توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

هاآرتص: روسیه، چین و ایران غرب را به چالش می‌کشند

مترجم: سایت «۱۰ مهر»برگرفته از : راشا تودی (آلمانی)، ۲۹ دسامبر ۲۰۲۱ *

به گزارش ‌هاآرتص، پوتین، شی جین پینگ و خامنه‌ای مطمئن شده‌اند که «نظم مبتنی بر قانون» غرب دیگر در سطح بین‌المللی قابل اجرا نیست. این به اصطلاح «نظم مبتنی بر قاعده» در واقع اجرای قوانین کشورهای غربی در سیاست بین‌الملل است.

غرب به‌عنوان بخشی از جنگ ترکیبی خود، در هفته‌های اخیر کمپین رسانه‌ای گسترده‌ای را علیه رقبای آمریکا، به‌طور دقیق‌تر، علیه روسیه، چین و ایران به‌راه انداخته است. حال روزنامه اسرائیلی هاآرتص در تحلیلی می‌نویسد که چگونه قدرت‌های بزرگ روسیه و چین و همچنین قدرت منطقه‌ای ایران اخیراً به اصطلاح «نظم مبتنی بر قانون» غرب را به چالش کشیده‌اند.

رسانه‌های غربی اخیراً مجدداً به اتفاق آرا از صف‌آرایی نظامی ‌«عظیم» و مشکوک روسیه در مرز با اوکراین خبر داده و نسبت به «تهاجم آشکار» قریب‌الوقوع روسیه هشدار دادند. هنگامی ‌که سربازان روسی در داخل مرزهای خود روسیه «نزدیک» مرز اوکراین گردهم می‌آیند، زنگ خطر در میان کشورهای ماوراء اقیانوس اطلس به صدا درمی‌آید.

 هاآرتص می‌نویسد که رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین در رابطه با مناقشه اوکراین، با موضع خود دربارۀ عدم گسترش ناتو به‌سمت شرق، امتیازاتی کسب کرده است. و آن هم بدون اینکه حتی «تهدید» ادعایی خود را در مورد «تهاجم» ادعایی به اوکراین عملی کرده باشد.
 
پوتین با ممنوع کردن هرگونه مداخله نظامی‌ غرب در طرف اوکراین (رهبران ناتو خود قبلاً تصریح کرده‌ بودند که چنین هدفی ندارند) حتی بدون اینکه در این مورد دستوری صادر کرده باشد، نه‌تنها امتیازاتی به‌دست آورد، بلکه به‌طور چشمگیری وجهه دولت زلنسکی در کیف را تضعیف کرد.

بر همین اساس، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اخیرا به آمریکایی‌ها اطمینان داد که در صورت وقوع جنگ در اوکراین، مسئله استقرار نیروهای آمریکایی در دستور کار نخواهد بود. بایدن این موضع خود را چنین مدلل ساخت که «تعهدات اخلاقی و قانونی آمریکا» در قبال متحدانش در ناتو در منطقه، به اوکراین که عضوی از این سازمان متشکل از ۳۰ کشور نیست، نخواهد پرداخت.

از سوی دیگر، شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین، دلایل خوبی دارد برای اینکه بر روی «تهاجم» به تایوان شرط‌بندی نکند، در عین اینکه طبق گزارش هاآرتص، به جهانیان نشان می‌دهد که چنین تصمیمی، تصمیم او خواهد بود. تایوانی‌ها تنها تا آن زمان می‌توانند مستقل بمانند که چین مایل به آن باشد. سفارت چین اعلام کرد که «جمهوری» خودخوانده تایوان یک موجودیت جداگانه نیست، بلکه بخشی از چین است. این روزنامه اسرائیلی نوشت: گذشته از موضع سیاستمداران غربی در مورد مسئله تایوان، ایالات متحده پس از خروج از افغانستان ــ و قطعاً نه در زمان رئیس‌جمهور فعلی بایدن ــ آن هم «به نام یک کشور دور» خود را درگیر جنگی دیگر نخواهد ساخت.

طی سه سال و نیم گذشته از زمانی که دولت ترامپ که آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و با تحریم‌های خود حداکثر فشار را بر ایران تحمیل کرده است، برابر گزارش ‌هاآرتص، ایران ثابت کرده است که در مقابل فشارهای غرب مقاومت می‌کند و در عین‌حال توانمندی‌های هسته‌ای خود را تقویت و توسعه بخشیده و تسلیح نایبان خود را در سراسر منطقه پیش می‌برد.

ایران مجبور نیست تمام مسیر را طی کند تا از آستانه هسته‌ای عبور نماید. تهران برای ارتقای ذخایر اورانیوم خود به کیفیت تسلیحاتی نیازی ندارد. ایران قبلاً نشان داده است که علی‌رغم تحریم‌ها، خرابکاری‌ها و کشتار (دانشمندانش) که منتسب به اسرائیل است، می‌تواند به نقطه‌ای برسد که تنها چند ماه با قابلیت‌های نظامی ‌هسته‌ای فاصله داشته باشد.

ایران قبلاً خود را تحت رهبری علی خامنه‌ای به‌عنوان یک کشور در آستانه هسته‌ای، تثبیت کرده است. ایالات متحده نمی‌تواند آن را تغییر دهد، و اسرائیل ــ علی‌رغم تمام لفاظی‌های تهدیدآمیز، احتمالاً توانایی کامل برای جلوگیری از این روند را ندارد.

‌هاآرتص می‌نویسد که با وجود بازگشت رئیس‌جمهور دموکراتی مانند بایدن به کاخ سفید، احیای نظم مبتنی بر قوانین در غرب، دیگر امکان‌پذیر نیست. بنابر نظرات ‌هاآرتص، پوتین، شی جین پینگ و خامنه‌ای  یقین حاصل کرده‌اند که نظم جهانی غرب دیگر نمی‌تواند در سطح بین‌المللی مدعی باشد.

در حالی که مفهوم حقوق بین‌الملل به‌طور خاص تعریف شده است، مفهوم «نظم مبتنی بر قانون» در سیاست بین‌الملل مبهم باقی مانده است. همانطور که می‌دانیم، حقوق بین‌الملل ریشه در منشور ملل متحد دارد ــ منظور از «نظم مبتنی بر قواعد» همچنان نامشخص است. به گزارش هاآرتص، وقتی از «نظم مبتنی بر قاعده» یاد می‌شود، در واقع همیشه به اجرای قوانین دولت‌های غربی مربوط می‌شود.

* https://de.rt.com/international/۱۲۹۰۸۵-haaretz-russland-china-und-iran/‎