریز یونان را فتح کند، تصمیمشان را بگیرند.